Heger na summite v Prahe: Ak Putin stratí vplyv na Európu, trh s plynom sa upokojí

TASR | 06.10.2022 22:00, aktualizované: 
heger Foto: ,
Eduard Heger prichádza na Pražský hrad pred začiatkom summitu Európskeho politického spoločenstva v Prahe 6. októbra 2022.
Ak ruský prezident Vladimir Putin stratí vplyv na Európu, zmizne výrazný prvok neistoty, čím sa podľa predsedu vlády SR Eduarda Hegera upokojí trh s plynom a zníži sa aj jeho cena. Uviedol to po popoludňajšom programe na summite Európskeho politického spoločenstva (EPC) v Prahe, informuje spravodajkyňa TASR.

Putinovi záleží podľa Hegera len na vlastnom prospechu. „On si chce nahnať tie isté príjmy za výrazne menšie dodávky,“ uviedol slovenský premiér.

Heger informoval, že mal rokovanie aj s nórskym premiérom. Poďakoval sa mu za zvyšovanie kapacít dodávok plynu otvorením ďalšieho spojenia cez Poľsko, ktoré je podľa premiéra výhodné aj pre Slovensko.

Kľúčové je podľa Hegera nastavenie ceny plynu. „My prekupujeme plyn, ktorý mal smerovať do Ázie a teraz smeruje do Európy. Tie ceny musia byť nastavené tak, aby sme mali garantovanú dostatočnú kapacitu a dodávky plynu. Lebo hoci bude plyn lacný, ale nebudeme ho mať, tak nám to nič nepomôže,“ vysvetlil predseda vlády.

Heger, Fiala Čítajte viac Vojna a ekonomika. Ponúkne EÚ riešenie? A čo ak zlyhá?

Na európskej úrovni chce medzi štátmi dvadsaťsedmičky presadzovať dohodu o cene. „Tým, že krajiny sa snažia nakupovať jednotlivo, zbytočne sa jeho cena vyháňa vysoko, lebo si konkurujeme,“ spresnil Heger.

Predseda vlády upozornil, že na štvrtkovom stretnutí EPC ešte neprebehla detailná diskusia o riešení vysokých cien plynu. Debatu o tejto otázke očakáva v piatok na neformálnom zasadnutí Európskej rady.

V rámci štvrtkového popoludňajšieho programu boli štátnici rozdelení do štyroch skupín. Slovenský premiér spolu s moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou predsedali debate pri okrúhlom stole na tému „Mier a bezpečnosť na európskom kontinente“. Na diskusii sa zúčastnilo ďalších deväť predstaviteľov štátov vrátane hostiteľa, českého premiéra Petra Fialu, a predsedu Európskej rady Charlesa Michela. Podľa Hegera sa diskutujúci zhodli, že Rusko je hrozba, a preto musia byť všetky krajiny jednotné a musia spolupracovať.

Kadri Simson Čítajte viac Eurokomisárka na návšteve Slovenska: Eurokomisia sa nebráni využívaniu eurofondov v boji s energetickou krízou

Heger potom absolvoval tri bilaterálne stretnutia – s predsedom slovinskej vlády Robertom Golobom, moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou a prezidentkou Kosova Vjosou Osmaniovou.

Vo štvrtok sa na Pražskom hrade koná historicky prvý summit Európskeho politického spoločenstva (EPC), ktorého vznik inicioval francúzsky prezident Emmanuel Macron. Lídri 43 európskych krajín na Pražskom hrade rokujú o mieri a bezpečnosti, energetike, klíme a ekonomickej situácii. Na stretnutie EPC v piatok nadviaže neformálny summit Európskej únie.

Francúzsky prezident Macron počas summitu... Foto: SITA/AP, Darko Bandic
macron Francúzsky prezident Macron počas summitu Európskeho politického spoločenstva v Prahe 6. októbra 2022.

Na ochranu energetickej infraštruktúry v Európe vyzval na summite v Prahe francúzsky prezident Emmanuel Macron. Pripomenul pritom nedávne útoky na plynovody Nord Stream na dne Baltského mora, informuje TASR.

„Naša infraštruktúra nás robí zraniteľnými, preto potrebujeme európsku stratégiu na ich ochranu,“ vyhlásil Macron.

Upozornil aj na potrebu ochrany pred kybernetickými útokmi, pričom poukázal, že viaceré európske štáty sa v nedávnej dobe stali terčmi takýchto zásahov, a to zo strany Ruska a Iránu.

Francúzsky prezident ďalej vyzdvihol jednotu predstaviteľov, ktorí spoločne odsúdili ruskú vojenskú agresiu na Ukrajine. Podľa neho je potrebné, aby Európa prispievala do „fondu odolnosti“ pre Ukrajinu, a tak podporovala jej armádu, ale aj občiansku spoločnosť.

Putin Čítajte viac Ceny plynu na trhoch prudko klesajú. Blíži sa jeho stropovanie

V súvislosti s EPC – ktorého vznik sám inicioval – Macron poukázal na jeho užitočnosť, keďže podľa neho poskytlo pôdu na prvé stretnutie arménskeho premiéra Nikola Pašinjana a tureckého prezidenta Recepa Tayyip Erdogana od roku 2018.

V Prahe sa podľa Macrona hovorilo o viacerých krízach vrátane napätia medzi Azerbajdžanom a Arménskom, Tureckom a Gréckom – aj ohľadne Cypru – a tiež situácii na Balkáne. Macron spoločne s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom sprostredkoval stretnutie predstaviteľov Arménska a Azerbajdžanu a s nemeckým spolkovým kancelárom Olafom Scholzom zas stretnutie zástupcov Srbska a Kosova.

V súvislosti s migráciou Macron vyzval na „integrovanú politiku“, ktorá má spočívať v prijímaní ľudí utekajúcich za slobodou, ale tiež v boji proti prevádzačom.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vľavo) a... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Macron Fiala Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vľavo) a český premiér Petr Fiala počas summitu Európskeho politického spoločenstva v Prahe.

Na historicky prvom stretnutí lídrov Európskeho politického spoločenstva (EPC) sa stretlo 44 štátnikov, a to v kritických okamihoch týkajúcich sa bezpečnosti a stability v Európe. Na záverečnej tlačovej konferencii zasadnutia to vyhlásil český premiér Petr Fiala s tým, že úlohou EPC nie je nahrádzať súčasné formáty spolupráce, informuje TASR.

Predstavitelia rokovali v rámci plenárneho zasadnutia, okrúhlych stolov aj bilaterálnych stretnutí. Hlavnými témami diskusií boli mier, stabilita, migrácia, energetická bezpečnosť a ekonomika v Európe. Kolektívnym cieľom je pracovať na posilnení bezpečnosti a stability Európy, zdôraznil Fiala.

Na stretnutí predstavitelia neschválili žiadne uznesenie. Ako vysvetlil český premiér, účelom bolo vytvoriť priestor pre neformálne výmeny názorov v rámci Európy, a to vrátane predstaviteľov krajín, ktorí sa bežne nestretávajú.

Moldavská prezidentka Maia Sanduová na tlačovej konferencii uviedla, že jedným z cieľov EPC je zaistiť trvalý mier a medzinárodné právo a zabezpečiť hranice a bezpečnosť občanov. „Nesmieme dopustiť, aby energetická kríza podkopávala naše demokracie,“ vyhlásila.

Vyzvala na solidaritu s Ukrajinou a snahu zachovať jej územnú celistvosť na základe medzinárodne uznaných hraníc. Lídri krajín EPC podľa nej odsúdili ruskú vojenskú agresiu na Ukrajine a nelegálnu anexiu časti jej územia.

Ako dodala, ďalšie stretnutie EPC sa bude konať na jar budúceho roka v Kišiňove, hostiteľskými krajinami ďalších schôdzok budú Španielsko a Spojené kráľovstvo.