Iskanderom na dedinčanov. Najkrvavejší ruský útok zasiahol všetky rodiny v Hroze

Rusko od začiatku svojej vojnovej agresie na Ukrajine aj napriek rastúcim dôkazom a výpovediam svedkov tvrdí, že na civilné ciele neútočí. Ich včerajší raketový útok v dedine Hroza zabil vyše 50 obyvateľov. Táto obec na severovýchode Ukrajiny mala pred útokom zhruba 300 občanov. Z každej domácnosti boli na mieste prítomní ľudia.

06.10.2023 11:35 , aktualizované: 14:20
debata (211)

V čase útoku sa v kaviarni podľa Klymenka konala smútočná hostina na počesť ukrajinského vojaka, ktorý sa v obci Hroza narodil. „Na smútočnej hostine boli prítomní ľudia z každej rodiny, z každej domácnosti“ z Hrozy, povedal ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko podľa agentúry Reuters vo vysielaní ukrajinskej televízie.

Brutálny raketový útok v dedine Hroza pri Charkove

VAROVANIE: Niektoré fotografie nie sú vhodné pre citlivé povahy.

Fotogaléria
Ukrajinskí policajti vo štvrtok 5. októbra 2023...
Obete smrteľného ruského raketového útoku,...
+11Na tejto fotografii, ktorú poskytla tlačová...

Pri ruskom vzdušnom údere zomrela tiež vdova, syn a nevesta vojaka, ktorého si ľudia práve pripomínali na smútočnej hostine v kaviarni. Napísal to dnes server Ukrajinska pravda s odvolaním sa na hovorcu charkovskej oblastnej prokuratúry Dmytra Čubenka. Ukrajinské úrady označujú útok ako jeden z najtragickejších v krajine od začiatku ruskej invázie, podľa regionálneho šéfa Oleha Synehubova zahynula pätina obyvateľov dediny.

„Smútočná hostina sa konala kvôli opätovnému pochovaniu zosnulého ukrajinského vojaka. Pred tým bol pochovaný v Dnipre a rodina ho chcela pochovať v obci, odkiaľ pochádzal,“ uviedol Čubenko. „Jeho syn bol tiež vojak. Spolu so svojou ženou a matkou boli v kaviarni a zomreli v dôsledku úderu rakety,“ dodal. Podľa agentúry AP pochovaný muž zomrel už vlani, rodina sa ho rozhodla znovu pochovať v Hroze po tom, čo ho úrady identifikovali pomocou DNA.

Útok bol zjavne cielený, a ukrajinské bezpečnostné služby preto začali vyšetrovanie, tvrdí Klymenko. „Teroristi útočili zámerne v čase obeda, aby spôsobili maximálny počet obetí,“ dodal minister obrany Rustom Umerov.

Rusko podľa predbežných informácií útočilo raketou Iskander. Podnik aj neďaleký obchod podľa ministra ruský útok úplne zrovnal so zemou. Fotografie z miesta zverejnené úradmi ukázali záchranárov stojacích nad dymiacimi hromadami tehál, dreva a pokrúteného kovu či zo sutín vyslobodené mŕtve telá vyrovnané pozdĺž múru priľahlého detského ihriska.

Na tejto fotografii, ktorú poskytla tlačová... Foto: SITA/AP
Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine, Hroza, Charkov, obete Na tejto fotografii, ktorú poskytla tlačová kancelária ukrajinského prezidenta, záchranári pracujú na mieste ruského raketového útoku, ktorý vo štvrtok 5. októbra 2023 zabil najmenej 48 ľudí v dedine Hroza neďaleko Charkova na Ukrajine.

Záchranári v sutinách pracovali niekoľko hodín. „Práve vytiahli môjho syna, bez hlavy, bez rúk, bez nôh. Spoznali ho podľa dokladov, podľa vodičského preukazu,“ povedal AFP pred koncom záchranných prác 70-ročný Volodymyr Muchovyj. Nevedel, či útok prežila aj jeho žena a dúfal, že ich odviezli sanitky do nemocnice. „Nádej je ale malá. Sám dlho žiť nebudem. Moja žena ma veľmi milovala,“ povedal Muchovyj. Koniec operácií záchranári oznámili zhruba okolo 19.00 h SELČ.

Apokalypsa v Kliščiivke: čo po sebe zanechali Rusi
Video
Zničená obec Kliščiivka v Doneckej oblasti. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Miestni obyvatelia medzitým médiám, ktoré sa na miesto vypravili, popisovali, že počas jediného útoku stratili príbuzných aj známych. „Zahynul môj brat, nevesta, mama. Neviem vôbec, čo mám povedať, zomrelo veľa ľudí, ktorých som poznal,“ povedal reportérom rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL). „(Zomrela) dcéra, zať a zaťova matka. Zaťa našli, ale dcéru alebo zaťovu mamu ešte nie,“ opísala Teťjana Lukašovová. „Počuli sme explóziu, tak sme sem prišli. Pribehol vnuk a hovorí, že tu nie je nikto živý,“ rozplakala sa.

Na detskom ihrisku boli vidieť časti tiel, opísala agentúra AP. Neďaleko boli uložené mobilné telefóny, ktoré čakali, kým si ich niekto vyzdvihne. Občas niektorý z nich zazvonil a rozsvietila sa rozbitá obrazovka, priblížila agentúra. Ukrajinská novinárka Marija Malevská zverejnila video, na ktorom sú podľa nej mobily obetí štvrtkového úderu, ktorým sa snažil niekto dovolať.

„V dôsledku tohto raketového útoku zahynulo 52 ľudí. Jedna osoba zomrela v zdravotníckom zariadení,“ uviedol charkovský gubernátor Oleh Synehubov, deň po útoku. Dodal, že v nemocnici sú stále ľudia s pomerne vážnymi zraneniami a na mieste útoku stále zasahujú záchranné zložky.

vojna na Ukrajine, Rusko, Hroza, Charkov, obete Čítajte aj Baerbocková: Nemecko zabezpečí, aby sa Ukrajina mohla chrániť pred terorom

Incident odsúdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý ho označil za „brutálny ruský zločin“ a „úmyselný teroristický útok“. „Ruský teror treba zastaviť. Všetci, ktorí pomáhajú Rusku obchádzať sankcie, sú zločinci. Každý, kto podporuje Rusko, podporuje zlo,“ uviedol prezident.

Zelenskyj neskôr oznámil, že sa mu v Španielsku podarilo zabezpečiť ďalšiu podporu ukrajinskej protivzdušnej obrany, píše AFP. Na sociálnych sieťach uviedol, že sa jasne dohodol s Talianskom, Francúzskom, Nemeckom, Britániou a Španielskom. Podrobnosti neuviedol. V tradičnom večernom prejave však zopakoval tvrdenia svojich úradov, že ruský útok na Hrozu nebol náhodný.

Dnešný útok bol jedným z najhorších z hľadiska počtu civilných obetí pri jedinom ruskom údere od začiatku vojny, píše agentúra Reuters. Úrady v Charkovskej oblasti kvôli útoku vyhlásili trojdňový smútok, od piatka do nedele.

Slovenské nebo ochránia izraelské a poľské blesky
Video
Poľské prenosné protilietadlové rakety Piorun (Zásah blesku) a izraelské systémy stredného dosahu Barak MX (Blesk) majú v budúcnosti tvoriť základ slovenskej protivzdušnej obrany. / Zdroj: IAI, Poľské ministerstvo obrany

Rakúske ministerstvo zahraničia si na dnešok kvôli ruskému útoku na Hrozu predvolalo ruského veľvyslanca vo Viedni Dmitrija Ljubinského. „Týmto brutálnym útokom na civilné ciele Rusko znovu porušilo medzinárodné humanitárne právo. Osoby zodpovedné za tento vojnový zločin treba pohnať k zodpovednosti,“ uviedol rakúsky rezort zahraničia.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes podľa serveru Meduza opakoval tvrdenie, že Rusi neútočia na civilné ciele, a tvrdil, že vykonáva údery na „objekty vojenskej infraštruktúry, miesta sústredenia vojenského personálu a predstaviteľov vojenského velenia“. Moskva dlhodobo popiera, že by zámerne cielila na civilistov, ale mnoho ich zomrelo pri ruských útokoch, ktoré zasiahli okrem iného obytné oblasti, energetické, prístavné alebo obilné zariadenia, poznamenal Reuters.

211 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bombardovanie #Iskander #vojna na Ukrajine #Charkovská oblasť #vojnový zločin