WP: „Lajdáka“ Bidena za zlé nakladanie s tajnými dokumentmi neobvinia, spolupracoval

TASR | 07.02.2024 09:06
Pripravovaná správa špeciálneho vyšetrovateľa Roberta Hura je kritická voči americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi a jeho spolupracovníkom pre ich zaobchádzanie s tajnými dokumentmi. Napriek tomu neodporúča ich obvinenie z trestného činu. V utorok o tom informoval denník The Washington Post, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Denník napísal, že správa špeciálneho vyšetrovateľa Hura o náleze tajných dokumentov v Bidenovom dome a jeho bývalej kancelárii má byť zverejnená v nasledujúcich dňoch. Tajné materiály v Bidenovom dome vo Wilmingtone v americkom štáte Delaware sa našli v roku 2022. Boli z obdobia, keď Biden pôsobil v Senáte a ako viceprezident Baracka Obamu. Následne americký minister spravodlivosti vymenoval Roberta Hura za špeciálneho vyšetrovateľa.

Joe Biden Čítajte viac Bidenov dom ukrýval tajné vládne dokumenty. Prezident to priznal, prípad prevezme zvláštny vyšetrovateľ

Aj bývalý prezident Donald Trump čelí obvineniam z nesprávneho nakladania s tajnými dokumentami. Jeho obžaloval z ohrozovania národnej bezpečnosti iný špeciálny vyšetrovateľ, Jack Smith. Prísne tajné informácie z jadrovej a obrannej oblasti mal nezabezpečené vo svojom sídle Mar-a-Lago na Floride. Maril tiež snahu úradov získať ich naspäť, uvádza sa v žalobe. Súd na Floride sa začne v máji.

Biden si vystrelil z Trumpa. Pomohol si Haleyovou
Video

Denník Washington Post uviedol, že medzi vyšetrovaniami Bidena a Trumpa je značný rozdiel. V Bidenovom prípade ide o menej ako 20 dokumentov, Trumpovo vyšetrovanie sa týka asi 300 dokumentov. Trump sa tiež snažil zavádzať vyšetrovateľov, kým Biden spolupracoval. V októbri sa tiež podrobil vypočúvaniu špeciálneho vyšetrovateľa Hura, dodal Washington Post. Bidenovi spolupracovníci pre denník uviedli, že dokumenty skončili v jeho dome a kancelárii neúmyselne kvôli „lajdáckej organizačnej práci“.

trump Čítajte viac Trump na Fox News obhajoval zaobchádzanie s dokumentmi: Balil som sa narýchlo