Krúpa ide k Sulíkovi. Nie fašisti, prachy sú podstatou, reaguje Matovič

Pravda, TASR | 29.07.2022 11:14, aktualizované: 
Poslanec Juraj Krúpa deň po odchode z klubu hnutia OĽaNO Igora Matoviča oznámil, že vstupuje do poslaneckého klubu strany SaS Richarda Sulíka. Oznámil to na spoločnej tlačovej konferencii s liberálmi.
VIDEO: Poslanec Juraj Krúpa vstupuje do klubu SaS
Video

Krúpa o odchode z OĽaNO povedal, že kandidoval za protikorupčné hnutie, ale ocitol sa v ultrakonzer­vatívnej strane, ktorá bojuje proti liberalizmu. „Vstupujem do SaS,“ povedal Krúpa. Upresnil, že zatiaľ sa nestáva členom strany, je to podľa jeho slov otázkou budúcnosti.

„Napriek všetkému, čo som počúval za posledné dva roky v OĽANO, vnímam SaS ako stranu odborníkov, ale aj stranu, ktorá je jasne hodnotovo ukotvená,“ zdôvodnil Krúpa. Svoj krok komentoval ako logické vyústenie. Hovorí o dlhodobej spolupráci.

V klube Krúpu uvítala aj predsedníčka klubu Anna Zemanová a predseda strany Richard Sulík. V SaS ho ustanovili za tímlídra pre obranu.

K svojej budúcnosti na poste predsedu parlamentného brannobezpečnos­tného výboru sa Krúpa zatiaľ jednoznačne nevyjadril. „Všetko je možné. Nie som prilepený na žiadnu stoličku. Túto tému ešte otvoríme na rokovaní poslaneckého klubu SaS,“ povedal.

Predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš uviedol, že obsadením postu predsedu brannobezpečnos­tného výboru, sa budú zaoberať. „Istoty zvoliteľného miesta na kandidátke konkurenčnej strany vedia zamávať charaktermi mnohých. Názor na správanie sa Juraja Krúpu si spraví každý sám,“ reagoval Šipoš.

SaS podľa Šipoša urobila ďalší nepriateľský krok, ktorý svedčí o tom, že chce rozbiť „tretiu protikorupčnú vládu“. „My v hnutí OĽANO urobíme všetko, aby sme im v tom zabránili,“ poznamenal.

ide o pravdu, Juraj Krúpa Čítajte viac Krúpa odchádza z klubu OĽaNO. Prekáža mu spolupráca s fašistami

Klub OĽaNO už opustilo viacero poslancov, po odchode Krúpu bude mať 47 členov. S Krúpom bude mať klub SaS 20 poslancov. Po prípadnej demisii ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej v septembri a jej návrate do parlamentu sa počet členov zvýši na 21, keďže jej náhradníčka je zo strany Za ľudí, kde Kolíková predtým pôsobila.

Matovič: Nie fašisti, prachy sú podstatou

Šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič zareagoval na sociálnej sieti. Napísal, že „žijeme zvláštnu dobu obdivu charakteru ľudí, ktorí ho nemajú. Zrada je viac ako vernosť. Prachy viac ako poctivosť … a mafia robí aj nemožné, len aby sa vrátila k moci.“

Matovič zopakoval, že miliardy z európskych zdrojov sú príliš veľké lákadlo. „Nekradneme, rozviazali sme ruky OČTK, podvodníkom s daňami ideme tvrdo po krku a vyberáme tak rekordné dane,“ dodal.

Podľa ministra financií sa v tieni letných dní nenápadne zvádza kľúčový boj o charakter štátu. „Vypustená hmla o fašistoch má za cieľ len odpútať pozornosť a vytvoriť ilúziu vznešených cieľov. Nie fašisti, prachy sú podstatou. Tak ako aj vždy pre nich boli,“ uzavrel Matovič.

Odchod Juraja Krúpu na sociálnej sieti kritizoval aj poslanec OĽaNO Peter Kremský.

„Vedel som, že má veľa otázok, pochybností, kritických názorov na fungovanie klubu, vlády, parlamentu. Nevydiskutovať si to, nepriznať sa, že to nedávam, ani sa nerozlúčiť ako rovný chlap? Zo dňa na deň tresnúť dverami a zmiznúť, to je také detinské. Preto som sklamaný,“ napísal s tým, že sa mu začína skladať mozaika.

„Vzduchom sa mihajú sumy, ktoré sú niekde v pozadí pripravené pre tých, ktorí by boli ochotní prezliecť dres a vykašľať sa na sľuby, ktoré dali voličom,“ uviedol Kremský. Krúpa podľa jeho slov podľahol propagande, ktorej cieľom je Matoviča a OĽaNO zosmiešniť a nakoniec rozbiť.

„Určite mi napíšete, že si za to môžeme aj sami. Asi áno. Napriek tomu je to nefér, podlé a s jasným cieľom. Aby sa k moci vrátili banditi v spojení s extrémistami, už či pravicovými alebo ľavicovými. Práve preto je dôležité tejto propagande nepodľahnúť. NO PASARAN!,“ napísal Kremský na Facebooku.

SaS si určila tím na vyjednávania o novej koaličnej zmluve

O novej koaličnej zmluve bude za SaS vyjednávať tím zložený z ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, ministra školstva Branislava Gröhlinga a predsedu strany Richarda Sulíka. Rozhodla o tom republiková rada strany. Vyjednávací tím zároveň dostal podmienku, aby súhlasil len s takou novou koaličnou zmluvou, z ktorej bude vyplývať, že minister financií Igor Matovič (OĽaNO) nebude členom vlády.

Prijatím uznesenia chcela SaS „spratať zo sveta špekulácie a dohady“. Sulík zopakoval dôvody na odchod Matoviča z vlády. Je to rozvrat verejných financií, schvaľovanie škodlivých vecí a znásilňovanie legislatívneho procesu. „Tento stav nie je ďalej únosný, a preto sme sa takto rozhodli,“ poznamenal Sulík. Hnutie OĽaNO podľa neho teraz stojí pred rozhodnutím, či uprednostní stranícky záujem alebo uprednostní záujem Slovenska pred menšinovou vládou.

Predseda SaS deklaroval, že strana je pripravená rokovať aj podpísať novú koaličnú zmluvu. Čo by v nej okrem odchodu Matoviča malo byť, Sulík nekonkretizoval. „O tom nebudeme verejne informovať pred tým, ako to budeme mať s nimi odrokované,“ podotkol. Nová koalícia by podľa Sulíka mala so cťou, odbornosťou, premyslenými a rozvážnymi rozhodnutiami dokončiť toto volebné obdobie.

Spor vo vláde sa vyostril po tom, ako parlament prelomil veto prezidentky pri tzv. protiinflačnom balíčku z dielne ministra financií. SaS a OĽaNO sa následne obviňovali z hlasovania s fašistami. Liberáli prestali chodiť na koaličné rady, vypovedali koaličnú zmluvu a žiadajú prepracovanie novej. Ich požiadavkou je aj odchod Matoviča z vlády. OĽaNO to odmieta.

Heger: SaS je rozhodnutá položiť ďalšiu vládu

Strana SaS verejne oznámila občanom, že je rozhodnutá položiť ďalšiu protikorupčnú, reformnú a proeurópsku vládu. Premiér Eduard Heger (OĽANO) to skonštatoval na sociálnej sieti v reakcii na piatkovú tlačovú konferenciu liberálov.

„Dnešnú tlačovú konferenciu strany SaS hodnotím ako verejné oznámenie občanom, že strana SaS je rozhodnutá položiť ďalšiu protikorupčnú, reformnú a proeurópsku vládu. Toto je podľa môjho názoru stranícky egoizmus,“ uviedol.

Hlas: Predčasné voľby sú jediná možnosť, ako ukončiť špinavé politické hry

Mimoparlamentný Hlas považuje predčasné voľby za jedinú možnosť, ako ukončiť „špinavé zákulisné politické hry“. Opakovane vyzýva koaličné strany, aby okamžite začali rokovať o ich termíne. Kritizuje, že vláda sa v lete venuje svojim vnútorným sporom namiesto okamžitej pomoci ľuďom.

„Odchody, prestupy, kupčenie s poslaneckými hlasmi, plány o menšinovej vláde s fašistami. To sú jediné veci, ktorým dnes venuje pozornosť vládna koalícia. Tak, ako sa pred rokom a pol namiesto pandémie zaoberala len sama sebou, tak dnes namiesto zdražovania rieši udržanie sa pri moci za každú cenu,“ komentoval líder Hlasu-SD a nezaradený poslanec Peter Pellegrini. Cenou za takýto prístup je podľa neho čoraz zúfalejšia situácia mnohých ľudí na Slovensku a čoraz väčšia chudoba.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ