Protiputinovskí Rusi naďalej útočia. Nájazd na Belgorodskú oblasť sme odrazili, tvrdí Moskva

Ruskí vojaci zabránili "ukrajinským silám" preniknúť do Belgorodskej oblasti, odrazili tri útoky, uviedlo vo štvrtok ruské ministerstvo obrany podľa agentúry TASS. Oblastný gubernátor oznámil, že ukrajinské jednotky ostreľovali prihraničné mesto Šebekino z raketometov Grad, informoval o deviatich zranených.

01.06.2023 15:40 , aktualizované: 16:30
Ukrajina Rusko Vojna Invázia UARUS Foto: ,
Poškodené autá po masívnom útoku ruských dronov na viacposchodovú obytnú budovu na ukrajinské hlavné mesto Kyjev 30. máj 2023.
debata (24)

Hovorca Kremľa uviedol, že úrady neustále prezidenta Vladimira Putina o situácii v Belgorodskej oblasti informujú.

„K žiadnemu narušeniu hranice nedošlo,“ vyhlásil dnes hovorca ruského rezortu obrany Igor Konašenkov s tým, že ruské sily protivníka zahnali späť. Vojaci spolu s bezpečnostnými zložkami Ruskej federácie podľa neho „zničili“ 30 ukrajinských bojovníkov s bojovou technikou, ktorí sa pokúšali preniknúť do Šebekina. Konašenkov pritom používal termín „ukrajinské teroristické formácie“.

Spôsobili to Rusi. Porovnajte si Bachmut pred a po invázii
Video
Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné okamžite nezávisle overiť. Kyjev na posledné vyhlásenie ruského ministerstva obrany doteraz nereagoval.

Belgorodská oblasť podobne ako ďalšie ruské regióny susediace s Ukrajinou od začiatku ruskej invázie pomerne často hlási útoky na svojom území, okrem iného z dronov. V Belgorodskej oblasti sa podľa tamojšieho gubernátora situácia v poslednom čase zhoršila.

Rusko Ukrajina vojaci Suma Ruský dobrovoľný zbor Čítajte viac Ruskí partizáni: Oslobodíme celé Rusko. Putinova armáda je zbabelá

Minulý pondelok sa stala dejiskom ozbrojených stretov, ktoré podľa ruských úradov vyvolal vpád ukrajinských „sabotážnych skupín“. Podľa Kyjeva aj médií do oblasti prenikli Rusi z oddielov Légie Sloboda Rusku a Ruského dobrovoľníckeho zboru bojujúcich na strane Ukrajiny. Neskôr sa stiahli.

Mali zasiahnuť ruské vojenské ciele

Légia Sloboda Ruska zverejnila dve videá, na ktorých sú zachytené výbuchy geolokalizované televíziou CNN v ruskej pohraničnej Belgorodskej oblasti, a tvrdí, že zasiahli vojenské ciele. Informuje o tom spravodajský portál CNN. Ruský dobrovoľnícky zbor vo štvrtok podľa serveru Meduza uviedol, že bojuje na okraji Šebekina – v obciach Novaja Tavolžanka a Titovka.

Skupina protiputinovských bojovníkov uvádza, že jedno video zachytáva „výbuch munície a mínometu nepriateľa po presnej delostreleckej práci“. Televízia CNN geolokalizovala video s výbuchom do Šebekinského okresu v Belgorodskej oblasti, nedokáže však overiť tvrdenie o úspešnom zásahu.

{* embed=„twitter“ | src="" }

In #Shebekino, a 5-storey residential building is on fire after shelling. pic.twitter.com/u5wOt­NoPXQ

— NEXTA (@nexta_tv) June 1, 2023 { koniec-embed *

K druhému videu légia uvádza: „Naďalej sa delíme o jasnú prácu delostrelectva: na pochode bola zničená kolóna raketometov Grad (BM-21).“ a dodáva, že „spolu s bratmi z RDZ (Ruského dobrovoľníckeho zboru) pokračujeme v demilitarizácii Putinovej armády“. Použili pritom termín demilitarizácia, ktorý Kremeľ uvádzal ako jeden zo svojich cieľov pri invázii na Ukrajinu.

Deväť zranených

Gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov v uplynulých dňoch takmer pravidelne informuje o ostreľovaní prihraničného regiónu zo strany Ukrajiny. Dnes oznámil, že pri opakovanom ostreľovaní mesta Šebekino utrpelo zranenia deväť ľudí a niekoľko domov vrátane ubytovne a administratívnej budovy bolo poškodených.

Časť dronu, ktorý poškodil bytový dom v Moskve...
Ruský policajt stojí blízko časti dronu, ktorý...
+11Policajti a vyšetrovatelia zbierajú časti...

„Šebekino je pod neustálou paľbou, o 12.00 h v noci, o 3.40 h a o 5.15 h strieľali ozbrojené sily Ukrajiny na stred a okraj mesta,“ uviedol Gladkov. Ako dodal, škody na obytných domoch aj administratívnych budovách rovnako ako už v minulosti spôsobili strely z raketometu Grad. Popoludní na telegrame napísal, že ostreľovaných je hneď niekoľko obcí v Šebekinskom a Grajvoronskom okrese.

„Akonáhle sa to upokojí, budeme pokračovať v evakuácii ľudí,“ uviedol gubernátor s poznámkou, že stovky žien, detí a seniorov už odišli do bezpečia. Ako Gladkov tiež uviedol, na internete sa šíria falošné správy o zberných miestach na urgentnú evakuáciu z oblasti. „V tejto chvíli je nemožné a nebezpečné zhromažďovať množstvo ľudí na jednom konkrétnom mieste,“ napísal gubernátor ruského regiónu.

moskva Čítajte viac Ani psa to nezobudilo, tvrdila ruská televízia o nálete dronov na Moskvu

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom povedal, že prioritou úradov je pomoc tamojším obyvateľom a podpora tých, ktorí potrebujú dočasne presídliť. Útoky na Belgorodskú oblasť podľa neho nemôžu ovplyvniť „špeciálnu vojenskú operáciu“, ako Moskva nazýva svoju vojenskú agresiu do susednej krajiny. Tá trvá už 15 mesiacov a vyžiadala si podľa odhadov desaťtisíce ľudských životov a milióny Ukrajincov vyhnala z domovov.

Rusko medzitým podniklo na Ukrajinu ďalšiu vlnu vzdušných útokov, pri ktorej zrejme trosky zostrelených ruských rakiet podľa ukrajinských úradov zabili v Kyjeve deväťročné dievča, jej matku a ďalšiu ženu.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine