Ťažké časy spájajú starých priateľov. V kubánskej Havane po rokoch zakotvila loď ruského námorníctva

Do kubánskeho hlavného mesta Havana v utorok priplávala výcviková loď ruského námorníctva Perekop. Ako referuje spravodajský web CNN s odvolaním sa na kubánsku štátnu spravodajskú službu Prensa Latina, počas štvordňovej návštevy na Kube budú námorníci z Perekopu „vykonávať širokú škálu aktivít a členovia kubánskej verejnosti budú mať možnosť si loď prezrieť“.

13.07.2023 12:30
Výcviková loď / Perekop / Foto: ,
Výcviková loď ruského námorníctva Perekop kotví v prístave v Havane 11. júla 2023
debata (41)

Je to prvá oficiálna návšteva ruského námorného plavidla na Kube po rokoch. Predstavuje taktiež ďalší znak obnovenia vzťahov medzi spojencami z čias studenej vojny po rozpade Sovietskeho zväzu, ktorý takmer stiahol kubánsku ekonomiku na dno.

Výcviková loď ruského námorníctva Perekop kotví...
Výcviková loď ruského námorníctva Perekop kotví...
+1Výcviková loď ruského námorníctva Perekop kotví...

Kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel v májom rozhovore pre ruskú sieť RT odsúdil „rozširovanie NATO smerom k ruským hraniciam“ i americké sankcie voči Moskve. Zároveň vtedy ohlásil „projekty spolupráce s Ruskom“, ktoré sa na Kube pripravujú.

Obe krajiny taktiež oznámili množstvo dohôd a prezentovali viacero stretnutí na vysokej úrovni. Dohody umožňujú Rusku prenajať si pozemky na Kube až na 30 rokov, vybudovať turistické zariadenia na pláži neďaleko Havany, otvoriť supermarkety s ruskými výrobkami a zásobovať ostrov veľmi potrebným palivom.

Slovenských dovolenkárov v Splite privítala pýcha amerického námorníctva

Video

Podľa výskumníkov z Texaskej univerzity v Austine Rusko od rozpútania vojny na Ukrajine poslalo na Kubu viac ropy ako kedykoľvek predtým od pádu Sovietskeho zväzu. V tomto kalendárnom roku podľa odhadov Rusko dodalo Kube ropu v hodnote približne 167 miliónov dolárov.

Pre „ostrov slobody“ s nedostatkom peňazí to bolo kľúčové záchranné lano, keďže na celej Kube vodiči čakali niekoľko dní v radoch na čerpacích staniciach, aby mohli natankovať.

Lietadlová loď / USS Gerald R. Ford / Čítajte viac Nevídané divadlo. Slovákom v Splite vyrazila dych najväčšia americká bojová loď (+video)

Počas studenej vojny Kuba a Sovietsky zväz pestovali hlboké vzťahy. ZSSR rozmiestnil na ostrove tisíce diplomatov, špiónov a vojenských poradcov a vybudoval v Havane veľké veľvyslanectvo, ktoré malo symbolizovať akúsi šabľu v srdci amerického imperializmu.

Po páde Sovietskeho zväzu však Kuba stratila svojho hlavného obchodného partnera a dostala sa do hlbokej hospodárskej depresie. Odvtedy Kubánci vnímajú svoju niekdajšiu blízkosť s Rusmi buď s hlbokou nostalgiou, alebo s opovrhnutím nad nevydareným „manželstvom“.

lietadlová loď,  USS Gerald Ford, nórsko Čítajte viac Demonštrácia sily NATO. Najväčšia lietadlová loď sveta priplávala do Osla
41 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #loď #Kuba #námorníctvo