Ruský pilot, ktorý s vrtuľníkom prešiel na stranu Ukrajiny, dostane 500-tisíc dolárov

SITA, ČTK | 06.09.2023 09:10
Ruský vrtuľník Mi-8 Foto: ,
Ruský vrtuľník Mi-8. Ilustračná snímka.
Ruský pilot Maxim Kuzminov, ktorý na Ukrajinu previezol vrtuľník Mi-8 a vyzval ďalších Rusov, aby sa ním inšpirovali, dostane od ukrajinských predstaviteľov 500-tisíc dolárov v hrivnách. Ako referuje web Ukrajinská pravda, tamojšia spravodajská služba zároveň vyzýva ostatných Rusov, aby spravili rovnaký krok ako Kuzminov.

„Dostane to v národnej mene, samozrejme. Existuje oficiálny zákon, podpísaný prezidentom Ukrajiny v apríli 2022, o primeranej kompenzácii, keď človek prejde na stranu Ukrajiny a prinesie so sebou ruské vybavenie. Takže ešte raz – tí Rusi, ktorí sa nechcú stať vojnovými zločincami, prosím, vzdajte sa, prejdite na stranu Ukrajiny, chráňte si svoju dôstojnosť a svedomie a bojujte proti Putinovmu režimu,“ uviedol predstaviteľ obranného spravodajstva Andrij Jusov.

Rýchla invázia? Drony Bayraktar vniesli do ruských radov hrôzu
Video
Drony Bayraktar sa stali jedným zo symbolov ukrajinského odporu, keď sa vlani začala ruská invázia. Teraz sú turecké bezpilotné lietadlá späť. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Spravodajský portál Ukrajinská pravda minulý mesiac informoval, že ukrajinská vojenská rozviedka nedávno vylákala na Ukrajinu ruský vojenský vrtuľník Mi-8AMTŠ. Stalo sa tak pri dlhodobej špeciálnej operácii, ktorá trvala viac ako pol roka, napísal denník s odvolaním na svoje vysokopostavené zdroje v rozviedke. Web zverejnil snímky stroja a leteckých súčiastok k ruským stíhačkám Su-27 a Su-30SM, ktoré vrtuľník prepravoval medzi dvoma leteckými základňami.

„Spolu s pilotom boli na palube dvaja členovia posádky, ktorí nevedeli, kam vlastne vrtuľník letí. Mi-8 pristál v Charkovskej oblasti. V dôsledku špeciálnej operácie boli dvaja členovia posádky zlikvidovaní. Pilot a jeho rodina sa nachádzajú na Ukrajine,“ napísala Ukrajinská pravda. Rozviedke sa podarilo pilotovu rodinu dostať z Ruska ešte pred tým, ako vrtuľník pristál na severovýchode Ukrajiny. Okrem transportného vrtuľníka Mi-8 v najmodernejšej verzii získala Ukrajina aj spomínané letecké súčiastky. Meno ruského pilota denník vtedy neuviedol.

tank, Challenger 2 Čítajte viac Historicky prvé zničenie tanku Challenger 2 v boji? Ukrajinci našli horiace trosky

Hovorca rozviedky Jusov vtedy potvrdil, že na ukrajinskom letisku skutočne pristál ruský vrtuľník. Ruské úrady sa zdržali vyjadrenia, stratu vrtuľníka nepriznali. Predtým spravodajský kanál Fighterbomber na sociálnej sieti Telegram tvrdil, že Mi-8 zablúdil na Ukrajinu vinou chyby v navigácii, poznamenala vtedy stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Kuzminov dnes pred novinármi uviedol, že s vrtuľníkom odletel z letiska v Kursku a že pri prelete hraníc po stroji strieľali, pravdepodobne Rusi. Bol pri tom zranený do nohy, ale uletel ďalších 20 kilometrov, kým pristál na ukrajinskom letisku, ako bolo dohodnuté s ukrajinskou rozviedkou, ktorá mu sľúbila doklady, odmenu a bezpečnosť pre neho a jeho rodinu. Pilot prehováral druhých dvoch členov posádky vrtuľníka, ktorí neboli ozbrojení, aby sa Ukrajincom vzdali, ale tí v panike vybehli z helikoptéry. Samotný stroj bol zaradený do leteckej jednotky rozviedky, dodala Ukrajinská pravda.

Rusko Kuba politika diplomacia prezident návšteva Putin Diaz-Canel Čítajte viac Odišli do Ruska ako robotníci, skončili na ukrajinskom fronte. Kubánski pašeráci verbujú do ruskej armády