Poľadovica potrápila sever, Tatry i vlaky. SHMÚ varovala: Zostaňte doma. Výstrahy platia až do nedele

TASR, SITA | 02.12.2023 11:02, aktualizované: 
SR Poprad Tatry poľadovica problémy doprava POX Foto: ,
Silná poľadovica pod Tatrami komplikuje dopravu. Na snímke vrstva ľadu na okne v Poprade, v sobotu 2. decembra 2023.
Silná poľadovica pod Tatrami komplikovala dopravu počas celej soboty. Vodiči na sociálnych sieťach informovali o problémoch najmä na Ceste slobody vo Vysokých Tatrách. Neprejazdná bola však napríklad podľa obce Liptovská Teplička cesta do Vikartoviec v okrese Poprad. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) informoval, že cesty sú miestami takmer neprejazdné a pod váhou zmrznutého snehu a ľadu padajú už aj väčšie konáre. Problémy boli podľa hasičov aj na Tatranskej elektrickej železnici (TEŽ).
Ľadový zamračený víkend. Je šanca, že aspoň niekde bude pekne?
Video

Národný vlakový dopravca oznámil, že od 13:10 už prerušil osobnú dopravu v úseku Starý Smokovec – Tatranská Lomnica. Vtedy ešte uviedol, že zabezpečuje náhradnú autobusovú dopravu. V sobotu ráno železničiari pre vplyv počasia, resp. námrazu na troleji na tatranských tratiach zrušili viaceré spoje. A to na na úsekoch Poprad-Tatry – Štrbské Pleso a Tatranská Lomnica – Starý Smokovec. Iné vlaky tam meškali približne polhodinu až trištvrte hodinu.

Výrazné oneskorenie mali aj iné vlaky. Napríklad, z Popradu meškali osobné vlaky do Liptovského Mikuláša a Košíc aj viac ako hodinu. Polhodinové meškanie a viac mali na trati aj ranný InterCity z hlavného mesta do Košíc, či popoludňajšie IC z východu do Bratislavy, ako aj rýchlik z Ostravy do Žiliny, či EuroCity z Prahy cez Bratislavu do Budapešti. Iný EuroCity z Prahy do Púchova meškal už z Česka 50 minút, ďalší rýchlik z Ostravy do Žiliny cez 40 minút. Vlaky jazdili s väčším oneskorením takisto v okolí Bratislavy.

Meškal takmer tri hodiny

Najviac meškal priebežne popoludňajší vlak IC z Bratislavy do Košíc, a to zo Štrby 164 minút. Železničiari ho následne odriekli v úseku z Popradu do Košíc. Vlak SuperCity Pendolino s odchodom popoludní z Košíc do Prahy išiel iba do Popradu, cestujúci mohli pokračovať ďalej inými vlakmi. Zrušené boli večer aj niektoré regionálne spoje, napríklad medzi Bánovcami nad Bebravou a Topoľčanmi, resp. z Topoľčian do Trenčína. Expres z Bratislavy do Košíc meškal z Východnej viac ako dve hodiny.

„Najmä v tatranskej oblasti v dolinách a kotlinách stále padá mrznúci dážď pri nízkej teplote –5 až –2 °C, prechodne je aj výdatnejší. Miestami už napršalo aj viac ako päť milimetrov. Tvorí sa tak hrubšia vrstva ľadu, ktorá spôsobuje množstvo komplikácií,“ uvádza SHMÚ. Meteorológovia v tejto súvislosti vyzvali obyvateľov regiónu, aby ak nutne nemusia, radšej nikam nevychádzali.

S poľadovicou treba počítať na celom Slovensku aj v noci a nedeľu ráno. SHMÚ vydal výstrahu prvého stupňa pre všetky okresy. Platí do nedele 8.00 h. „Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblastiach bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," upozornili meteorológovia. V Bratislavskom i Žilinskom kraji, vo viacerých okresoch Trenčianskeho, Trnavského a Prešovského kraja, v okresoch Banská Bystrica, Brezno aj Spišská Nová Ves sa môžu v noci tvoriť aj snehové záveje. Pre lokality platí výstraha prvého stupňa.

„Najhoršie podmienky sú v oblastiach, kde je silnejší mráz mínus štyri až mínus dva stupne Celzia a zároveň aj vyššia intenzita zrážok, čo je najmä na Spiši, čiastočne aj v širšom okolí – na Orave, v blízkosti Tatier a na hornom Šariši. Vo vysokých polohách je však omnoho teplejšie. To v týchto regiónoch v dolinách a kotlinách vedie k mrznúcemu dažďu, pri ktorom sa môže vytvoriť aj hrubšia vrstva ľadu,“ uviedli meteorológovia.

Poľadovica podľa ich slov komplikuje dopravu a pohyb na chodníkoch. „Pod váhou ľadu môžu padať stromy, prípadne väčšie konáre stromov (ktoré môžu byť ťažké už aj po skôr napadnutom snehu), ale aj elektrické vedenia,“ doplnili. Vyzývajú ľudí, aby necestovali, ak nemusia. Situácia sa podľa ich slov v oblastiach zlepší až večer po ochladení vo vyšších hladinách. „Keď k nám za frontom od severozápadu prenikne studený vzduch a zrážky sa tak zmenia na snehové,“ dodal SHMÚ.

Pre zlú poveternostnú situáciu boli horské priechody (HP) Donovaly a Príslop uzavreté pre vozidlá s dĺžkou nad desať metrov. Horský priechod Dobšiná je zase uzavretý pre autá nad 3,5 tony. Informovala o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

Okrem daných obmedzení sú horské priechody na Slovensku zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu do troch centimetrov. Horské priechody Biela Hora, Dargov, Havran, Homôlka, Kremnické Bane, Látky – Prašivá, Pezinská Baba, Skýcov, Soroška, Šturec, Šútovce a Vyšehrad sú mokré. Vodiči na horskom priechode Vrchslatina musia počítať s poľadovicou.

SHMÚ už skôr vydal výstrahy pred poľadovicou, snežením a snehovými jazykmi a závejmi. Druhostupňová výstraha pred poľadovicou platí v okresoch Kežmarok, Stará Ľubovňa, Poprad, Spišská Nová Ves. Pre zvyšok Slovenska s výnimkou okresu Skalica platí výstraha prvého stupňa.

sneh, počasie, zima, kalamita Čítajte viac Štyrikrát viac nehôd, situácia na prahu kalamity. Sneh zasypal Česko i Taliansko

Sneženie sa očakáva i v noci. Pre okresy Námestovo, Čadca a Kysucké Nové Mesto platí od 23.00 h výstraha druhého stupňa. Ojedinele môže spadnúť až okolo 35 centimetrov nového snehu. Pre severné okresy západného a stredného Slovenska, ale aj Bratislavu vydali meteorológovia na noc výstrahu prvého stupňa.