Matovič: Urobili ste zo mňa Žida 21. storočia. Weisenbacher žiada ospravedlnenie

cr, Adam Pálka, Pravda | 13.06.2022 14:05, aktualizované: 
Urobili ste zo mňa Žida 21. storočia, odpovedal minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič na otázku, či by v reakcii na najnovší prieskum, z ktorého vyplýva, že patrí k najmenej dôveryhodným politikom, nemal odstúpiť. Podľa šéfa Inštitútu ľudských práv Petra Weisenbachera by mal Matovič ospravedlniť, lebo relativizácia holokaustu nemá v demokratickej spoločnosti miesto.

Matovič síce tvrdí, že neprikladá význam podobným prieskumom, ale hovorí aj, že je pod „dvojročnou permanentnou paľbou zaujatých novinárov“. „Čokoľvek som mohol urobiť dobre, nič nebolo odprezentované. Čo len náznak váhavého bolo prezentované ako katastrofa najväčšia na svete a urobili ste jednoducho zo mňa Žida 21. storočia,“ pokračoval Matovič.

Video

"Tak ako Židia počas nacistického Nemecka boli za všetko vinní, lebo jednoducho Hitler ukázal na nich prstom, tak mnohí ľudia na Slovensku chceli urobiť niekoho, kto bude za všetko vinný, či počas koronakrízy alebo neskôr, a podarilo sa to mnohým z vás,“ je presvedčený Matovič.

Vraj nerobí veci preto, aby sa mu zvyšovala popularita. „Beriem to tak, že som za všetko na Slovensku vinný, keď bude zajtra zamračené, aj to budem mať na svedomí. Ale nerobím si z toho nič,“ dodal minister financií.

Peter Pellegrini / Richard Raši / Čítajte viac Pellegrini v dôveryhodnosti prerástol Čaputovú. Hore sa derú aj Sulík s Ficom

„Predstaviteľ vlády krajiny, ktorá sa podieľala na holokauste, by mal v tejto súvislosti mimoriadne vážiť slová. Igor Matovič však robí presný opak a svojimi nevkusnými výrokmi relativizuje holokaust, znevažuje pamiatku obetí nacizmu a nahráva antisemitom. Občanov židovského pôvodu počas tzv. Slovenského štátu najprv pripravili o slobodu, potom o majetok a nakoniec väčšinu z nich aj o život. Takto sme stratili vyše 70-tisíc ľudí. Relativizácia holokaustu a podpora antisemitizmu, včítane tej nepriamej, nemá v demokratickej spoločnosti miesto,“ myslí si riaditeľ Inštitútu ľudských práv Weisenbacher.

Preto vyzýva Matoviča, aby sa za svoj výrok verejne ospravedlnil. V opačnom prípade, po porade s právnikmi, podnikne adekvátne právne kroky.

„Židia v nacistickom Nemecku boli zbavení občianskych a ľudských práv, majetku a ľudskej dôstojnosti a nakoniec boli spolu s Židmi z okupovaných krajín vyvražďovaní vo vyhladzovacích táboroch,“ pripomína Matovičovi bývalý člen poslaneckého klubu SaS a dnes štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Ondrej Dostál.

Na sociálnej sieti píše, že Matovičovi ako minister financií a predseda najsilnejšej strany vládnej koalície, má široký verejný priestor. „Každému poryvu jeho mysle sa dostáva širokej publicity. Dokáže v priebehu pár dní cez vládu a parlament v skrátenom legislatívnom konaní pretlačiť balíček za 1,3 miliardy eur, ktorý si sám vysníval. Neustále rozdúchava konflikty, šíri nenávisť voči ľuďom, ktorí si dovolia mať iný názor, a na presadenie svojich zámerov sa neváha spájať aj s fašistami,“ pokračuje Dostál.

Sebaprirovnávanie sa k Židom v nacistickom Nemecku je podľa neho „nechutná hanebnosť, ktorá by v normálnej civilizovanej krajine sama o sebe stačila na to, aby politik, ktorý sa jej dopustil, skončil definitívne v politike“.

Ani medzi poslancami z klubu OĽaNO nespôsobili výroky Igora Matoviča nadšenie. „Nie je absolútne v poriadku prirovnávať kritiku médií na politika k prenasledovaniu Židov nacistami," ozval sa na sociálnej sieti poslanec Andrej Stančík, ktorý už viackrát kritizoval svojho straníckeho šéfa. Stančík dodáva, že Matovičov výrok „jasne odcudzuje“.

Aj diskutujúci pod statusom píšu, že tentoraz „to Matovič prehnal“. „Môžete s ním už konečne urobiť poriadky? Všetci, aspoň tí normální v OĽaNO sa už voči nemu vyhraňujete aj verejne, tak mu niekto konečne vysvetlite, že naozaj ďakujeme, že tu nie je Smer a to mu vyšlo, ale proste momentálne to brutálne nezvláda,“ napísal jeden z diskutujúcich.

Podľa neho „nastane rozdelenie OĽaNO na Heger vetva a Matovič vetva, uškodí to všetkým a hlavne tak, ako nás Matovič zbavil Fica, tak nám ho vráti ešte silnejšieho ako kedykoľvek predtým. Toto už nemá naozaj nič spoločné s normálnosťou,“ dodáva diskutujúci.

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka vyzval premiéra Hegera, aby Igora Matoviča poslal „konečne tam, kam patrí – von z politiky“, napísal podpredseda Európskeho parlamentu na sociálnej sieti.

Šimečka označil tvrdenia Matoviča o Židovi 21. storočia za „nevkus, hlúposť a arogancia tohto výroku vyráža dych“. „Jeden z najsilnejších mužov v krajine, minister financií a predseda hlavnej koaličnej strany, sa prirovnáva k miliónom zavraždených obetí holokaustu. Len preto, že ľudia už majú plné zuby jeho neustálych konfliktov a nedomyslených megalomanských nápadov“, napísal.

Podľa Šimečku je Matovič urážkou zdravého rozumu. „Ľudia na Slovensku potrebujú normálnu vládu, namiesto toho sú už tretí rok zajatcami nepodarenej melodrámy človeka, ktorý na to jednoducho nemá,“ dodal.

Nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok z Hlasu označil tlačovku Matoviča za ministrove „obvyklé politické exkrementy“. Podľa poslanca minister takto reagoval na nedeľňajší prieskum dôveryhodnosti politikov. „Ak by ho však minister financií dočítal do konca, zistil by, že jeho bludom už verí len 11 percent občanov. Ak bude týmto štýlom pokračovať, o chvíľu im bude veriť len on sám,“ napísal Šutaj Eštok.

„Verejne sa prirovnávať k obetiam holokaustu je pošliapaním ich pamiatky! Matovič nie je obeťou zla ale jeho pôvodcom,“ dodal poslanec.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ