Prešov vyhral súdny spor. Za súkromné pozemky pri Kolmanke nezaplatí

Jana Vargová | 05.09.2022 06:00
Kolmanova záhrada Foto:
Dlhotrvajúci súdny spor týkajúci sa pozemkov pri Kolmanovej záhrade mesto Prešov vyhralo.
Súkromné pozemky v lokalite Holá hora pri Kolmanovej záhrade mesto Prešov neodkúpi. Krajský súd v Prešove potvrdil rozsudok prvostupňového súdu, ktorý rozhodol, že niekoľko vlastníkov nemá nárok na náhradu škody za to, že na svojich pozemkoch nemôžu stavať.

Skupina právnikov, ktorí tam vlastnia pozemky, chcela v tejto lokalite stavať rodinné domy. Platný Územný plán mesta Prešov im to však neumožňuje.

Mestské zastupiteľstvo mesta Prešov ešte v novembri 2013 prijalo uznesenie, ktorým rozhodlo o zriadení Parku Kalvária Prešov ako verejnoprospešnej stavby na predmetných pozemkoch, ktoré sú odvtedy zadefinované ako plochy urbanistickej zelene. Majitelia pozemkov pri Kolmanke tvrdili, že v dôsledku zmien v územnom pláne im bola spôsobená ujma na ich vlastníckom práve. Od mesta požadovali, aby pozemky odkúpilo za 700-tisíc eur. Odôvodnili to ako náhradu škody, ktorej sa domáhali súdnou cestou.

zväčšiť Pri Kolmanovej záhrade v Prešove sa stavať... Foto: mesto Prešov
Kolmanova zahrada Pri Kolmanovej záhrade v Prešove sa stavať nebude. Oddychovú zónu si mesto uchránilo.

„Po tom ako neuspeli na Okresnom súde Prešov, ktorý ich žalobu zamietol, odvolali sa na krajský súd. Ten však potvrdil rozsudok prvostupňového súdu. Mesto preto nemusí nič platiť,“ uviedlo mesto na svojej webovej stránke.

Spor okolo týchto pozemkov s celkovou výmerou 6-tisíc m˛ siaha až do roku 2008, keď sa ich vlastníkmi stala skupinka právnikov, ktorí ich odkúpili od reštituentov. Stalo sa tak približne rok po tom ako Krajský úrad životného prostredia v Prešove zrušil ochranu územia v areáli Holá hora.

Cykloželeznička Čítajte aj Prešov vyhral súdny spor s projektantom cykloželezničky

Začiatkom roka 2008 keď prešovské zastupiteľstvo schválilo zmeny v Územnom pláne mesta Prešov došlo k rozporu medzi jeho textovou a grafickou časťou. Na túto skutočnosť poukázala primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová ešte v čase keď pôsobila ako mestská poslankyňa. Všimla si totiž, že v časti územného plánu kde sa píše o zeleni sú zaznačené stavebné parcely, a preto varovala poslancov pred možnou výstavbou v okolí Kolmanovej záhrady. „Mojim cieľom bolo od začiatku zachovanie zelene na Kolmanke, ktorú považujem za srdce prešovskej prírody. Vlastníci pozemkov sa mi za to odvďačili podaním podnetu na políciu, vyhrážkami v poslaneckej schránke a zastrašovaním, že budem odsúdená na 15 rokov väzenia za zosnovanie zločineckej skupiny,“ povedala primátorka.

Na schválenie zmeny v územnom pláne bola potrebná trojpätinová väčšina prítomných poslancov. Návrh prešiel veľmi tesne. Vtedajší primátor Pavel Hagyari sa vyjadril, že dá problém znova preveriť právnikom a ak sa vyjadria, že mestu nehrozí súdny spor a prípadná náhrada škody majiteľovi pozemku, uznesenie podpíše. Zároveň však poznamenal, že v súčasnosti sa s majiteľom rokuje o prípadnej dohode medzi ním a mestom.

zväčšiť V Kolmanovej záhrade je ekopark, ktorý slúži... Foto: mesto Prešov
Kolmanova záhrada V Kolmanovej záhrade je ekopark, ktorý slúži hlavne deťom.

Vlastníci pozemkov mali v pláne postaviť v tejto lokalite osem rodinných domov. Opierali sa pritom o stanovisko hlavného architekta mesta, podľa ktorého boli predmetné pozemky navrhované ako obytná plocha rodinných domov. Andrea Turčanová vtedy poukázala na fakt, že sporný územný plán bol zverejnený po schválení v zastupiteľstve až 20. marca 2008, pričom súčasní vlastníci kúpili pozemky v lokalite Holá Hora ešte 11.februára 2008, a teda skôr než zmeny v územnom pláne vstúpili do platnosti. V roku 2012 preto požadovala, aby sa do územného plánu vrátila pôvodná funkcia územia pri Kolmanovej záhrade. Tento návrh napokon mestské zastupiteľstvo schválilo v novembri 2013. Traja majitelia medzitým dali mestu návrh na odpredaj svojich pozemkov za 700-tisíc eur. Radnica s tým však nesúhlasila a celý spor skončil na súde.

Proti postaveniu domov sa vzbúrili aj samotní obyvatelia mesta, ktorí podpísali petíciu proti výstavbe na mieste, kde je momentálne verejná zeleň.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ