Partizáni na strane Kyjeva obsadili ruskú dedinu. Putinova armáda rýchlo uteká, tvrdia

Pravda, TASR | 12.03.2024 11:00, aktualizované: 
Polovojenské skupiny z Légie Sloboda Ruska, Ruského dobrovoľníckeho zboru a Sibírskeho práporu, ktorí bojujú na strane Ukrajiny a tvoria ich prebehlíci z ruských ozbrojených síl a ruskí občania, podnikli ďalší výpad z Ukrajiny do pohraničia na západe Ruska.
Tank partizánov prerazil obranu ruských hraníc
Video
Tank Ruského dobrovoľníckeho zboru, 12. marca 2024. / Zdroj: Telegram / Ruský dobrovoľnícky zbor

Partizánskym skupinám sa podarilo obsadiť pohraničnú dedinu Ťotkino v ruskej Kurskej oblasti. „Ťotkino je úplne pod kontrolou ruských oslobodzovacích síl. Putinova armáda rýchlo opúšťa dedinu, nechávajú za sebou ťažkú ​​techniku,“ napísala na sociálnej sieti Légia Sloboda Ruska Telegrame.

Predstaviteľ polovojenskej skupiny Légia Sloboda Ruska oznámil, že v Belgorodskej i Kurskej oblasti, ktoré majú spoločné hranice s Ukrajinou, pokračujú boje medzi ruskými skupinami bojujúcimi za Ukrajinu a ruskými silami. Ruské sily podľa jeho slov prišli o niekoľko obrnených vozidiel. Dodal, že Légia Sloboda Ruska plánuje svoje operácie rozšíriť aj do ďalších ruských oblastí.

Ako uviedla britská stanica BBC, Légia Sloboda Ruska a Sibírsky prápor zverejnili zo svojich bojov proti ruským jednotkám v Kurskej a tiež Belgorodskej oblasti v Rusku zatiaľ nepreverené videá. Ministerstvo obrany v Moskve medzičasom oznámilo, že jeho jednotky odrazili útoky prokyjevských milícií v oboch oblastiach.

Zelenskyj: Putin je monštrum, nebojte sa jeho porážky
Video
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystúpil na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. / Zdroj: MSC/Twitter V. Zelenského

Rusi z oddielov Légie Sloboda Rusku na Telegrame uviedli, že prenikli na územie Ruskej federácie a zničili obrnené vozidlo v dedine Ťotkino v Kurskej oblasti. „Prekročili sme Rubikon,“ napísali na sociálnej sieti. Potvrdilo sa tak, že transportér sa nachádzal v centre tejto obce.

Sibírsky prápor potvrdil výpad aj na Telegrame. „Tak a sme konečne doma. Ako sme sľúbili, prinášame slobodu a spravodlivosť do našej ruskej krajiny. Už sme povedali, že nebude možné pokojne zvrhnúť zločinecký diktátorský režim v Rusku. Dá sa zlikvidovať len so zbraňami v ruke,“ napísali bojovníci. Dodali, že na ruskom území prebiehajú boje.

Ukrajina Rusko Vojna Invázia UARUS Čítajte aj Protiputinovskí Rusi naďalej útočia. Nájazd na Belgorodskú oblasť sme odrazili, tvrdí Moskva

Ukrajinské ozbrojené sily popreli akúkoľvek účasť v ozbrojených prienikoch týchto nezávislých organizácií do Ruska. Hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky HUR Andrij Jusov pripomenul, že tieto ozbrojené skupiny sa skladajú z ruských občanov, a teda operujú na vlastnom území nezávisle od Ukrajiny.

Príslušníci práporu Sibír ukrajinskej armády,...
Člen proukrajinského ruského etnického...
+2Príslušníci práporu Sibír ukrajinskej armády,...

Britská stanica BBC doplnila, že ruskí vojenskí blogeri a spravodajský server Baza informovali, že pri obci Ťotkino v Kurskej oblasti, ktorá sa nachádza na hranici s Ukrajinou, došlo ráno k prestrelke i delostrelec­kej paľbe.

Incident v súvislosti s touto obcou neskôr potvrdil aj gubernátor oblasti Roman Starovojt: priznal, že „došlo k pokusu sabotážnej prieskumnej skupiny o prienik“, a potvrdil aj prestrelku. K žiadnemu cezhraničnému prieniku však nedošlo, tvrdí Starovojt.

Iné správy spomínajú v súvislosti s cezhraničným incidentom Belgorodskú oblasť, tiež hraničiacu s Ukrajinou. Jeden z blogerov podľa BBC napísal, že „časť nepriateľských síl“ v Belgorodskej oblasti „bola zničená, zvyšok ustúpil“.

Agentúra Reuters, ktorá o výpade protikremeľských kománd informovala, nedokázala tieto tvrdenia overiť z nezávislých zdrojov. Nevyjadrili sa k nim zatiaľ ani oficiálni predstavitelia ruského najvyššieho vedenia.

Veliteľ Ruského dobrovoľného zboru známy ako...
Bojovníci partizánskeho odboja Ruský...
+4Bojovník Ruského dobrovoľníckeho zboru v...

Ruské úrady do konca týždňa uzavreli školy v meste Kursk v reakcii na utorkové útoky dronov a proukrajinských síl v Kurskej oblasti.

„V spojitosti s nedávnymi udalosťami som sa rozhodol nariadiť na školách dištančnú výučbu,“ uviedol na sociálnej sieti primátor oblastnej metropoly Kursk Igor Kucak. Opatrenie bude v platnosti do piatku.

Podľa Reuters mnohé nasvedčuje tomu, že tento cezhraničný výpad súvisí s prezidentskými voľbami v Rusku, ktoré sa budú konať tento víkend. „Ľudia budú voliť, koho chcú, nie toho, koho musia. Rusi budú žiť slobodne,“ uviedla Légia Sloboda Ruska.

Rusko Ukrajina vojaci Suma Ruský dobrovoľný zbor Čítajte aj Ruskí partizáni vyzývajú vagnerovcov na pomstu. Bojujte za Ukrajinu, neslúžte im ako psi, odkázal veliteľ