USA schválili predaj najmodernejších dronov Indii za štyri miliardy dolárov

TASR | 01.02.2024 20:45
Dron / MQ-9B / SkyGuardian / Foto:
Dron typu MQ-9B SkyGuardian
Spojené štáty vo štvrtok schválili predaj najmodernejších bezpilotných lietadiel Indii za štyri miliardy dolárov. Ide o významnú dohodu USA s Indiou, ktorá sa v minulosti spoliehala na dodávky zbraní z Ruska.

Americké ministerstvo zahraničných vecí spresnilo, že o schválení predaja informovalo Kongres USA, ktorý túto transakciu musí odobriť. Ide o 31 dronov typu MQ-9B SkyGuardian vyrobených spoločnosťou General Atomics.

Video
Lietajú i plávajú. NATO experimentuje s dronmi

Predaj „zlepší schopnosť Indie čeliť súčasným i budúcim hrozbám poskytnutím bezpilotných pozorovacích a prieskumných hliadok na námorných trasách,“ uvádza sa vo vyhlásení ministerstva zahraničných vecí USA.

Rokovania prebiehali niekoľko mesiacov. Indickí predstavitelia diskutovali o bezpilotných lietadlách aj počas minuloročnej štátnej návštevy indického premiéra Naréndra Módího vo Washingtone. V Bielom dome ho vtedy privítal americký prezident Joe Biden.

Dron Backfire, vojna na Ukrajine Čítajte viac Do boja letí unikátna posila. Nový ukrajinský dron odoláva elektronickému rušeniu, kryje seba, aj vojakov