Vo Švédsku po prvýkrát pristáli americké nadzvukové bombardéry

TASR | 21.06.2023 20:53
Rockwell B-1 Lancer Foto:
Americké nadzvukové bombardéry Rockwell B-1 Lancer.
Americké bombardovacie lietadlá pristáli vo Švédsku prvýkrát v jeho novodobej histórii. Zúčastnia sa na spoločnom cvičení so silami tejto škandinávskej krajiny, ktorá je pozvaná do NATO, uviedla v stredu švédska armáda. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Dva nadzvukové ťažké bombardéry Rockwell B-1 Lancer pristáli v pondelok na letisku Lulea-Kallax na severe Švédska, oznámila švédska armáda.

„Vykonávame spoločné cvičenie – letectvo aj armáda – so strategickou misiou Bomber Task Force,“ uviedla hovorkyňa švédskych vzdušných síl Louise Levinová. Ako dlho bude trvať, však nešpecifikovala.

„V týchto neistých časoch a počas čakania na členstvo v NATO je dôležité mať silných partnerov,“ uviedla švédska armáda.

Švédsko sa vlani po útoku Ruska na Ukrajinu vzdalo svojej 200-ročnej politiky vojenskej neangažovanosti a usiluje sa o vstup do NATO. Začiatkom júna oznámilo, že je pripravené prijať na svojom území vojakov a materiál Aliancie ešte pred plnoprávnym členstvom.

Turecko a Maďarsko blokujú

Švédsko je „pozvaným“ členom NATO od júna 2022, ale jeho žiadosť o členstvo, ktoré musí ratifikovať všetkých 31 členských štátov, blokujú Turecko a Maďarsko.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu v tomto smere naliehal na nového šéfa tureckej diplomacie Hakana Fidana, keď sa stretli v Londýne na okraj konferencie o obnove Ukrajiny.

Bombardér B-21 Raider: Svet také lietadlo ešte nevidel
Video

Hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Matthew Miller uviedol, že Blinken „zdôraznil dôležitosť jednoty NATO v takomto kritickom čase a vyzval Turecko, aby podporilo vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie“.

Turecko využilo švédsku kandidatúru ako nátlak na Štokholm, aby zakročil proti kurdským militantom, ktorí sa nachádzajú v krajine a ktorých Ankara považuje za teroristov.

Článok č. 5 NATO o kolektívnej obrane, podľa ktorého sa útok na jedného člena Aliancie považuje automaticky za útok na všetkých, sa vzťahuje len na riadnych členov.

pásový obrnený transportér CV90 Čítajte viac Švédi sa boja ruského útoku, nedá sa podľa nich vylúčiť

Švédsky premiér Ulf Kristersson pri oznamovaní rozhodnutia o prijatí jednotiek a materiálu NATO pred vstupom uviedol, že ich prítomnosť bude slúžiť ako odradzujúci prostriedok proti prípadným ruským akciám z druhej strany Baltského mora.

„Toto rozhodnutie vysiela Rusku jasný signál a posilňuje obranu Švédska,“ zdôraznil Kristersson.