Fico: Ak nebude konať prezidentka, budeme konať my. SIS bude mať do niekoľkých dní riadne vedenie

TASR, SITA | 22.02.2024 14:47, aktualizované: 
Premiér Robert Fico (Smer) vyhlásil, že do niekoľkých dní bude vyriešená otázka Slovenskej informačnej služby (SIS) a bude mať riadne vedenie. Urobil tak v pléne Národnej rady (NR) SR počas štvrtkovej Hodiny otázok.
Premiér Robert Fico k menovaniu riaditeľa SIS
Video

„Nie sme malé deti a môžem vás informovať, že do niekoľkých dní bude táto situácia vyriešená a SIS bude mať riadne vedenie so všetkým, čo k tomu patrí,“ povedal premiér s tým, že ak nebude konať prezidentka Zuzana Čaputová, budú konať oni vo vládnej koalícii. Nepovedal, akým spôsobom chce situáciu vyriešiť.

Tibor Gašpar a Pavol Gašpar Čítajte viac Tajných má riadiť Gašparov syn, cez Čaputovú zrejme neprejde. Fico ju skritizoval: SIS nie je priorita?

Prezidentka sa podľa neho postavila na stranu opozície, keď zatiaľ nepristúpila k otázke menovania šéfa SIS, ktorého navrhla vláda. Apeloval, že by si mala plniť svoje povinnosti a buď nominanta vymenovať, alebo pomenovať dôvody, pre ktoré ho odmieta. Dodal, že vláda sa s jej argumentmi vyrovná a buď nájde iného nominanta, alebo sa tento bude brániť na súde. Podčiarkol, že navrhnutý Pavol Gašpar nie je obvinený ani trestne stíhaný. Poukázal aj na aktuálnu situáciu a na to, že tajnú službu vedie zatiaľ len poverený námestník riaditeľa.

O tom, či chce koalícia meniť kompetencie prezidentky pri menovaní šéfa SIS alebo nie sme sa písali v článku Obštrukcia alebo nie? Medzi Ficom a Čaputovou to kvôli šéfovi SIS vrie. Prezidentka nezdržuje, no musí mať dôvod

Prezidentka nevidí dôvod ponáhľať sa pri rozhodnutí o menovaní šéfa SIS
Video
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Vláda 14. februára odsúhlasila nomináciu súčasného štátneho tajomníka rezortu spravodlivosti Pavla Gašpara na riaditeľa tajnej služby. Riaditeľa SIS na základe návrhu vlády vymenúva prezident. Hlava štátu už informovala o úvahách, že menovanie nového riaditeľa tajnej služby nechá na svojho nástupcu.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa vyjadrila, že nemá dôvod ponáhľať sa s prípadným menovaním Pavla Gašpara za šéfa SIS. Zopakovala, že ide o nové meno a nik sa s ňou o tom predtým nebavil. Zároveň poznamenala, že vláda jej pripravuje mnohé iné zadania, ktorými sa potrebuje zaoberať. „Ja nie som poštár," zdôraznila.

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) má na margo slov premiéra Fica obavy, že sa vládna koalícia chystá „uniesť SIS" a obísť tak riadny proces menovania riaditeľa spravodajskej služby. Hnutie koalíciu vyzýva, aby sa „nezahrávala s ohňom" a rešpektovala súčasný platný právny stav, a to, že riaditeľa SIS menuje prezident. Podľa poslankyne PS Zuzany Števulovej je akýkoľvek iný postup „návratom do temných čias mečiarizmu". „​​​​​​Vieme, že dnes ráno bolo na programe zasadnutia vlády aj doplnenie štatútu SIS, ktoré je utajovanou skutočnosťou. Tieto obavy nám iba potvrdili informácie, ktoré dnes zazneli na osobitnom kontrolnom výbore SIS a ktoré takisto podliehajú utajeniu," upozornila poslankyňa.

K zmene štatútu SIS má byť v utorok mimoriadny výbor

O zmene štatútu SIS, ktorú vo štvrtok schválila vláda, má v utorok (27. 2.) mimoriadne rokovať Osobitný kontrolný výbor Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti SIS. Zvolala ho jeho predsedníčka Mária Kolíková (SaS).

„Zvolala som mimoriadne zasadnutie Osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS na utorok 27. 2. o 12.00 h s jediným bodom programu, a to je zmena štatútu SIS, ktorá bola dnes schválená vládou. Štatút rieši aj riadenie SIS, preto akékoľvek jeho zmeny je potrebné posúdiť z hľadiska zákonnosti a ústavnosti,“ povedala Kolíková.

Gašpar: Keby sme chceli meniť osobitný zákon o SIS, už by sme s tým prišli
Video
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

V prípade, že zmena bude nezákonná alebo neústavná, majú poslanci podľa jej slov priestor na jej napadnutie. „Zistíme, čo je jej obsahom, a na základe toho zvážime ďalšie právne kroky,“ doplnila. Úprava štatútu môže podľa jej slov súvisieť s možnou zmenou procesu výmeny vedenia SIS. Myslí si však, že zmena, ktorá by pri menovaní riaditeľa obchádzala zákon a právomoci prezidenta, by nemohla obstáť.

Poslankyňa sa zároveň pýta, aký majú priestor členovia kontrolného výboru, ktorí majú zo zákona priestor oboznamovať sa s utajovanými skutočnosťami. „Na viaceré otázky, ktoré dávame námestníkovi SIS, dostávame odpoveď, že ide o utajovanú skutočnosť, ktorú nám neposkytne. (…) Chceli sme, samozrejme, vedieť, ako s osobou Gašpara súvisí zmena štatútu, ale sme sa to nedozvedeli,“ uzavrela.