Nevídané divadlo. Slovákom v Splite vyrazila dych najväčšia americká bojová loď (+video)

Najväčšia lietadlová loď na svete USS Gerald R. Ford, ktorá v súčasnosti brázdi európske vody, dorazila v utorok do prístavu v chorvátskom Splite. Zastihla tam aj slovenských dovolenkárov, ktorí si ju odfografovali a natočili na video.

27.06.2023 14:36
debata (96)

Slovenských dovolenkárov v Splite privítala pýcha amerického námorníctva

Video
Zdroj: Martin Rajec

Príchod 337 metrov dlhej pýchy amerického námorníctva do chorvátskeho prístavu je druhou zastávkou v rámci jej nasadenia amerických námorných síl v Európe a poskytuje príležitosť na posilnenie bilaterálnych vzťahov medzi USA a Chorvátskom, napísal portál marineinsight­.com.

„Jednotky amerického námorníctva často navštevujú Chorvátsko kvôli údržbe a vzájomným bezpečnostným cvičeniam. Členovia Gerald R. Ford sú radi, že môžu pokračovať v tejto tradícii,“ povedal kapitán lode, admirál Erik J. Eslich.

Doplnil, že je to vítaná príležitosť pre posádku lode „užiť si krásnu krajinu a zažiť chorvátsku kultúru, ale aj pre budovanie silných americko-chorvátskych vzťahov.“.

USS Gerald R. Ford: najväčšia bojová loď sveta sa priblíži k Rusku

Video
Vľavo americká lietadlová loď USS Gerald R....
Americká lietadlová loď USS Gerald R. Ford...
+3Americká lietadlová loď prvej triedy USS Gerald...

Príchod lode do Splitu je demonštráciou sily NATO v čase zvýšeného napätia medzi Západom a Ruskom v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Gerald R. Ford s jadrovým pohonom môže prepravovať až 90 lietadiel a vrtuľníkov.

lietadlová loď,  USS Gerald Ford, nórsko Čítajte viac Demonštrácia sily NATO. Najväčšia lietadlová loď sveta priplávala do Osla

© Autorské práva vyhradené

96 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #lietadlová loď #Split #vojna na Ukrajine