Rusko nechce mobilizáciu pred prezidentskými voľbami, verbuje preto cudzincov a migrujúcich pracovníkov

Rusko zintenzívňuje svoju kampaň na verbovanie cudzincov zo susedných štátov a vykorisťovaných migrujúcich pracovníkov pre svoju vojnu proti Ukrajine, aby sa vyhlo domácej mobilizácii pred prezidentskými voľbami v roku 2024. Vo svojej pravidelnej správe o vojne na Ukrajine na to poukazuje britské ministerstvo obrany.

03.09.2023 13:18
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (74)

Už viac ako dva mesiace sa hlavne v Kazachstane a Arménsku objavujú online reklamy na nábor do ruskej armády. Reklamy ponúkajú za podpis kontraktu 495-tisíc rubľov (okolo 4 760 eur) a platy od 190-tisíc rubľov (asi 1 827 eur). Rusko sa tiež pokúša naverbovať etnických Rusov žijúcich v kazašskej Kostanajskej oblasti.

Okrem toho Rusko využíva migrujúcich pracovníkov a ponúka im „zrýchlené udelenie občianstva“, ak budú bojovať na Ukrajine, pričom im ponúka platy až 4 160 dolárov.

Nemecké leopardy sa osvedčili na Ukrajine a ovládli aj Lešť

Video

Uzbeckým migrujúcim pracovníkom vyslaným do Ruskom okupovaného Mariupoľa po ich príchode údajne skonfiškovali pasy a sú pod tlakom, aby sa pridali k ruskej armáde a bojovali proti Ukrajine.

Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva napísalo, že v Rusku je v súčasnosti najmenej šesť miliónov stredoázijských migrantov, ktorých „Kremeľ pravdepodobne považuje za potenciálnych regrútov“.

Snaha o nábor cudzincov zo susedných krajín a vykorisťovanie migrujúcich pracovníkov „umožňuje Kremľu získať dodatočný personál pre svoje vojnové úsilie napriek narastajúcim obetiam“ a „vyhnúť sa ďalším nepopulárnym domácim mobilizačným opatreniam v období pred prezidentskými voľbami v roku 2024“.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #mobilizácia #vojna na Ukrajine