Pellegrini v Ide o pravdu: Polovica krajiny je v štrajku. To je výsledok amatérov typu Heger a Matovič

Mária Hlucháňová, Pravda | 17.06.2022 06:10
Ukrajinu navštívili lídri Macron, Scholz a Draghi. „Mám nádej, že donútia obe strany konfliktu sadnúť si za stôl, a dohodnúť mier,“ povedal predseda Hlasu Peter Pellegrini v relácii Ide o pravdu.

Líder opozičnej strany Hlas Peter Pellegrini vyzval v relácii Ide o pravdu premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), aby sa zreteľne a nahlas vyjadril ku konaniu ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO), ktoré vníma ako nepremyslené. Pozrite si ako Pellegrini komentuje protiinflačný balíček, a odpovedá aj na otázku, či by prijal podporu od fašistov či extrémistov. Reláciu sme nahrávali vo štvrtok v centrále strany Hlas.

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Petra Pellegriniho v relácii Ide o pravdu.

Video

Vláda poslala päť slovenských vrtuľníkov a muníciu na Ukrajinu. Je to správne rozhodnutie?

Chápem to, lebo Ukrajina sa chce brániť. Asi by takto konala každá krajina, vrátane Slovenska. Na druhej strane mi prekáža, že Slovensko patrí medzi top 10 krajín na svete, ktoré najviac vojensky pomáhajú Ukrajine. Ale čo sa týka pomoci vlastným občanom, sme medzi najhoršími v EÚ. Chceme byť štedrí voči zahraničiu, ale nie sme štedrí voči vlastným občanom. Toto vyčítam vláde.

Kyjev navštívili lídri Macron, Scholz a Draghi. Je táto zostava náhodná alebo má jasný cieľ?

Extrémne vítam, že tam išla táto silná zostava. Máme vojenský konflikt na európskom kontinente, a kto iný ako Európa sa musí s vojnou vysporiadať? Lídri Nemecka, Francúzska a Talianska by mali nájsť riešenie. A nie politici vo Washingtone. Tí sú ďaleko od nás. Mám nádej, že títo silní lídri budú schopní donútiť obe strany konfliktu sadnúť si za stôl a nájsť kompromis ako vojnu ukončiť. Lebo ak nie, budeme posielať ďalšie zbrane Ukrajine, a Rusi sa budú snažiť udržať pozície. To znamená ďalšie mesiace vojny a veľa obetí.

Poďme späť na Slovensko. V stredu protestovalo 15 tisíc učiteľov za zvýšenie platov o 10 percent, vláda rozhodla o zvýšení o 3 percentá. Ako to hodnotíte?

My sme dvakrát zvýšili platy učiteľom o 10 percent. Vláda mala pokračovať, a učitelia by boli spokojní. Minulý rok im mzdy nezvýšila, a tento rok o tri percentá. Reálne je to nárast 1 a pol percenta za rok. Protest učiteľov bol asi najväčším, aký sme doteraz zažili. Som zhrozený z toho, že vláda neprišla s novým riešením a schválila len tri percentá. To znamená 180 miliónov pre učiteľov. Minister financií Igor Matovič má 400 miliónov na krúžkovné pre deti, ale nie je schopný nájsť peniaze pre učiteľov? Horí dom, a treba ho hasiť. V školstve a zdravotníctve musíme konať okamžite. Inak systém skolabuje. Peniaze sa musia nájsť. Štát paradoxne teraz enormne zarába na inflácii, do kasy idú stámilióny eur navyše. Peňazí je podľa mňa dosť. Ale minister financií by mal robiť svoju robotu, a nie vydierať ostatných ministrov. V uliciach boli učitelia, ale v štrajkovej pohotovosti sú lekári, obce, mestá, odborári. Pol republiky je v štrajku, to je výsledok vládnutia amatérov.

Vláda schválila protiinflačný balíček pre rodiny s deťmi. Ale infláciu musia znášať aj ostatní, ktorí sú nespokojní s tým, že nedostali nič…

Balíček vyznieva ako masívna pomoc, ale nie je to protiinflačná pomoc. Je to Matovičova pomoc rodinám, ale až od januára. Vláda musí pomáhať teraz, a nielen rodinám s deťmi. Čo urobili doteraz? Dali 100 eur pre ľudí v hmotnej núdzi. Kde je pomoc pre pracujúcich, ktorí majú už zaopatrené deti? Kde sú dôchodcovia? Máme vysoké ceny potravín, benzínu, nafty a energii, a ľudia nedostali nič. V Rakúsku prvá pomoc bola vyplatená pred tromi mesiacmi, teraz vyplácajú ďalšiu. Niektoré krajiny majú tretí či štvrtý balík opatrení. Je vôbec možné takto riadiť krajinu? Vláda kašle na tri milióny ľudí, ktorí poctivo pracujú, a nedostali nič.

Minsietr financií chce peniaze pre pomoc rodinám získať zvýšením mimoriadnej dane pre veľké firmy a monopoly. Súhlasíte s tým?

Naša vláda dala pre banky mimoriadny odvod, a ten by sa mal vrátiť. Súhlasím, že bohatší by mali byť v tejto sotuácii solidárni s chudobnejšími. Treba ale dávať pozor, aby navýšenie nebolo skokové, a aby nárast firmy uniesli. Ideálne riešenie je dohoda s firmami. Garantujem vám, že keby sme mali rozumného premiéra a tiež aj ministra financií, najväčšie firmy by sa dokázali s vládou dohodnúť. V ťažkých časoch treba spoločnosť spájať, hľadať dohodu a dokázať si podať ruky. Je to nereálne, ak ste v permanentnom konflikte so všetkými v tomto štáte. A táto vláda v takomto konflikte je. Nenájdete nikoho, kto by zatlieskal a poďakoval vláde za to, že sa oňho dobre stará.

Najväčší konflikt je medzi lídrom koalície Igorom Matovičom a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom. Toho opozícia navrhla odvolať…

Nebudem Sulíka brániť, lebo si myslím, že mohol urobiť viac. V SaS si našli zaujímavý spôsob fungovania, sú opozíciou vo vlastnej koalícii. Vyhovárajú sa, a snažia sa zbaviť zodpovednosti. Ale to sa nedá. SaS je súčasťou koalície, Sulík je podpredsedom vlády. To, ako vyzerá táto krajina, je aj jeho zodpovednosť. Ak nesúhlasí s tým, ako sa Slovensko spravuje, mal by buchnúť po stole a odísť z vlády. Minister školstva mal teraz podať rezignáciu, aby dokázal učiteľom, že za nich skutočne bojuje. Neurobil to ani jeden. Nemyslím si, že Sulík by mal byť odvolávaný za lapsus, ktorý neurobil. Urobil ho premiér Eduard Heger, ktorý sa vykašľal vyrokovať pri ropnom embargu pre nás lepšie podmienky. Nechal to tak. Ale Sulík zlyhal od začiatku krízy okolo cien palív a energií, lebo neurobil nič. Prednejšie sú mu cesty do zahraničia. Minister hospodárstva v krízových časoch je jeden z kľúčových ministrov vlády. Mal by to byť človek, ktorému sa chce robiť. Bez ohľadu na to, kto mu hádže polená pod nohy. Už nekomentujem, že Slovensko nemá reálne premiéra, lebo Heger sa stal ministrom zahraničných vecí. Začala ho baviť zahraničná politika, a robí mu dobre, keď ho potľapkávajú po pleciach za aktivity Slovenska. Ale, keď sa ho pýtajú na kauzy jeho kamošov alebo na situáciu v koalícii, tak utečie. Takto sme dopadli.

Vy ste zažili podobnú situáciu ako premiér Eduard Heger. Boli ste v napätom vzťahu so svojím straníckym šéfom Robertom Ficom (Smer). Neuznávate, že pre premiéra je odvolanie ministra financií Igora Matoviča otázkou politického prežitia?

Určite áno, chápem ho. Mal som napäté vzťahy, ale situáciu som nahlas komentoval. Nebol som ticho. Niekoľkokrát som uvažoval, že kvôli napätiu aj skončím.

Kedy ste tak uvažovali?

Keď sme sa nevedeli pohnúť, a robili sme hry napríklad okolo ústavného súdu. Nevedeli sme mnohé otázky riešiť a rozchádzali sme sa. Ale povedal som vlastný názor. Heger sa nevymanil z tieňa Matoviča. Môj kolega to výstižne pomenoval, že máme dvoch premiérov. Jedného de iure a druhého de facto. Na papieri je ním Heger, a v skutočnosti je ním Matovič. Rešpektujem, že je predsedom OĽaNO, zažil som takúto kombináciu. Ale od Hegera som nepocítil ani snahu urobiť niečo proti jeho čudne sa správajúcemu straníckemu šéfovi. Premiér je len figovým listom, ktorým zakrýva všetky lapsusy koalície a ministra financií. „Na zadné“ sa nepostavil ani raz. Nie je dôležité, či by dosiahol svoj cieľ. Ale aspoň by sme cítili, že sa dokáže vzoprieť. A myslím si, že táto jeho schopnosť rozhodne o tom, či situáciu zvládne, a či má na Slovensku politickú budúcnosť alebo ho to politicky zabije.

Nezmeníte odmietavé stanovisko k Matovičovmu protiinflačnému balíčku?

Nedodáme hlasy, aby bolo potrebných 76 pri prelomení veta prezidentky. Robíme to preto, že opatrenia nie sú nastavené proti inflácii. Chceme jasne povedať, že vláda nerobí to, čo má teraz robiť. O tom, čo bude od januára, máme čas rokovať ešte tri mesiace. Momentálne je na ťahu koalícia na čele s Matovičom. Má šancu zopakovať čo už raz predviedla. Že tu vládne nová, temná koalícia s fašistami. Nech sa páči, nech to ukážu. Matovič sa neštíti rokovať aj s fašistami, aby dosiahol svoj cieľ. Potom to verejnosti vysvetlí ako vlastný zápas o pomoc rodinám. Je to absolútne scestné.

Akceptovali by ste podporu fašistov, ak by ste chceli niečo presadiť v parlamente?

Urobil by som všetko pre to, aby sa to schválilo bez nich. Musíte o tom rozmýšľať už keď koalíciu vytvárate. Vyberiete si partnerov, s ktorými si mentálne a ľudsky rozumiete. Dokážete sa dohodnú tak, že veci platia. Vláda a koalícia nemôže fungovať ako spolok, ktorý sa každý pondelok od večera až do rána dohaduje na dvoch vetách. Nikdy by som neurobil niečo, kvôli čomu by som sa musel spojiť s fašistami. Musel by som sa hanbiť, že som neschopný.

Bude to platiť aj po ďalších voľbách?

Bude to platiť. Sú tu ľudia a strany, ktoré sa chcú vrátiť k moci alebo moc uchopiť. Sú schopní urobiť čokoľvek, a spojiť sa s hocikým. Ja chcem byť súčasťou vlády, ktorá má nejaký cieľ a víziu. Musíme sa už dokázať pozrieť „za kopec“. Stále riešime čo bude o rok, ale nevidíme, aké problémy budeme mať o desať či dvadsať rokov. Odpor k fašistom platí, lebo ja nechcem uchopiť moc. Chcem pracovať na tom, aby sme krajinu niekam posunuli.

Pripúšťate spojenectvo v koalícií so Smerom a Robertom Ficom?

Ľudia rozdajú karty. Priznám sa, že neviem si predstaviť byť osobne byť vo vláde s Robertom Ficom. Asi by to nefungovalo. Neviem si to ani ľudsky predstaviť. Či bude spolupracovať Smer a Hlas, to nakreslia voliči. A prestaňme klamať verejnosť, že existuje len možnosť vládnutia tejto hroznej vlády alebo koalícia Smer, Hlas a SNS. Pevne verím, že Hlas bude mať široký koaličný potenciál, a ľudia si budú želať vládu, v ktorej bude niečo namiešané z koalícia a niečo z opozície. Prinieslo by to upokojenie. Nie je pravda, že sú len dve možnosti.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ