Prigožin vie, ako na víťazstvo. Aká bude ďalšia úloha pre vagnerovcov?

SITA, Pravda | 01.06.2023 17:30
prigožin Foto: ,
Šéf žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v sklade šampanského v Bachmute na Ukrajine. 29. máj 2023
Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin naznačil, že ďalšou úlohou pre jeho bojovníkov by mohla byť obrana ruského územia. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Prigožin ruským vojenským novinárom povedal, že vagnerovci potrebujú „aspoň mesiac na zotavenie“ po bojoch vo východoukrajinskom Bachmute. Potom vzniknú „ďalšie šarvátky, myslím, s najväčšou pravdepodobnosťou tentoraz na ruskom území“.

Vodca vagnerovcov sa takto vyjadril v čase útokov na ruskú pohraničnú Belgorodskú oblasť, kde protiputinovskí ruskí dobrovoľníci tvrdia, že znova vstúpili na ruské územie. Kremeľ tvrdí, že ich odrazilo a nenarušili štátnu hranicu.

Ukrajina Rusko Vojna Invázia UARUS Čítajte viac Protiputinovskí Rusi naďalej útočia. Nájazd na Belgorodskú oblasť sme odrazili, tvrdí Moskva

Bojovníci z Vagnerovej skupiny by mali opustiť Bachmut do 5. júna a nahradiť by ich tam mali ruské ozbrojené sily. Prigožin povedal, že jeho jednotky sa premiestnia do táborov v Doneckej a Luhanskej oblasti ďalej od línie kontaktu.

Mobilizácia a popravy

Prigožin sa tento týždeň vydal na „turné“ po Rusku. Počas dvoch dní usporiadal tlačové konferencie v troch mestách, kde predstavil svoj projekt „Vagnerovci. Druhý front“. Okrem iného loboval za trest smrti či plánované hospodárstvo, píše portál idnes. Receptom na víťazstvo je podľa neho všeobecná mobilizácia, disciplína a popravy.

Podľa nezávislého portálu Meduza sa Prigožinov projekt zameria na „vojensko-vlasteneckú výchovu mládeže“ alebo na to, aby s Rusmi „úprimne hovoril“ o problémoch súvisiacich s vojnou na Ukrajine a nielen o „úspechoch“ ruského ministerstva obrany. S ním je Prigožin v dlhodobom konflikte.

Europoslanec Štefanec: Výroba munície pre Ukrajinu podporí naše podniky
Video
Zdroj: TV Pravda

Prigožin na konferenciách, ktoré usporiadal v Jekaterinburgu, Vladivostoku a Novosibirsku, povedal, že vojna bude dlhá a je nutné vyhlásiť všeobecnú mobilizáciu. „Ak urobíme všetko správne, predpovedám, že do dvoch rokov oslobodíme Donbas a za tri až štyri roky sa dostaneme do Kyjeva,“ povedal.

Na dobytie Donbasu bude podľa neho treba asi 200-tisíc vojakov. „K dobytiu Kyjeva je nutné zalarmovať celú spoločnosť a previesť celú ekonomiku na výrobu zbraní a munície,“ uviedol podnikateľ, podľa ktorého treba do vojny zmobilizovať dva milióny Rusov.

„Recept na víťazstvo v špeciálnej vojenskej operácii je okrem generálnej mobilizácie aj dobré vedenie armády, disciplína a popravy dezertérov. Zo všetkých šéfov obranných podnikov je nutné urobiť armádny personál. Je nutné zo zeme urobiť vojenské monštrum, aby sme tu mali viac zbraní ako v KĽDR,“ dodal vodca vagnerovcov Prigožin.

Rusko Kaviareň Výbuch Bloger Pohreb Čítajte viac Prigožin zúri. Po útoku dronov na Moskvu zasypal ministerstvo obrany nadávkami