Rusko do vojny zaťahuje Česko: Vycvičili ste Ukrajinca, ktorý chystal útok

ČTK | 23.08.2022 19:08, aktualizované: 
donecko Foto:
Ilustračná snímka. Pohľad na administratívnu budovu Doneckej ľudovej republiky poškodenú ostreľovaním v utorok 23. augusta 2022.
Proruskí separatisti z medzinárodne neuznávanej Doneckej ľudovej republiky (DNR) tvrdia, že odvrátili teroristický útok, ktorý mal podľa nich v čase konania pripravovaného referenda o pripojení DNR k Rusku spáchať Ukrajinec, vycvičený v Českej republike. Uviedla to v utorok ruská štátna agentúra TASS.

„Všetky dostupné informácie o teroristickom čine, pripravovanom Ukrajinou na území DNR, a o podiele Českej republiky na ňom sme odovzdali ruskému ministerstvu zahraničia, aby tieto materiály rozšírilo v zahraničných krajinách, v medzinárodných organizáciách a cez ďalšie komunikačné kanály k svetovej verejnosti,“ vyhlásil na tlačovej konferencii prvý námestník ministra zahraničných vecí DNR Sergej Peresada.

Ešte predtým ministerstvo štátnej bezpečnosti DNR podľa TASS uviedlo, že sa naňho obrátil ukrajinský občan Jevgenij Karpenko, ktorý uviedol, že ho počas práce v Česku zverbovali ukrajinské tajné služby.

Potom absolvoval v Česku výcvik vedený českými a ukrajinskými inštruktormi. Výcvik bol zameraný na streľbu a zaobchádzanie s trhavinami. Potom ho poslali na východ Ukrajiny s úlohou uskutočniť teroristický útok počas referenda o pripojení DNR k Rusku.

Karpenko sa tlačovej konferencie s hovorcom ministerstva štátnej bezpečnosti podľa TASS zúčastnil a tvrdil, že za útok mal sľúbených 2-tisíc eur. Ukrajinské služby sa podľa hovorcu ministerstva štátnej bezpečnosti Michaila Popova chystali, že po atentáte jeho strojcu zlikvidujú.

Médiá predpokladajú, že sa referendum o pripojení okupovaných ukrajinských území k Rusku uskutoční budúci mesiac, súbežne s voľbami v ruských regiónoch, ktoré sú naplánované na 11. septembra. Oficiálne ale termín referend nebol vyhlásený.

doneck Čítajte viac 181 deň: USA posielajú preč svojich ľudí z Ukrajiny. FSB chystá útoky doma, tvrdí Danilov