Švédi sa boja ruského útoku, nedá sa podľa nich vylúčiť

Ruský vojenský útok proti Švédsku nemožno vylúčiť, hovorí správa obranného výboru švédskeho parlamentu, ktorá má byť zverejnená v pondelok.

19.06.2023 06:30
pásový obrnený transportér CV90 Foto: ,
Slovenské ministerstvo obrany uzavrelo zmluvu so Švédskom na nákup 152 pásových transportérov. Vozidlá budú tvoriť základ pozemných síl.
debata (72)

Ruské pozemné sily sú viazané na Ukrajine, podľa správy ale nemožno vylúčiť iné typy vojenských útokov proti Švédsku. S odvolaním sa na zdroje, ktoré na správe pracovali, to uviedla švédska verejnoprávna televízia SVT.

Príprava na Rusko? Odrazíme agresora, znie zo švédskeho cvičenia AURORA 23
Video

Švédsko sa snaží posilniť svoju obranu a vlani, po ruskej invázii na Ukrajinu, požiadalo o vstup do NATO. Členstvo však ešte neratifikovali Turecko a Maďarsko.

Rusko podľa správy znížilo prah pre použitie vojenskej sily a vykazuje vysokú ochotu k politickým a vojenským rizikám. Je tiež stále schopné vykonávať operácie s použitím vzdušných či námorných síl, zbraní dlhého doletu alebo jadrových zbraní proti Švédsku.

Zostane po nich len spúšť. Čo chystajú švédske delá na Rusov?
Video

Podľa SVT správa načrtla novú obrannú doktrínu Švédska, ktorá je založená na členstve v NATO. Predchádzajúca doktrína sa opierala o spoluprácu s ostatnými severskými štátmi a Európskou úniou.

Rovnako ako väčšina západných štátov aj Švédsko po skončení studenej vojny znížilo výdavky na obranu. Znovu ich však zvýšilo a v roku 2026 má splniť hranicu stanovenú Severoatlantickou alianciou, teda aby výdavky na obranu predstavovali dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP), uviedla agentúra Reuters.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #vojna na Ukrajine