Zatvárate oči pred zločinmi kyjevského režimu. Moskva vyčíta Prahe nepatričné správanie

ČTK | 21.10.2023 15:38, aktualizované: 
Hroza / Sutiny / Foto: ,
Pohľad z vtáčej perspektívy na zničenú kaviareň po ruskom raketovom útoku v obci Hroza neďaleko mesta Charkov, 8. október 2023.
Ruské ministerstvo zahraničia si tento týždeň predvolalo zástupcu českej ambasády v Moskve Jána Ondrejku, aby protestovalo proti postoju Prahy k nedávnemu útoku na ukrajinskú obec Hroza. Na svojom webe to napísala ruská diplomacia. Moskva obvinila Prahu z „nepatričného správania“ a z toho, že „zatvára oči pred zločinmi kyjevského režimu“. České ministerstvo zahraničných vecí stretnutie následne potvrdilo.

Pri vzdušnom údere na Hrozu zahynuli podľa ukrajinských úradov desiatky ľudí a Kyjev viní z útoku ruské invázne sily. Minister zahraničia Ján Lipavský si pre úder na Hrozu pred niekoľkými dňami predvolal na úrad ruského veľvyslanca v Česku Alexandra Zmejevského.

Ruský útok, vojna na Ukrajine, Hroza, Charkov, Čítajte viac Iskanderom na dedinčanov. Najkrvavejší ruský útok zasiahol všetky rodiny v Hroze

Ruská diplomacia označila obvinenie inváznych síl z útoku na Hrozu za „výmysel“ a českému diplomatovi podľa svojich slov oznámila ruský postoj k situácii okolo Ukrajiny.

Rusi sa sťažovali na „úlohu Česka v ukrajinskom konflikte,“ ako Moskva opísala svoju agresiu do susednej krajiny, ďalej na aktívnu podporu Prahy Kyjevu „s cieľom uštedriť Rusku strategickú porážku“ a na poskytovanie zbraní Ukrajine. „Prispieva to k pokračovaniu konfliktu a destabilizácii celého regiónu,“ uvádza sa na webe ruského ministerstva.

„Môžeme potvrdiť, že náš diplomat mal v tomto týždni schôdzku na ruskom ministerstve zahraničia,“ povedala vedúca oddelenia komunikácie s médiami ministerstva zahraničných vecí Mariana Wernerová. „Obsah nebudeme komentovať,“ dodala. Českým veľvyslancom v Rusku je oficiálne Vítězslav Pivoňka, ktorý však už niekoľko mesiacov prebýva v Česku.

Brutálny raketový útok v dedine Hroza pri Charkove

VAROVANIE: Niektoré fotografie nie sú vhodné pre citlivé povahy.

Fotogaléria
Ukrajinskí policajti vo štvrtok 5. októbra 2023...
Obete smrteľného ruského raketového útoku,...
+11Na tejto fotografii, ktorú poskytla tlačová...

Rusko vojensky napadlo susednú krajinu vlani vo februári, ukrajinská armáda invázne vojská zastavila, z niektorých území ich vytlačila, a teraz sa snaží dobyť späť ďalšie okupované ukrajinské územia. Moskva dlhodobo popiera, že by na Ukrajine zámerne cielila na civilistov, ale mnoho ich zomrelo pri ruských útokoch, ktoré zasiahli okrem iného obytné oblasti, energetické, prístavné alebo obilné zariadenia, napísala už skôr agentúra Reuters.

Apokalypsa v Kliščiivke: čo po sebe zanechali Rusi
Video
Zničená obec Kliščiivka v Doneckej oblasti. Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Pri vzdušnom údere na Hrozu zahynulo podľa ukrajinských úradov začiatkom októbra 55 ľudí, útok zasiahol miestnu kaviareň, kde si práve desiatky ľudí pripomínali pamiatku padlého ukrajinského vojaka. Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyslal terénny tím, aby vyšetril vzdušný úder na Hrozu. OHCHR tiež uviedol, že strelu pravdepodobne vypálilo Rusko, ale že treba útok vyšetriť.