Čaputová: Takto sa vládnuť nedá. Sulík podal demisiu, čo spraví Matovič?

Peter Madro, Pravda, SITA, TASR, ČTK | 31.08.2022 10:31, aktualizované: 
Richard Sulík Foto: ,
V popredí líder SaS Richard Sulík na tlačovom brífingu spolu s ministrami SaS 31. augusta 2022
Minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík podal v stredu ráno demisiu. O návrhoch OĽaNO je SaS pripravená rokovať, ale až po odchode Igora Matoviča z vlády. Tu však nastáva problém. Pred zasadnutím kabinetu premiér Eduard Heger uviedol, že Matovič je síce ochotný odísť, ale podmienkou je, že SaS schváli opatrenia na pomoc ľuďom. Prezidentka Zuzana Čaputová v súvislosti s vládnou krízou prijala predsedu parlamentu Borisa Kollára a premiéra Hegera. Zatiaľ nie je známe, kedy Čaputová príjme Sulíkovu demisiu.

Najdôležitejšie udalosti

  • Heger navrhol nové riešenie krízy – 10 opatrení na pomoc ľuďom
  • Matovič odíde, ak SaS pomôže schváliť tento balíček
  • SaS je ochotná rokovať o opatreniach, len keď Matovič odíde
  • Sulík podal demisiu, ostatní ministri SaS čakajú do pondelka
  • K vládnej kríze sa stretli traja najvyšší ústavní činitelia
  • Čaputová chce, aby sa obdobie ultimát skončilo 5. septembra

Prezidentka žiada premiéra o mená ministrov aj návrh spôsobu vládnutia

Prezidentka Zuzana Čaputová požiadala premiéra Eduarda Heger (OĽaNO), aby jej včas predložil nominantov na uvoľnené ministerské kreslá. Rovnako žiada, aby čo najskôr predstavil spôsob, akým bude jeho menšinová vláda získavať podporu pre zákony.

Rovnako chce, aby sa obdobie vzájomných ultimát v pondelok (5. 9.) skončilo. Zdôraznila potrebu funkčnej vlády, najmä v období kríz. Uviedla to po stredajšom rokovaní s premiérom a predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina).

Hlava štátu skonštatovala, že vládna koalícia má za sebou dlhé hľadanie konsenzu, ktorý sa napokon nepodarilo nájsť. „V posledný deň ultimáta prišlo nové ultimátum," povedala na margo ponuky ministra financií Matoviča. Podľa prezidentky však len pokračuje „nekonečný seriál", ktorý už nikoho nezaujíma. „Takto sa vládnuť nedá," skonštatovala Čaputová.

Prezidentka zároveň pripomenula viaceré výzvy, ktorým Slovensko momentálne čelí. Pokiaľ podľa nej koalícia za dva mesiace nedokázala vyriešiť vlastný problém, je otázne, ako chce čeliť kríze. Dodala, že mnoho občanov súčasnú situáciu vníma ako „voľný pád a chaos".

Video
Vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej ku koaličnej kríze.

Sulík žiada o odchod aj Matoviča

„Poprosil som svojich kolegov, aby svoje demisie nepodali dnes ale v pondelok. Matovičovi tak dávame priestor na to, aby urobil to, čo očakáva celá krajina,“ povedal Sulík.

Strana Sloboda a Solidarita považuje navrhované opatrenia hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) za zámerné predlžovanie koaličnej krízy. Predseda strany SaS tvrdí, že sú pripravení o požiadavkách rokovať, avšak naďalej žiadajú odstúpenie lídra hnutia OĽaNO Igora Matoviča.

Video
Minister hospodárstva Richard Sulík podal už ráno demisiu. Predseda strany SaS tvrdí, že sú pripravení o požiadavkách OĽaNO rokovať, avšak naďalej žiadajú odstúpenie Igora Matoviča.

„Ja som nepovedal, že s tými bodmi súhlasíme, sme pripravení sa o nich konštruktívne baviť. Nebudeme sa baviť skôr, ako bude splnená naša základná požiadavka,“ uviedol šéf liberálov s tým, že požiadavky OĽaNO vnímajú ako návrhy na rokovanie. „Igor Matovič premárnil čas, rokovania neboli žiadne,“ podotkol Sulík.

Sulík pred rokovaním vlády opäť zopakoval, že problém Slovenska je Matovič, a na rozdiel od neho on nie je „prilepený na svojej stoličke". „Dnes premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO) odovzdám tzv. cestovnú mapu, tá predstavuje zoznam krokov, ktoré bude treba urobiť, aby nový minister hospodárstva vedel plynule pokračovať," doplnil. Zároveň priznal, že by bolo jednoduchšie, keby demisiu dnes podali všetci ministri za SaS. „Koaličná kríza ma brzdí pri riešení plynovej krízy," priznal predseda.

Vypočujte si podcast denníka Pravda k téme:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Sulík taktiež oznámil, že rezort hospodárstva bude po jeho odchode viesť Ján Oravec, ktorý je v súčasnosti štátnym tajomníkom na ministerstve hospodárstva. Štátni tajomníci z ministerstiev, ktoré v súčasnosti zastáva SaS, odídu do polovice septembra, ak ministri podajú demisie.

Heger: Matovič je pripravený odísť, ak prejdú opatrenia OĽaNO

„Prišli sme s návrhom veľmi konkrétnych opatrení na pomoc ľuďom, aby sme zvládli najbližšie obdobie, ktoré predstierame hlavne pred stranu SaS, ale aj pred koaličných partnerov. Potrebujeme pevnú koalíciu, potrebujeme ich schváliť na vláde a v parlamente. Ak budú tieto opatrenia schválené, Igor Matovič prijme výzvu Richarda Sulíka a spolu s ním odíde zo svojej funkcie do parlamentu,“ vyhlásil premiér.

Video
Heger: Matovič odstúpi z postu ministra, ak bude splnených desať bodov OĽaNO

Premiér pripomenul, že argumenty SaS o tom, že dochádza k rozvratu verejných financií a porušeniu koaličnej zmluvy, nie sú pravdivé. „Do poslednej chvíle sme čakali, že strana Sloboda a Solidarita pristúpi na našu ponuku,“ povedal Heger.

„Dodnes sme márne čakali, že príde jedna požiadavka na zmenu koaličnej zmluvy. SaS nejde o nič iné, iba o to, aby sa zbavila Igora Matoviča,“ skonštatoval minister obrany a člen predsedníctva OĽaNO Jaroslav Naď. Podčiarkol, že hnutie nemá žiadne požiadavky voči SaS. Sulík podľa jeho slov dostal protinávrh hnutia a ak chce preukázať, že mu záleží na krajine, prijme to, čo liberáli v parlamente dlhodobo blokovali.

Video
Naď: SaS nejde o nič iné, iba o to, aby sa zbavila Matoviča

Začiatok rokovania vlády napokon posunuli, aby sa SaS mohla poradiť. Novinárom to povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). Liberáli, ktorí dlhodobo podmieňujú svoj súhlas so zvýšením niektorých daní tým, že iné dane sa znížia, návrh Hegera a OĽaNO nekomentovali.

Kým sa SaS radila o ďalšom postupe, Matovič písal statusy na Facebook. Na stredajšom rokovaní vlády nebol, pretože do štvrtka je na dovolenke v Španielsku.

SaS na začiatku júla odstúpila od koaličnej zmluvy a požadovala najmä, aby Matovič už ďalej nebol členom kabinetu. Strana zároveň dala kolegom v koalícii čas do dneška na nové usporiadanie vzťahov v koalícii, v opačnom prípade by štyria ministri za Sas podali demisiu. Odchodom SaS z koalície by vláda už nemala väčšinu v parlamente.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa v súvislosti s...
V popredí ministri za SaS: zľava Ivan Korčok,...
+10Desať bodov hnutia OĽaNO, ktorými podmieňujú...

Opatrenia na pomoc ľuďom z dielne OĽaNO

Desať bodov, ktoré obsahujú požiadavky OĽaNO, zahŕňa 200 eur na dieťa, schválenie štátneho rozpočtu na rok 2023, ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti, stabilitu dôchodkového systému, finančnú disciplínu, nové zdroje príjmov štátu, ako napríklad nové sadzby daní na lieh a hazard či mimoriadne zdanenie ruskej ropy.

Ďalej OĽaNO hovorí o zmrazení cien elektriny pre všetky domácnosti, výhodných zmluvách na plyn pre všetky domácnosti, príspevku domácnostiam na plyn a teplo 250 miliónov eur či príspevku dôchodcom v celkovej výške 150 miliónov eur.

OĽaNO / Desatoro / Desať bodov / Čítajte viac Pozrite si desať podmienok, ktoré dal Matovič Sulíkovi

Líder OĽaNO a minister financií na sociálnej sieti napísal, že na koniec vlády stačí jediné slovo. Ak SaS povie, že odchádza. „Slovo, na ktoré môžu doplatiť milióny ľudí vo veľmi ťažkej dobe. Slovo, ktoré s istotou vráti k moci mafiánske časy. Strana SaS je dnes ochotná toto slovo vysloviť a povaliť už tretiu protikorupčnú demokratickú vládu,“ napísal Matovič.

Zdôraznil, že si váži postoj poslancov OĽaNO a druhému vydieraniu Richarda Sulíka už nesmú ustúpiť. „Napriek tomu sme sa rozhodli pokúsiť o zastavenie SaS na ceste, ktorá nevyhnutne vedie Slovensko k návratu mafie k moci a dať túto ponuku. Veríme, že pri troche dobrej vôle SaS sa k nej postaví zodpovedne a ústretovo,“ uviedol Matovič.

Vyhlásenie prezidentky Čaputovej k vládnej kríze

"Vážení občania,

dnes bola do Prezidentského paláca doručená demisia podpredsedu vlády a ministra hospodárstva za stranu Sloboda a Solidarita Richarda Sulíka.

Vládna koalícia ma za sebou obdobie hľadania konsenzu, pričom ku dnešnému dňu je zrejmé, že dohodu nenašli a vzájomnú dôveru medzi lídrami sa nepodarilo obnoviť.

Slovensko dva mesiace čakalo na to, aby vládna koalícia prestala riešiť samú seba a venovala sa predovšetkým riešeniu problémov krajiny. A v posledný deň ultimáta prišlo nové ultimátum z druhej strany. To vážne musel čakať minister financií so svojím krokom dva mesiace na poslednú hodinu pred podaním demisií? Namiesto riešenia pokračuje nekonečný seriál, ktorý už nikto nechce sledovať. Takto sa vládnuť nedá a nemá.

Dva mesiace je dostatočne dlhý čas na to, aby sa aktéri s požiadavkami vzájomne oboznámili a preukázali schopnosť vládnuť. Hovoriť dnes jedným dychom o zodpovednosti a prísť s novými podmienkami v poslednej chvíli je hlboký rozpor medzi slovami a činmi. Ak ste nedokázali za dva mesiace nájsť východisko z koaličnej krízy, ako chcete riešiť všetky závažné krízy, ktoré na Slovensko dopadajú?

Slovensko čelí naraz inflačnej, geopolitickej, energetickej a klimatickej kríze v podobe enormného sucha. K tomu podľa lekárov kolabuje zdravotníctvo, mnohí zamestnávatelia volajú o pomoc a hrozia prepúšťaním, samosprávy hrozia zvyšovaním miestnych daní, aby mohli kúriť a svietiť. Ľudia sa prepadávajú do príjmovej chudoby a ich hnev dosahuje rekordnú úroveň.

Viete ako situáciu na Slovensku hodnotia ľudia ktorých stretávam v rôznych regiónoch? Naposledy na Hornej Nitre, na Gemeri, na Kopaniciach. Voľný pád a chaos. Občania Slovenska trpezlivo dva mesiace čakali na výsledok, ktorý bol zdá sa zrejmý už na začiatku júla. Nehazardujme ďalej s ich trpezlivosťou.

Vládu Eduarda Hegera som minulý rok vymenovala s tým, že disponovala väčšinovou podporou v parlamente, ktorá vzišla z posledných volieb. Legitimita vlády založená na parlamentnej väčšine nie je len ústavnou tradíciou, ale praktickým a nevyhnutným predpokladom schvaľovania zákonov a základným nástrojom vládnutia.

Preto som dnes premiéra Hegera požiadala o nasledovné.

Aby mi včas predložil zoznam nominantov, ktorých chce navrhnúť na štyri uvoľnené ministerské posty v prípade, že v pondelok dostanem demisie ďalších troch ministrov zo strany SaS. Zároveň som premiéra tiež požiadala, aby mne aj verejnosti čo najskôr predstavili spôsob, akým bude jeho menšinová vláda vládnuť a získavať v parlamente podporu pre dôležité zákony. Lebo vláda bez parlamentnej väčšiny je znefunkčnenou vládou, čo nedávno povedal aj sám premiér. Ale hlavne, aby sa toto obdobie ultimát a vzájomných obviňovaní už pondelkom skončilo.

Ako prezidentka mám povinnosť zabezpečiť riadny chod ústavných orgánov. Koaličná rada takýmto orgánom nie je, a preto som do rokovaní koaličných lídrov doteraz nevstupovala.

Vláda však ústavným orgánom je a mala by byť funkčná za každých okolností. A v čase krízy ešte viac. Nachádzame sa v extrémne náročnej dobe, ktorá si vyžaduje pevnú a funkčnú vládu. V mnohých európskych krajinách vidíme, že vlády sa pripravujú na najbližšiu zimu sadou úsporných opatrení, krokmi pomoci jednotlivým skupinám obyvateľov aj podnikateľom. Tým by sme tieto dni mali žiť aj my.

Dámy a páni,

našim spoločným cieľom musí byť funkčná demokratická vláda, ktorá Slovensko prevedie náročným obdobím."

Remišová vyzvala partnerov, aby do pondelka našli kompromis

Šéfka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová oceňuje, že si koaliční partneri vytvorili priestor na kompromis. Považuje to za prvý krok k dohode. Vyzvala koaličných partnerov, aby tento priestor využili a do pondelka (5. 9.) našli kompromis.

Dohoda medzi partnermi je podľa Remišovej mimoriadne potrebná aj v kontexte celoeurópskej energetickej krízy. „Nie je čas na bezobsažné hádky,“ povedala novinárom po stredajšom rokovaní vlády. Akú formu bude mať pomoc ľuďom, je už podľa nej na technických rokovaniach.

Remišová si nemyslí, že by väčšina návrhov z dielne OĽANO bola pre SaS červenými čiarami, keďže viacero z nich predkladá SaS do parlamentu.

„Bola som veľmi sklamaná, že na vláde riešime strategické kroky k zvládnutiu energetickej krízy a minister hospodárstva v tom čase podáva demisiu u prezidentky,“ reagovala Remišová na demisiu lídra SaS a ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Mal podľa nej vtedy sedieť na vláde.

Remišová pred rokovaním vlády povedala, že Sulík i Matovič sa ešte môžu dohodnúť. „Dúfam, že sa Sulík nepridá k stranám Smer, Hlas a fašistom. Rozhodnutie je len a len na ňom," uviedla Remišová. Podľa jej slov šéfa liberálov presviedčali dva mesiace, aby neodchádzal z vlády. „Nechce sa mi veriť, že SaS povalí tretíkrát vládu," dodala.

Budaj nebude pôsobiť vo vláde, pokiaľ by závisela od fašistov

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) nebude pôsobiť v takej vláde, v ktorej by moc „visela na fašistoch“. Povedal to po stredajšom zasadnutí vlády.

„Uvidíme, či vôbec ostane trojkoalícia. Pokiaľ by moc visela na fašistoch, v takej vláde nebudem pôsobiť,“ povedal Budaj novinárom.

Budaj si myslí, že koaliční partneri vyšli z patovej situácie, keď sa položili na stôl podmienky, o ktorých sa dá rokovať. Dobrá spolupráca podľa neho neznamená diktát jednej strany. Praje si, aby sa vecne rokovalo, ktoré z opatrení sú prijateľné. Odkázal lídrovi SaS Richardovi Sulíkovi a lídrovi OĽaNO Igorovi Matovičovi, aby si uvedomili, že na prvom mieste je Slovensko. „Ukážte Slovensku, že unesiete zodpovednosť za budúcnosť,“ povedal.

Požiadavky OĽaNO sa mu nezdajú neprijateľné, nemôžu sa vnímať ako diktát, treba o nich diskutovať. „Sú to skôr návrhy, aby sa prekonali nedorozumenia a napätia, ktoré trochu sťažovali prácu koalície. Nech sa raz a navždy dohodnú, ako na dôchodkovú reformu, ako na prorodinný balíček,“ uviedol minister.

Krajniak: Radšej koniec s hrôzou než hrôza bez konca

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme Rodina) sa k sporu medzi hnutím OĽaNO a stranou Sloboda a Solidarita (SaS) nechce vyjadrovať. Podľa jeho slov sa tieto strany musia najprv dohodnúť a až potom sa k vzniknutej skutočnosti vyjadrí hnutie Sme Rodina. Minister však na tlačovom brífingu po zasadnutí vlády dodal, že najlepšie by bolo, keby pokračovali v štvorkoalícii, avšak, “radšej koniec s hrôzou ako hrôza bez konca“. Či sa už hnutie OĽaNO a strana SaS dohodnú alebo nedohodnú, „psou povinnosťou“ je podľa Krajniaka vyriešiť deväť dôležitých segmentov.

„Musíme prijať veľmi tvrdé a neštandardné opatrenia na ochranu domácnosti a zamestnávateľov pred tým, čo sa na nás rúti. Verím, že do piatku sa situácia natoľko vyrieši, aby sme mohli tieto kroky urobiť,“ uviedol Krajniak.

Fico: Predsedom vlády a ministrom financií bol obyčajný magor

Na aktuálne dianie zareagoval na sociálnej sieti aj šéf opozičného Smeru Robert Fico. „Aj ten najposlednejší, ktorý pochyboval, musí dnes po podmienkach Igora Matoviča uznať, že predsedom vlády a ministrom financií SR v rokoch 2020 – 2022 bol obyčajný magor,“ napísal Fico.

Ďalej uviedol, že Smer sa obracia na prezidentku Zuzanu Čaputovú. „Nech už ani len neuvažuje o podpore tohto verejného blázinca. Referendová otázka číslo 1, o ktorú žiada 406 tisíc ľudí, veľmi jasne vedie k okamžitej demisii súčasnej vlády, čo je jediné rozumné riešenie, po ktorom musia nasledovať predčasné parlamentné voľby,“ uviedol Fico.

„Vyzývame prezidentku, aby v situácii, keď magor múti vodu, okamžite vyhlásila referendum o obidvoch otázkach, pretože len demokratické priame riešenie môže viesť k vyriešeniu bezprecedentnej vládnej krízy spôsobenej malými politickými deckami,“ dodal šéf Smeru.

Predstavitelia opozičného Smeru a členovia petičného výboru odovzdali minulý týždeň v Prezidentskom paláci 406 039 podpisov za vyhlásenie referenda o páde vlády a zmene Ústavy SR. Opozícia by chcela cez referendum dosiahnuť predčasné voľby.

SaS v spore s Matovičom

SaS je dlhodobo v spore s Matovičom ohľadom rôznych tém, rozpory vyústili až do osobných slovných výpadov medzi Sulíkom a Matovičom. Vlani si SaS a najmenšia vládna strana Za ľudí vymohli demisiu Matoviča na funkciu premiéra.

Sas vtedy tvrdila, že Matovič nie je osobnostne, komunikačne ani manažérsky schopný viesť krajinu. Matoviča potom vo funkcii premiéra nahradil Eduard Heger, ktorý bol v Matovičovej vláde ministrom financií.

Matovičovo hnutie OĽaNO v roku 2020 so ziskom 25 percent hlasov presvedčivo vyhralo parlamentné voľby, keď sa vo volebnej kampani vymedzovalo najmä proti strane Smer. Preferencie OĽaNO potom postupne klesli na jednociferné hodnoty a Matovič sa stal podľa prieskumov jedným z najviac nedôveryhodných politikov. Niektoré médiá či politici označujú Matoviča mužom konfliktu, ktorý svoje nápady presadzuje aj bez dohody s odborníkmi alebo partnermi.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ