Top videá od mReportérov: Na Slovensku nájdete more, Rímske kúpele, ale aj exotických zubrov

Pravda | 28.10.2023 05:00
Koláž, fotky, mReportér Foto:
Koláž fotiek od mReportérov.
Ľudia na Slovensku, ktorí si užívajú vlny ešte aj na jeseň, Rímske kúpele, ale aj zaujímavá farma s exotickými zubrami. To sú najlepšie videá, ktoré poslali naši čitatelia Pravde.

Video nám poslali naši čitatelia cez aplikáciu mReportér. Staňte sa našim mReportérom aj vy. Stačí si zdarma stiahnuť aplikáciu.

Na strednom Slovensku v Bešeňovej si návštevníci môžu užiť pravé morské vlny a nemusia ani cestovať k moru. Voda síce nie je slaná, no vlny sú ako morské. V bazéne s rozlohou takmer 1 500 štvorcových metrov ich môžu návštevníci zažiť po celý rok.

Bešeňovské more
Video
Zdroj: mReportér: Marián Hrnčiar

Mesto Dudince sa nachádza v nadmorskej výške 140 metrov nad morom, na upätí Krupinskej planiny na juhozápade stredného Slovenska. Sformovala sa v ňom najrozsiahlejšia travertínová terasa, dosahujúca výšku zhruba 1 meter nad okolitý terén, ktorá vznikla spojením viacerých kôp. Zaujímavosťou je 32 umelo vytesaných bazénikov, ktoré údajne vyhĺbili rímski vojaci. Vyššie položené bazény vraj patrili veliteľom a spodnejšie využívalo mužstvo.

Tieto kúpele v prírode sa využívali ako ľudové. Okrem toho v bazénoch močili konope, preto ich miestni volajú aj Močidlá. Až do roku 1958 bol prítok minerálnej vody činný. Odvtedy útvar zvetráva a zarastá vegetáciou. Aj tak však púta pozornosť návštevníkov svojou mohutnosťou. Travertíny sú mladé usadeniny uhličitanu vápenatého, ktoré vznikli vyzrážaním minerálnej vody bohatej na hydrouhličitan vápenatý.

Rímske kúpele v Dudinciach
Video
Zdroj: mReportér: Marián Hrnčiar

V animoterape­utickom-jazdeckom centre v Snine si prídu na svoje nielen tí najmenší, aby spoznali domáce i vo voľnej prírode žijúce zvieratá. Na farme môžete, okrem zubra Matúša, vidieť rôzne zvieratká, napríklad srnčeky, ovečky, prasiatka a mnohé ďalšie. V centre sú k dispozícii aj kone, na ktorých si môžete zajazdiť. Je to krásne miesto na oddych a relax.

Pôvodné územie zubra sa rozprestieralo takmer po celej Európe. Okrem Slovenska môžeme toto zviera vidieť naživo aj v Poľsku a na Ukrajine, kde žije spolu približne 620 jedincov. Dospelý zubor denne skonzumuje 30 až 45 kg trávy a 1 až 3 kg kôry stromov a vetiev. Dospelý jedinec je naozaj krásny, dorastá do dĺžky až 3 metrov, do výšky 2 metrov a dospelí samci vážia 500 až 1000 kg.

Minifarma Snina so zubrom Matúšom
Video
Zdroj: mReportér: Ján Pekár
m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Boli ste svedkom zaujímavej udalosti? Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR