Vysokoškoláci by volili Progresívne Slovensko, nasleduje SaS a Hlas

SITA | 12.06.2023 09:40
NRSR, budova, parlament, história, stavba Foto: ,
Národná rada Slovenskej republiky
Najviac vysokoškolákov by v septembrových parlamentných voľbách volilo Progresívne Slovensko, nasledujú strany SaS a Hlas. Progresívne Slovensko by volil každý tretí študent vysokej školy. Pod hranicou zvoliteľnosti by skončilo KDH aj Smer.

Informuje o tom v tlačovej správe Jozef Gašparík, spoluzakladateľ portálu Praxuj.sk, podľa ktorého to vplýva z prieskumu vysokoškolského portálu Praxuj.sk na vzorke 756 študentov štrnástich najväčších verejných vysokých škôl na Slovensku. Prieskum bol realizovaný v období od 26. mája do 11. júna.

voľby ilustračné foto Čítajte viac Odštartovala bitka o voliča. Otázky a odpovede k predčasným voľbám 2023

Prieskum zisťoval od respondentov odpoveď na otázku: „Ktorú stranu by ste volili v najbližších parlamentných voľbách?“ Odpovede naznačujú silnú podporu Progresívneho Slovenska, ktoré by v septembrových voľbách podporilo 35,6 percenta študentov. Nasleduje SaS, ktorú by volilo 6,4 percenta a Hlas na úrovni 5,6 percenta. Do parlamentu by sa nedostalo KDH so ziskom 3,5 percenta a rovnako Smer na úrovni 3,5 percenta. Sme rodina by získala 2,7 percenta, Aliancia 2,0 percentá a OĽaNO 1,9 percenta. Demokratov by volilo 1,7 percenta vysokoškolákov. Ostatné strany sa nachádzajú pod úrovňou 1,2 percenta. Približne každý štvrtý vysokoškolák (25,1 percenta) zatiaľ nie je rozhodnutý a približne 6 percent deklaruje, že sa na voľbách nezúčastní.

NRSR, budova, parlament, história, stavba Čítajte viac Prieskum: Smer a Hlas na čele, Progresívne Slovensko si pohoršilo, Sulík a Matovič by preliezli len tesne

Druhá otázka smerovala k zisteniu odpovede na otázku: „Ktorú stranu by ste volili v najbližších parlamentných voľbách, ak by vaša prvá voľba nekandidovala?“ V prípade, že by sa študenti museli zriecť svojej prvej voľby, voľby by vyhrala SaS so ziskom 14,8 percenta. Nasledovalo by Progresívne Slovensko s 8,1 percenta, Smer s 3,7 percentami, Hlas s 3,6 percentami, Demokrati s 3,5 percentami, Jablko s 2,8 percentami a OĽaNO s 2,8 percentami. KDH by si ako svoju druhú voľbu vybralo 2,3 percenta vysokoškolákov, Za ľudí 1,9 percenta a stranu Sme rodina 1,6 percenta. Ostatné strany by sa nachádzali pod úrovňou 1,3 percenta. Stúpol by i počet nerozhodnutých na úroveň 37,4 percenta, a tiež tých, ktorí by nešli voliť vôbec na úroveň približne osem percent.

SR VAIA výskum inovácie stratégia predstavenie BAX Čítajte viac Ódorovej vláde dôveruje tretina opýtaných, pri nedôvere je na tom najlepšie za desaťročie