Cesty do Soledaru sú posiate mŕtvymi Rusmi. Ukrajinci zúfalo bojujú o udržanie si kontroly nad mestom

TASR, ČTK, SITA | 12.01.2023 14:40
Ukrajina soledar Foto: ,
Dym počas bojov medzi ukrajinskou a ruskou armádou o mesto Soledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny 11. januára 2023.
Ukrajina vo štvrtok oznámila, že jej ozbrojené sily bojujú o udržanie si moci nad mestom Soledar v Doneckej oblasti na východe krajiny, ale situácia je tam stále "ťažká", uviedla tlačová agentúra AFP. Referoval o tom spravodajský web CNN.

„Prístupy k mestu sú momentálne posiate telami zabitých Putinových jednotiek,“ povedala novinárom námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. Dodala, že boje v meste sú „zúrivé“ a opísala ukrajinských vojakov ako „zúfalo bojujúcich“, ale prejavujúcich „maximálnu odolnosť a hrdinstvo“.

Predtým tento týždeň ruská súkromná armáda Vagnerova skupina vyhlásila, že jej bojovníci dobyli celý Soledar, ale ministerstvo obrany v Moskve, naopak uviedlo, že boje o mesto stále pokračujú. Dobytie Vagnerovcami poprela aj Ukrajina. Situáciu nemožno overiť.

Bachmut, vojna na UKrajine Čítajte viac Ukrajina dostane viac zbraní. Je jej cieľom oslobodenie Krymu?

Obe nepriateľské strany priznali v bojoch o Soledar a blízky Bachmut veľké straty. Maľarová na tlačovej konferencii vo štvrtok uviedla, že ruské vojská tam „zaznamenávajú ťažké straty“.

Ukrajinská armáda predtým vo štvrtok ráno informovala, že jej vojaci zabili pri jedinom útoku v Soledare vyše 100 ruských vojakov, napísal webový portál britského denníka The Guardian.

VIDEO: Ukrajinskí delostrelci zničili ruské pozície v Donecku.

Video
Pozrite si na videu, ktoré zverejnilo ukrajinské ministerstvo obrany, ako delostrelci 36. "mariňáckej" brigády zničili pozície ruských okupantov v Donecku.

Ukrajinci údajne vystrelili na ruských vojakov v meste raketu, uviedlo v rannej aktualizovanej správe velenie ukrajinských jednotiek určených na špeciálne operácie. Na zničenie nepriateľa bolo na jednom z miest použitý taktický raketový systém Točka-U, tvrdí velenie ukrajinských síl vo vyhlásení. O aké obdobie ide, neuvádza.

Ruské sily zároveň neprestávajú s útokmi ani inde na Ukrajine. Za uplynulých 24 hodín deväťdesiatkrát ostreľovali Chersonskú oblasť pomocou delostrelectva, raketometov, mínometov a tankov, uviedol na sociálnych sieťach šéf jej správy Januševyč. Strely podľa neho zasiahli pôrodnicu, bytové i rodinné domy. Pri ostreľovaní zomrel jeden človek a ďalších päť ich utrpelo zranenia, uviedol tiež Januševyč.

gerasimov Čítajte viac Po masakre ruských vojakov má Putinova vojna nového veliteľa

Podľa zástupcu šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyryla Tymošenka zomreli v stredu kvôli ruským útokom dvaja civilisti a osem ďalších ich bolo zranených. Po jednej obeti na životoch si vyžiadali útoky v Chersonskej a Doneckej oblasti, zranenia sú hlásené tiež zo Záporožskej a Dnepropetrovskej oblasti.

Vo svojom rannom operačnom prehľade ukrajinský generálny štáb okrem iného informoval o tom, že ukrajinskí obrancovia odrazili ruské útoky pri 12 obciach na východe Ukrajiny vrátane Bachmutu.

VIDEO: Odpálenie rakety z ruského systému Iskander na ukrajinské pozície.

Video

Soledar je malé mesto s baňou na ťažbu soli v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny a pred bojmi malo približne 11 000 obyvateľov. Kým sa Soledar stal ohniskom bojov, bol známy ako najväčšia soľná baňa v Európe a jej 200 kilometrov dlhé podzemné tunely teraz predstavujú taktickú výhodu. Názov mesta znamená v ruštine „dar soli“.

Rozhodujúce je aj to, že Soledar sa nachádza len 15 kilometrov od mesta Bachmut, ktoré je pre Moskvu hlavným cieľom, lebo po jeho dobytí by mohli ruskí invázni vojaci lepšie bojovať o celú Doneckú oblasť. Ruskom podporovaní separatisti Soledar nakrátko ovládli v roku 2014, keď na východe Ukrajiny vypukol konflikt medzi nimi a ukrajinskou armádou.