Odišli do Ruska ako robotníci, skončili na ukrajinskom fronte. Kubánski pašeráci verbujú do ruskej armády

Kuba odhalila sieť obchodníkov s ľuďmi, ktorí verbujú Kubáncov, aby bojovali za Rusko vo vojne na Ukrajine. Informuje o tom spravodajský portál CNN s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zahraničných vecí.

05.09.2023 14:07
Rusko Kuba politika diplomacia prezident... Foto: ,
Na snímke vpravo ruský prezident Vladimir Putin a kubánsky prezident Miguel Diaz-Canel si podávajú ruky po rokovaní v Moskve.
debata (37)

„Ministerstvo vnútra odhalilo a pracuje na neutralizácii a likvidácii siete obchodníkov s ľuďmi, ktorá operuje z Ruska s cieľom začleniť kubánskych občanov žijúcich v tejto krajine a dokonca aj niektorých žijúcich na Kube do ozbrojených síl, ktoré sa zúčastňujú na vojenských operáciách na Ukrajine,“ uviedol rezort vo vyhlásení.

Proti zúčastneným osobám podľa ministerstva spustili trestné konanie. „Kuba nie je súčasťou vojny na Ukrajine. Koná a bude tvrdo postupovať proti tým, ktorí sa na území krajiny podieľajú na akejkoľvek forme obchodovania s ľuďmi na účely žoldnierstva alebo náboru, aby kubánski občania mohli zodvihnúť zbrane proti akejkoľvek krajine,“ skonštatovali ďa­lej.

Vladimir Putin Čítajte aj Rusko nechce mobilizáciu pred prezidentskými voľbami, verbuje preto cudzincov a migrujúcich pracovníkov

Server America TeVe v piatok zverejnil príbeh devätnásťročného Kubánca, ktorý sa ocitol ako rekrut blízko ruskej Rjazane, hoci podpísal zmluvu, že bude na Ukrajine pracovať ako stavebný robotník. Spolu s ďalším kubánskym vrstovníkom poslali video, v ktorom prosia o pomoc, sťažujú sa na mučenie a vyjadrujú obavy o svoje životy. Server uviedol, že video pochádza s autobusom, v ktorom boli mladí Kubánci prevážaní spolu s ruskými vojakmi.

Agentúra Reuters tiež pripomína správy ruských médií z konca mája o tom, že Kubánci odchádzajú na Ukrajinu bojovať dobrovoľne výmenou za prísľub ruského občianstva.

Výcviková loď / Perekop / Čítajte aj Ťažké časy spájajú starých priateľov. V kubánskej Havane po rokoch zakotvila loď ruského námorníctva

Rusko vlani oznámilo plán navýšiť počet príslušníkov ozbrojených síl o viac ako 30 percent na 1,5 milióna príslušníkov bojových jednotiek, pripomína Reuters. Úloha je to o to ťažšia, že sa Rusko potýka s veľkými stratami na bojiskách na Ukrajine, o ktorých však Moskva informuje len veľmi zriedka.

Jeden útok, 200 mŕtvych Rusov. Ukrajinci sa pochválili videom z útoku raketami HIMARS
Video

Ruská vláda podľa CNN na obvinenia bezprostredne nereagovala.

Havana sa dosiaľ zastávala svojho bývalého spojenca z čias studenej vojny počas jeho vojny proti Ukrajine. V máji kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel v zriedkavom rozhovore pre ruskú štátom kontrolovanú televíznu stanicu RT povedal, že Kuba odsudzuje „expanziu NATO k hraniciam Ruska“, čím zopakoval tvrdenia Kremľa, ktorými ospravedlňuje svoju brutálnu inváziu. Odsúdil tiež americké sankcie voči Rusku a zároveň ohlásil ruské „projekty spolupráce a kooperácie“, ktoré rozvíjajú na Kube.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojaci #Kuba #Kremeľ #ruská armáda #vojna na Ukrajine