Hirman, Karas, Káčer. Čaputová vymenovala nových ministrov. Školstvo povedie Heger

hdm, Pravda, TASR, SITA | 13.09.2022 11:45, aktualizované: 
sulík, hirman, kolíková, karas, korčok, káčer,... Foto: ,
Zľava Richard Sulík, nový minister hospodárstva Karel Hirman, Mária Kolíková, nový minister spravodlivosti Viliam Karas, Ivan Korčok, nový minister zahraničných vecí Rastislav Káčer, Branislav Gröhling a premiér Eduard Heger, ktorý povedie rezort školstva.
Prezidentka Zuzana Čaputová prijala demisie ministrov za SaS - Richarda Sulíka, Márie Kolíkovej, Ivana Korčoka a Branislava Gröhlinga. Zároveň vymenovala nových členov vlády, ktorí zložili sľub. Novým ministrom hospodárstva sa stal Karel Hirman, rezort spravodlivosti povedie Viliam Karas a šéfom slovenskej diplomacie sa stal Rastislav Káčer. Riadením rezortu školstva prezidentka dočasne poverila premiéra Eduarda Hegera. Koalícia sa zatiaľ na novom ministrovi nevedela dohodnúť.

Prezidentka ocenila, že sú novovymenovaní ministri odborníci. Želá im, aby viedli svoje rezorty tak, ako to od nich vyžaduje ústava a očakávajú občania. Na presadzovanie svojich návrhov však budú musieť podľa jej slov v parlamente potrebovať aj hlasy politických oponentov.

Video

„O nič menšie v tejto chvíli nejde, ako previesť našu krajinu krízou a pomôcť ľuďom, ktorých kríza môže zraziť na kolená,“ podotkla. Najväčšie očakávania sú v tejto súvislosti spojené s rezortom hospodárstva. O Karlovi Hirmanovi hovorí ako o skúsenom expertovi. Očakáva od neho i podporu podnikateľského prostredia.

Nového šéfa rezortu diplomacie Rastislava Káčera považuje za skúseného diplomata a experta na bezpečnostnú politiku. Očakáva, že súvislosti ruskej agresie bude ešte viac tlmočiť verejnosti a prispeje tak k boju proti dezinformáciám a hybridným hrozbám.

Vedením rezortu školstva prezidentka Zuzana...
Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala za...
+2Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala za...

Viliam Karas ako nový šéf rezortu spravodlivosti si musí podľa prezidentky získať rešpekt všetkých justičných zložiek a verejnosti tak, ako si ho získal v pozícii šéfa Slovenskej advokátskej komory.

Dočasným vedením rezortu školstva poverila premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) s požiadavkou, aby jej meno nového ministra alebo ministerky oznámil čo najskôr.

Demisie kvarteta ministrov sa prezidentke neprijímali ľahko. Ich pôsobenie na ministerských postoch sa podľa nej nedá hodnotiť komplexne, lebo skončili v polčase.

VIDEO: Exministri SaS po podaní demisie

Video

Exminister zahraničných vecí Ivan Korčok pripustil svoje ďalšie pôsobenie v politike. „Moje profesionálne kroky v diplomacii sú ukončené. Slúžil som Slovenskej republike so cťou a veľmi rád 30 rokov,“ povedal Korčok novinárom v prezidentskom paláci. Možnosti svojho ďalšieho pôsobenia bude ešte zvažovať. „Jednou z nich je pôsobenie v politike,“ povedal a následne sa poďakoval predsedovi SaS Richardovi Sulíkovi, že ho nominoval na pozíciu ministra. „Ďalšie kroky budem komunikovať vtedy, keď v nich budem mať jasno ja sám. Verím, že to nebude dlho trvať,“ doplnil.

Sulík dodal, že ponuku pre Korčoka verejne nespresňoval a neznela tak, že by mal vstúpiť do SaS. „Ponuka bola rozsiahla,“ povedal s tým, že si treba počkať na rozhodnutie Korčoka. Ešte minulý týždeň Sulík povedal, že Korčok by bol dobrým premiérom.

Exminister školstva Branislav Gröhling zároveň uviedol, že žiada, aby sa nepredlžoval výber jeho nástupcu. Pripomenul, že treba riešiť začiatok školského roka, energetickú krízu na školách, umiestňovanie detí z Ukrajiny či pandemické opatrenia. Verí, že v priebehu niekoľkých dní alebo týždňa bude vybratý nový minister školstva.

Sulík , Kolíková a Gröhling odchádzajú do parlamentu, kde budú pôsobiť ako poslanci. Hegerova vláda bude pokračovať ako menšinová, teda bez väčšiny hlasov v Národnej rade SR.

Ministri za SaS podali demisie po tom, ako koaliční partneri počas vládnej krízy nenaplnili ich požiadavku na odchod lídra OĽaNO Igora Matoviča z vlády. Vládna kríza sa vyostrila pre pretrvávajúce nezhody Matoviča a predsedu SaS Richarda Sulíka.

Keď je kríza, je potrebné podľa Hirmana bojovať

Keď je kríza, keď je zle, treba bojovať. Takto okomentoval prijatie ponuky stať sa ministrom hospodárstva nový šéf rezortu Karel Hirman. „Všetci spoločne sme vo veľmi ťažkej situácii, vidíme to v celej Európe, je to globálny problém, takže kedy, ak nie teraz, treba ísť do boja, aby sme všetci spoločne túto krízu ustáli, aby sme išli ďalej," povedal pri jeho predstavovaní premiérom Eduardom Hegerom.

VIDEO: Káčer, Karas a Hirman sa pustia do práce. Heger nechce ministrovať dlho

Video
Káčer, Karas a Hirman sa pustia do práce. Heger nechce ministrovať dlho.

Podľa Hirmana žijeme dobu, akú sme ešte nezažili. Odmietol, že by bol jeho príchod na čelo ministerstva hospodárstva v tejto dobe politickou samovraždou. „Ideme bojovať za túto krajinu spoločne, áno, bude to niečo stáť, na to, aby sme to všetci spoločne v kľude a v pokoji a so zachovaním výroby a životnej úrovne prekonali toto obdobie," zhrnul nástupca Richarda Sulíka.

Ako doplnil premiér Heger, všetci dnes vymenovaní ministri sú odborníci, ktorí zabezpečia kontinuitu. Vyjadril im pritom plnú odbornú, ale aj politickú podporu. „Som si istý, že uchopia opraty od prvého dňa profesionálne a na maximum," skonštatoval. V súvislosti s Karlom Hirmanom vyzdvihol jeho predchádzajúce pôsobenie. „Vyštudoval ťažbu ropy a plyny, čo viac potrebujete pre tento čas," povedal.

Káčer: Post šéfa diplomacie nesie mnoho rizík

Post šéfa diplomacie nesie mnoho rizík, je však kľúčová doba, uhnúť by bola zbabelosť. Vyhlásil to nový minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer po prevzatí vedenia rezortu.

Ako uviedol, zahraničná a bezpečnostná politika vlády Eduarda Hegera mu je blízka. „Počítam sa aj ako jej spoluautor a advokát,“ skonštatoval. Exminister Ivan Korčok (nominant SaS) podľa neho odviedol v rezorte výbornú prácu. Podotkol, že bol nielen jeho predchodcom, ale aj priateľom.

Heger poukázal na to, že Káčer je dlhoročne uznávaný diplomat, ktorý pôsobil ako veľvyslanec v USA, v Maďarsku a doteraz aj v Českej republike. „Je to demokrat, ako sa patrí, ktorý dlhodobo presadzuje záujmy SR v zahraničí aj doma,“ vyhlásil premiér.

Korčok poprial Káčerovi veľa úspechov v zložitej dobe, v ktorej post prebral. Má podľa neho všetku potrebnú výbavu a skúsenosti, aby rezort viedol. „V jeho osobe je predpoklad kontinuity v zahraničnopo­litickom smerovaní našej krajiny a nakoľko sa to podarí, o tom sa rozhodne v našej domácej politike,“ skonštatoval.

Karas nevidí dôvod na zastavenie reformy súdnej mapy

VIDEO: Nový minister spravodlivosti Karas reaguje na kritiku
Video

Nový minister spravodlivosti Viliam Karas nevidí dôvod na zastavenie reformy súdnej mapy, pokiaľ je organizačne a technicky pripravená.

„Schválená súdna mapa je po zásadnej intervencii, tak advokátskeho a justičného prostredia, aj po vyvolaní rokovania u pána premiéra, kde sa jej podoba ustálila,“ podotkol.

Okrem súdnej mapy má za jednu z priorít aj reformu trestných kódexov. „Veci treba riešiť systémovo, po odbornej a poctivej diskusii naprieč spoločenským spektrom,“ dodal. Justícia podľa jeho slov potrebuje upokojenie a uistenie, že si ju krajina váži.

Exministerka Mária Kolíková (SaS) sa dohodla s Karasom na odovzdaní agendy. Chce mu priblížiť, v akom stave je reforma súdnej mapy. „Ak neurobí žiadne kroky, aby sa zablokovala, spustí sa od 1. januára 2023. Považujem za kľúčové, aby tomu dobre rozumel,“ zdôraznila Kolíková.

Premiér Heger zdôraznil, že Karas je dlhoročný advokát a expert na medzinárodné právo. „Jeho silnou ideou je budovanie inštitucionálnej dôvery,“ podotkol.

Heger chce meno nového ministra školstva oznámiť v najbližších dňoch

Meno nového ministra školstva chce premiér Heger oznámiť v najbližších dňoch. Avizoval to v utorok po tom, čo dočasne prevzal vedenie rezortu.

Deklaroval, že školstvo je pre vládu veľkou prioritou. „A preto vyberieme za ministra školstva spomedzi kandidátov toho najlepšieho,“ zdôraznil Heger.

Pripomenul, že sa stále pracuje na reformách, investovaní do školstva či zvyšovaní platov. To všetko by podľa neho malo prilákať nových učiteľov. „Všetky kroky, ktoré sme urobili, smerujú k tomu, aby sme rezort oživili,“ uzavrel.

Profily nových ministrov

Rastislav Káčer – minister zahraničných vecí (1965)

  • Vyštudoval Chemicko-technologickú fakultu STU (SVŠT) a pracoval ako robotník. Po revolúcii absolvoval aj štúdium na Ústave medzinárodných vzťahov Právnickej fakulty Univerzity Komenského a nastúpl do diplomacie. Ovláda angličtinu, francúzštinu a ruštinu.
  • V diplomacii začínal ako I. tajomník Misie SR pri NATO v Bruseli. OD roku 2001 viedol ako štátny tajomník ministerstva obrany rokovania o vstupe SR do NATO. V roku 2008 ho zvolili za predsedu Slovenskej atlantickej komisie (SAK) a aj vďaka tomu mal veľký vplyv na etablovanie bezpečnostnej konferencie Globsec organizovanej v Bratislave ako jednej z najvýznamnejších konferencií svojho druhu v Európe. Medzi rokmi 2003 a 2008 pôsobil ako veľvyslanec v USA. Neskôr bol veľvyslancom v Maďarsku a v roku 2021 sa stal ambasádorom v Českej republike, kde pôsobil doteraz.
rastislav káčer Čítajte viac Káčer chcel byť ešte šťastný muž v domácnosti. Bude šéf diplomacie

Viliam Karas – minister spravodlivosti (1976)

  • Pochádza z Prešova. Vyštudoval Právnickú fakulta Univerzity Komenského a neskôr si vzdelenie postupne zvyšoval aj na Trnavskej univerzite, kde dosiahol dva doktoranské tituly. V Trnave naďalej pôsobí na Katedre Medzinárodného a európskeho práva. Hovorí anglicky a taliansky.
  • Od roku 1999 pôsobil v Slovenskej advokátskej komore (SAK). Vo svojej advokátskej praxi sa zameriava na súťažné právo, právo Európskej únie, právo hospodárskej súťaže a štátnu pomoc, priame zahraničné investície, fúzie a akvizície, energetiku, priemyselné parky, korporátne právo a obchodné právo. Je jedným z dvoch partnerov advokátskej kancelárie MAPLE & FISH.
SR Bratislava Politika Koalícia Kríza Bôrik BAX Čítajte viac Matovič odrádza odborníkov a nazýva ich samovrahmi. Lenč: Minister straší

Karel Hirman – minister hospodárstva (1970)

  • Vyštudoval banské inžinierstvo so špecializáciou na problematiku ropy a zemného plynu.
  • Pracoval ako ekonomický novinár v Trende a neskôr ako manažér či člen vedenia viacerých energetických spoločností vrátane Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry. Pôsobil tiež ako ako energetický poradca ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a premiérky Ivety Radičovej. Radil aj ukrajinskému premiérovi Volodymyrovi Hrojsmanovi. Je členom správnej rady Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku. Pomáhal pripravovať energetickú časť volebného programu KDH a neskôr aj koalície PS/Spolu. Podniká tiež v oblasti energetiky a medzinárodného obchodu.
Lucia Ďuriš Nicholsonová Čítajte viac Matovič podráždil Nicholsonovú, keď nazval Gröhlinga obuvníkom: Igor, daj si konečne K.O.

Zmeny vo vláde od volieb v roku 2020

  • 21. marca 2020 – Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala vládu Igora Matoviča (OĽaNO). Vládnu koalíciu vytvorili OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí, ktoré získali v parlamente ústavnú väčšinu. Víťaz volieb OĽaNO obsadil v kabinete sedem ministerských pozícií, Sme rodina a SaS po tri ministerstvá a strana Za ľudí dve. Hnutiu Sme rodina pripadol aj post predsedu parlamentu, ktorý obsadil Boris Kollár.
  • 12. marca 2021 – Prezidentka Zuzana Čaputová prijala demisiu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO). Rezort dočasne viedol vtedajší minister financií Eduard Heger. Krajčí sa vrátil do Národnej rady (NR) Slovenskej republiky (SR) ako člen poslaneckého klubu OĽaNO.
  • 17. marca 2021 – Prezidentka Zuzana Čaputová prijala demisiu ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina). Riadenie rezortu dočasne prevzal minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina).
Iveta Radičová Čítajte viac Radičová: Heger nemôže ustáť Matovičove neuvážené rozhodnutia
  • 22. marca 2021 – Predseda SaS, vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík podal demisiu, ktorú doručil prezidentke Zuzane Čaputovej. Tá ju prijala na nasledujúci deň a ministerstvo hospodárstva dočasne viedol minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina).
  • 23. marca 2021 – Prezidentka Zuzana Čaputová prijala demisiu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (vtedy Za ľudí). Rezort spravodlivosti dočasne viedla ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).
  • 25. marca 2021 – Hlava štátu Zuzana Čaputová prijala demisiu ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) a ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nominant SaS). Vedením rezortu školstva bol poverený vtedajší minister financií Eduard Heger (OĽaNO) a rezortu diplomacie minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).
Miroslav Žiak Čítajte viac Žiak pre Pravdu: Noví ministri si s Matovičom len pošpinia meno. Vydržia mesiac
  • 30. marca 2021 – Prezidentka Zuzana Čaputová prijala demisiu premiéra Igora Matoviča (OĽaNO). Následne zostavením novej vlády poverila Eduarda Hegera (OĽaNO).
  • 1. apríla 2021 – Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala vládu premiéra Eduarda Hegera. Zložením bola takmer totožná s vládou Igora Matoviča. Expremiér Matovič sa stal ministrom financií. Zmena nastala aj na poste ministra zdravotníctva, Mareka Krajčího vystriedal Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO).
  • 9. apríla 2021 – Do funkcie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny prezidentka Zuzana Čaputová opätovne vymenovala Milana Krajniaka (Sme rodina).
  • 25. mája 2021 – Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský (OĽaNO) oznámil, že v súvislosti s dianím v Slovenskom pozemkovom fonde (SPF) odstúpi z funkcie.
Igor Matovič Čítajte viac Pellegrini v súzvuku so Sulíkom: Matovič terorizuje krajinu
  • 8. júna 2021 – Prezidentka Zuzana Čaputová prijala demisiu Jána Mičovského (OĽaNO) a do funkcie ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka vymenovala Samuela Vlčana (nominant OĽaNO).

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ