Naď: Ak Rusko nestiahne svoje vojská, Ukrajine pošleme systém S-300

cr, Pravda, SITA | 23.03.2022 10:33, aktualizované: 
Naď Foto:
Minister obrany Jaroslav Naď
Ak Rusko stiahne svoje jednotky z Ukrajiny, Slovensko nebude uvažovať o tom, aby raketový systém S-300 slovenskej armády posielalo na Ukrajinu. Naď chce dosiahnuť, aby prišla na Slovensko aj štvrtá batéria Patriot.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) to povedal pred dnešným rokovaním vlády. Systém protivzdušnej obrny S-300 má okrem Slovenska v rámci únie už len Grécko a Bulharsko. Minister Naď doplnil, že jeho údržbu je možné robiť len v Rusku alebo na Ukrajine.

„S Rusmi to principiálne robiť nebudeme, Ukrajina má svoje vlastné starosti. Nie je cesta ako modernizovať alebo udržiavať tento systém. Ak ho nebudeme udržiavať a vôbec nakupovať náhradné diely a muníciu, tak najneskôr do dvoch rokov bude ten systém nefunkčný,“ vysvetlil Naď.

Video

„V momente, keď Rusko prestane porušovať medzinárodné právo a stiahne svoje agresívne jednotky z Ukrajiny, my nebudeme uvažovať nad tým, že by sme S-300 poslali na Ukrajinu,“ naznačil možný osud systému S-300 minister obrany.

Na margo vyhrážok zo strany Ruska Naď povedal, že „akékoľvek vyhrážky od vojnových štváčov z Moskvy jednoducho brať do úvahy nebudeme“.

Naď odmieta špekulácie, že by Slovensko malo poslať systém S-300 na Ukrajinu, pretože prišli tri batérie Patriotov. „Potrebujeme ochrániť naše územie plnohodnotne. S jednou batériou S-300 sme ho nechránili ani na dvadsať percent,“ zdôraznil Naď.

Dodal, že sa vyjednáva o dodaní štvrtej batérie Patriot.

VIDEO: S-300 chráni len 20 percent Slovenska.
Video

Naď priznal, že Slovensko nevie modernizovať a servisovať ani stíhačky MiG-29, navyše má aj problém s pilotmi. „Robím všetko preto, aby sme mali zabezpečenú obranu inak ako prostredníctvom migov, kým prídu stíhačky F-16,“ povedal Naď s tým, že pilotov ruských stíhačiek je na Slovensku menej ako desať.

Šéf rezortu obrany doplnil, že stav obrannej infraštruktúry aj techniky a výzbroje v rámci Ozbrojených síl SR (OS SR) nie je dobrý. Spresnil, že po kolesových a pásových vozidlách sa budú postupne modernizovať aj zbrane, dronová technika a nakúpia sa podzvukové cvičné stíhačky. „Aktuálne prebieha v rámci rezortu obrany 60 projektov modernizácie. Uvidíme, čo z toho sa podarí dokončiť," povedal.

„Mali sme plány pred konfliktom, konflikt tieto procesy zrýchlil,“ podotkol minister s tým, že v ozbrojených silách sa ešte využívajú 70-ročné autá V3S.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine Čítajte viac 28. deň: V Mariupole uviazlo 100-tisíc ľudí, Rusi zničili už 10 nemocníc

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ