Odštartovala bitka o voliča. Otázky a odpovede k predčasným voľbám 2023

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) vyhlásil v piatok oficiálny termín septembrových predčasných volieb. Ešte o polnoci zo štvrtka na piatok vyšlo rozhodnutie aj v Zbierke zákonov. Od tejto chvíle sa pre politické strany a hnutia stanovil finančný strop, ktorý limituje ich výdavky na predvolebnú kampaň.

10.06.2023 06:00
debata (20)
Kollár je presvedčený, že voľby budú slobodné, demokratické a férové
Video
Zdroj: ta3

Denník Pravda pripravil otázky a odpovede, v ktorých vysvetľuje, čo pre politické strany, hnutia ako aj voličov vyhlásenie termínu volieb znamená.

Zdá sa, že téma možnej manipulácie volieb bude pri nadchádzajúcich predčasných parlamentných voľbách v spoločnosti rezonovať. Pripravuje sa na to aj samotné ministerstvo vnútra. „Ministerstvo vnútra tu nie je na to, aby zaoberalo mentálnym stavom obyvateľstva, my musíme voľby zorganizovať podľa zákona,“ vyhlásil úradnícky minister vnútra Ivan Šimko. Ozrejmil, že rezort nemôže zasahovať politickým stranám a hnutiam do kampane. Iné je, ak ide o dezinformácie, ktoré môžu ohroziť bezpečnosť štátu.

V článku sa dozviete:

  • Kedy budú známe kandidátne listiny?
  • Ako prebieha voľba zo zahraničia?
  • Koľko môžu strany na kampaň minúť?
  • Je pri sčítavaní hlasov možná manipulácia?
  • Sú voľby na Slovensku transparentné a férové?

Bývalý minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) vyrukoval pred pár dňami s vyhlásením, že podľa spravodajských informácii plánuje Ruská federácia na Slovensku manipulovať voľby v prospech Smeru.

Predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina) je presvedčený, že parlamentné voľby na Slovensku budú slobodné, demokratické a určite férové. Odmieta, že by sa manipulovali. Odsúdil rozoštvávanie spoločnosti zo strany politikov. „Nikto nebude nič ovplyvňovať. Aj keby chcel, tak sa to nedá. Máme tak urobený systém, že sa naozaj voľby nedajú ovplyvňovať,“ vyhlásil v piatok Kollár.

rasto kuzel linkedin Čítajte viac Manipulácia volieb sa nedeje pri urnách. Odborník: Nové nástroje ovplyvňujú voličov sofistikovanejšie

Rastislav Kužela z organizácie Memo98 pripomína, že Rusko malo v roku 2016 prsty v manipulácii volieb v USA. „Rusko cez konkrétnych ľudí, išlo o 12 ruských občanov, šírilo rôzne druhy dezinformácií. Bolo zaznamenaných až 760 miliónov klikov na falošné správy,“ ozrejmil. Dodal, že konkrétni ľudia tiež organizovali protesty a napríklad cez facebook šírili klamstvá, ktoré videlo veľké množstvo ľudí. „Týmito operáciami následne dokázali ovplyvniť voľby. Vyvrcholilo to útokom na kandidátku demokratov Hillary Clintonovú, únikom jej emailov a dezinformáciami o nej. Presné číslo o tom, koľko hlasov takto ovplyvnili, však asi nikdy nebudeme mať,“ podotkol.

Kedy sa budú voľby konať?

Voľby do Národnej rady sa budú konať v sobotu 30. septembra od 7. do 22. hodiny. „Ideme do bitky, celý volebný proces sa spúšťa,“ zdôraznil minister vnútra Šimko. Termín volieb určilo uznesenie parlamentu, ktorým poslanci koncom januára skrátili aktuálne volebné obdobie. Legislatívny akt predsedu parlamentu má skôr formálny charakter. Ovplyvnené sú lehoty na financovanie kampane či voľbu zo zahraničia. Od termínu vyhlásenia volieb viac nie je možné premenovať kandidujúce politické strany.

Robert Fico, Peter Pellegrini, Michal Šimečka a Milan Uhrík Čítajte viac Matovič predpovedal výsledok volieb. Straší Slovensko pred Ficovou ústavnou väčšinou

Kedy budú známe kandidátne listiny?

Politické strany môžu doručiť kandidátne listiny do 2. júla. Následne má volebná komisia čas na ich kontrolu do 22. júla.

Ako prebieha voľba zo zahraničia?

Slováci žijúci v zahraničí môžu od piatka požiadať ministerstvo vnútra o voľbu zo zahraničia. Voliči musia o voľbu poštou požiadať najneskôr 52 dní pred voľbami, teda aktuálne do 9. augusta 2023. Hlasovacie lístky si budú môcť stiahnuť z webu ministerstva vnútra. Na špeciálnu obálku, ktorú potom treba zaslať rezortu späť, však aj tak musia čakať. Ak požiadate o voľbu v listinnej podobe, je možné si hlasovacie lístky nechať poslať.

Krátko po spustení portálu sa riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy ministerstva vnútra Eva Chmelová pochvália, že už obdržali prvú žiadosť z Belgicka. Záujem o voľbu zo zahraničia môže byť enormný.

Voliť bude opäť možné aj zo zahraničia, musíte o to požiadať
Video
Zdroj: tasr

Kedy budú známe okrsky?

Do 27. júna musia byť známe okrsky. Politická strana alebo koalícia, ktorej kandidátna listina bude zaregistrovaná, môže do 21. augusta 2023 delegovať jedného člena a jedného náhradníka do každej okrskovej volebnej komisie. Rovnako môžu politické strany delegovať člena a náhradníka do okresnej volebnej komisie a okrskovej volebnej komisie utvorenej pre osobitný okrsok. Spôsob kreovania volebných komisií je jeden z hlavných kontrolných mechanizmov, ktorý zabezpečuje transparentnosť volieb. Vytvára to podmienky pre vzájomnú krížovú kontrolu. Aj preto by mali politické strany venovať náležitú pozornosť delegovaniu členov do volebnej komisie a využiť toto oprávnenie, ktoré im garantuje zákon.

voľby ilustračné foto Čítajte viac Manipulácia volieb? Podľa Naďa sa o to snažia Rusi. Nemožné, reaguje ministerstvo vnútra

Koľko môžu strany na kampaň minúť?

Volebná kampaň pred voľbami do Národnej rady sa začala 9. júna, dňom uverejnenia rozhodnutia o vyhlásení volieb v Zbierke zákonov SR. Volebnú kampaň sú oprávnené viesť iba kandidujúce politické strany. Politická strana môže minúť na kampaň najviac tri milióny eur vrátane DPH. Do tejto sumy sa započítavajú aj výdavky vynaložené v čase 180 dní predo dňom vyhlásenia volieb. Takisto sa do limitu započítava rozdiel medzi cenou daru alebo iného bezodplatného plnenia uvedenou v zmluve a cenou obvyklou. Do limitu troch miliónov musia strany zarátať všetky peniaze využité na propagáciu od 10. decembra 2022. Na účely kampane môže politická strana použiť iba prostriedky vedené na osobitnom transparentnom účte, ktorého adresu je povinná oznámiť ministerstvu vnútra. Rezort vnútra zverejňuje odkazy na adresy transparentných účtov na svojom webe. Na transparentný účet môže politická strana vkladať finančné prostriedky výlučne prevodom z iného účtu, nie v hotovosti. Rovnako môže prijať peňažný dar od inej osoby na svoj osobitný platobný účet len v prípade, ak bol poukázaný prevodom z iného účtu. Každá politická propagácia v rámci kampane musí obsahovať údaje o objednávateľovi a dodávateľovi.

Je pri sčítavaní hlasov možná manipulácia?

Proces sčítavania hlasov prebieha v dvoch fázach a obsahuje niekoľko úrovní a prvkov kontrol. Najprv hlasy manuálne sčítajú členovia okrskovej volebnej komisie delegovaní politickými stranami. Výsledky zapíšu do elektronického formulára v programe IVIS (integrovaný volebný informačný systém). Nasleduje kontrola. Ak je zápisnica v poriadku, vytlačí sa a podpíšu ju členovia komisie. Podpísaná zápisnica sa odošle do systému, čím sa uzavrie a nikto iný už nemá prístup na vykonanie jej zmeny. Členovia komisie si môžu vyhotoviť jej kópie. „Kritická chvíľa nastáva pri spočítavaní hlasov, to si musia ustrážiť politické strany prostredníctvom svojich zástupcov,“ ozrejmil Šimko. Dodal, že iná manipulácia je v tomto režime nepredstaviteľná. Zatiaľ podľa Šimka v histórii Slovenska nedošlo k zásahu zvonku. „Budeme dbať, aby všetko prebehlo tak, aby vôľa najvyššieho ústavného činiteľa teda občana sa zaznamenala tak, ako to občania budú chcieť,“ zdôraznil.

heger, nicholsonová Čítajte viac Sobáš z rozumu? Heger a Ďuriš Nicholsonová to do volieb risknú spolu

V druhej fáze sumarizácia hlasov prebieha výlučne v informačnom systéme, ktorý obsahuje mechanizmy na kontrolu logických nepresností, upozorní na nevyplnené údaje alebo štatistické anomálie. Zápisnice okrskových volebných komisií sú prostredníctvom informačného systému IVIS doručené okresnej volebnej komisii, ktorá ich vizuálne skontroluje a v prípade podozrivých údajov informácie overí s okrskovou komisiou. Ak tá zistí, že sa pomýlila napríklad pri vpisovaní údaja o počte voličov, musí svoju zápisnicu opraviť, znova podpísať a znova odoslať do systému.

Po zosumarizovaní všetkých výsledkov sa vygenerujú celoštátne výsledky v podobe zápisnice Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Po ich schválení a podpísaní zápisnice sú oficiálne vyhlásené výsledky volieb. Následne sú na webe Štatistického úradu SR publikované podrobné výsledky z každého volebného okrsku.

Sú voľby na Slovensku transparentné a férové?

Slovenská republika má podľa rezortu vnútra vysokú mieru transparentnosti, integrity a férovosti parlamentných volieb. Spoľahlivé kontrolné mechanizmy vylučujú falšovanie pri sčítavaní hlasov. O integrite volieb na Slovensku svedčí aj to, že počas 30 rokov samostatnosti boli všetky sťažnosti ohľadom volieb do NR SR vyhodnotené Ústavným súdom SR ako neopodstatnené. Medzinárodné organizácie v doterajšej histórii nevyslovili pochybnosti o integrite parlamentných volieb na Slovensku. „Za 33 rokov, pokiaľ išlo o výsledky volieb a referend, sa vyskytol jeden prípad, keď Ústavný súd SR rozhodol, že to nebolo korektné," povedal Šimko s poukazom na referendum z roku 1997, ktoré má prívlastok zmarené. Chybné hlasovacie lístky však podľa neho vtedy zaznamenali milióny ľudí. „Toto je vec, ktorá sa nemôže urobiť tajne," uviedol minister. Šimko tiež pripomenul, že podpísané zápisnice aj s volebnými lístkami ostávajú uchované v zapečatenej urne. „Tak sa to bude vždy dať aj spätne prepočítavať," zdôraznil.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasné voľby 2023