Viac ako tisíc mŕtvych. Rusi ešte taký zlý deň na Ukrajine nemali

Pravda, zah | 07.02.2023 15:35
ruskí vojaci Foto: ,
Ruskí vojaci počas výcviku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v januári 2023.
Ukrajina uviedla, že posledných 24 hodín bolo pre ruské jednotky doteraz najhorších od invázie, ktorá sa začala 24. februára 2022. Moskva vraj za jeden deň prišla 1 030 vojakov.

Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že počty obetí nie je možné overiť z nezávislých zdrojov. Ich vysoký počet sa však dá pripísať tomu, že Rusko sa usiluju o ofenzívu na východe Ukrajiny. Na bojisko sa dostali desaťtisíce čerstvo zmobilizovaných vojakov.

VIDEO: Ukrajincom neodolal ani moderný ruský tank T-90

Video
Ukrajinské ministerstvo obrany zverejnilo video zničeného ruského tanku T-90. A okupantom na Twitteri poslalo sarkastickú poznámku. "Video z Luhanska, ako ukrajinské ozbrojené sily zničili najnovší model ruského tanku T-90M, ktorý sa nazýva aj Breakthrough (Prelom). Možno by mali zvážiť, či ho nepremenujú len na Break (Zničený, pokazený).“

Boje sa už mesiace zameriavajú na okolie Ukrajincami ovládaného mesta Bachmut v Donecku. Rusku sa ho vraj podarilo obkľúčiť zo severu a z juhu, ale Kyjev tvrdí, že jeho sily ho stále kontrolujú

Moskva tiež spustila útok južnejšie proti Vuhledaru na strategickom priesečníku medzi východnou a južnou frontovou líniou.

vojna na Ukrajine, Bachmut Čítajte viac Kto sa pustí do útoku? Expert hodnotí plány Ukrajiny a Ruska

"Ruskí lídri budú pravdepodobne aj naďalej požadovať výrazný pokrok na bojisku. Je však nepravdepodobné, že Rusko dokáže nasadiť sily potrebné na podstatné ovplyvnenie výsledku vojny v priebehu nasledujúcich týždňov,“ citoval Reuters z pravidelnej analýzy britského ministerstva obrany.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ