Čo sa skrýva za podporou extrémistov

Frustrácia zo stavu krajiny, túžba po poriadku alebo strach z islamizácie Slovenska. Aj tieto dôvody vedú ľudí k tomu, aby svoj hlas odovzdali extrémistom.

07.02.2020 11:00
Richnava, Kotlebovci
Koncom decembra 2019 zneužili Kotlebovci na svoju kampaň incident v Richnave.

Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv sa domnieva, že hlavnou motiváciou voličov, aby dali hlas ĽS NS, je frustrácia z aktuálneho stavu krajiny. „Za posledných tridsať rokov sme tu mali obrovské rozkrádanie majetkov, ktoré vybudovali generácie našich rodičov a starých rodičov. Máme v príšernom stave zdravotníctvo a školstvo. Reálna životná úroveň, ak neklesá, tak minimálne stagnuje. Ale peniaze, ktoré platíme na daniach, predsa niekam idú,“ hovorí Weisenbacher.

Sociológ Martin Slosiarik tvrdí že dvakrát častejšie voličov ĽS NS nájdeme medzi mužmi než medzi ženami. „Ich najvyššie zastúpenie je medzi mladými ľuďmi vo veku do 34 rokov, potom postupne klesá a najmenej je ich medzi najstaršími respondentmi vo veku 65+,“ priblížil sociológ. Dodáva, že špecifickou kategóriou sú mladí muži.

Podľa údajov agentúry Focus týkajúcich sa najvyššieho dosiahnutého vzdelania je výskyt voličov extrémistov relatívne vyšší medzi ľuďmi s nižším vzdelaním, ale len mierne nižší medzi ľuďmi s maturitou. „Medzi ľuďmi s vysokoškolským vzdelaním je ich zastúpenie síce o čosi nižšie, ale aj medzi týmito voličmi by prekročili päť percent preferencií,“ uviedol Slosiarik.

Z geografického hľadiska sú viac zastúpení v sídlach rurálneho charakteru, ale opäť aj v mestskom prostredí pohodlne prekračujú hranicu zvoliteľnosti do parlamentu. „Vyššie zastúpenie nachádzame v Banskobystrickom a Prešovskom kraji, čo pravdepodobne súvisí aj so sociálno-ekonomickým stavom týchto regiónov, ale napríklad aj v Bratislavskom a iných krajoch dosahujú preferencie presahujúce desať percent,“ vysvetlil sociológ.

Na druhej strane, sociologička Sylvia Porubänová si myslí, že rastúci voličský potenciál Kotlebovcov ukazuje, že základnou chybou je aj v tomto prípade paušalizácia a zjednodušovanie. „V súčasnosti už nemožno hovoriť, že Kotlebovcov sa chystajú voliť a reálne budú voliť iba mladí, neinformovaní, nezamestnaní a radikálni,“ nazdáva sa. Zároveň dodáva, že ak percentá extrémistom stúpajú, "treba si priznať, že voličská základňa tejto strany je už rozmanitejšia, než sme si boli donedávna ochotní pripustiť“.

Túžba po poriadku

Ako si teda vysvetliť, že extrémistická strana získava čoraz širšiu podporu?

Slosiarik poskytuje pohľad na dôvody, ktoré uvádzajú voliči Mariana Kotlebu. „Páči sa im, že Kotleba ani ostatní predstavitelia strany nekydajú na iných, chcú pomôcť ľuďom, veria, že nastolia poriadok, už majú dosť hádok a ničnerobenia súčasných politikov,“ uvádza vysvetlenia motivácie ľudí, ktorí extrémistov podporujú.

Sympatizanti často uvádzajú, že je im sympatické, ako táto strana „je zameraná prioritne na záujmy Slovenska a Slovákov, chce chrániť štátnosť, aby neboli práva EÚ nadradené záujmom Slovenskej republiky, sú za tradičnú rodinu, proti imigrantom a islamizácii Slovenska“.

Weisenbacher sa nazdáva, že ďalším silným motívom je presvedčenie, že sa na Slovensku vo veľkom kradne. "Čo po prevalení takých káuz ako napríklad Gorila je možné celkom realisticky, bez nejakých konšpirácií, tvrdiť. Napriek tomu títo páchatelia neboli nijako potrestaní, do dnešného dňa behajú po slobode, dokonca podnikajú, vstupujú do verejného diskurzu a podobne,“ uviedol Weisenbacher.

„Ak porovnáme zlodejinu miliárd, ktorá má konkrétne dôsledky na bežné životy ľudí, napríklad v zdravotníctve, s nejakými ,drobnými prehreškami' predstaviteľov a poslancov strany ĽS NS, tak čisto z politického alebo strategického hľadiska to jednoducho pre voliča môže byť, žiaľ, menšie zlo,“ hodnotí Weisenbacher.

Podľa Porubänovej, ak by sme mali hovoriť o zjednocujúcom motíve, je ním nespokojnosť, hnev a frustrácia. „Od Mariana Kotlebu jeho voliči a voličky ani neočakávajú pozitívne riešenia, reálne východiská. Je to voľba protestná, akoby celému svetu navzdory a naschvál. Možno neuvedomene, ale zdá sa, že ,naschvál‘ aj samým sebe,“ vysvetlila sociologička.

Nekritickosť pramení z viery

Prejavy extrémizmu sa v tejto strane nedajú prehliadnuť. Na kandidačnej listine ĽS NS je najviac právoplatne odsúdených kandidátov. Napríklad podpredseda strany Andrej Medvecký, ktorý v roku 2014 zbil Dominikánca Leniho Cruza. Alebo Miroslav Suja, zamestnanec bývalého bosa podsvetia Mikuláša Černáka, odsúdeného na doživotie. Suja bol odsúdený za ťažké ublíženie na zdraví. Najznámejší je zrejme Milan Mazurek, odsúdený za úmyselný prečin hanobenia národa, rasy či presvedčenia.

Čo spôsobuje nekritickosť voličov ĽS NS voči prešľapom strany a jej predstaviteľov? Sociológ Slosiarik vysvetľuje, že samotní straníci spochybňujú zdroj týchto argumentov. „Berú ich ako nepravdivé,“ hovorí. Navyše, väčšina voličov Kotlebovcov nevie extrémistov konfrontovať s reálne dosiahnutými výsledkami, keďže sú súčasťou opozície a nepodieľajú sa na výkone moci.

„Pomáha im aj negatívna klíma v spoločnosti, sklamanie a dezilúzia z fungovania politickej reprezentácie prepojenej na oligarchov, vnímanie nespravodlivosti v spoločnosti, čo vedie k nedôvere v demokraciu a jej inštitúcie. Z toho potom pramení a očakávanie autoritatívnej osobnosti, ktorá aj za cenu obmedzenia niektorých práv dokáže nastoliť poriadok,“ vysvetlil sociológ.

Podľa politológa Jozefa Lenča nekritickosť pramení z viery v Kotlebu a v jeho riešenia. „Tá im často bráni využívať racionálny rozum. Je to niečo podobné, ako keď žena povie, že muža miluje navzdory tomu, že ju bije. Takže si vytesňuje negatívne veci, ktoré by sa racionálne dali podložiť faktami,“ myslí si Lenč.

„Keď ľudia sústredia svoju vieru v niekoho, a očakávajú, že práve viera im prinesie to, čo od nej očakávajú, tak akékoľvek spochybňovanie tejto viery považujú za útok na seba. Potom negatívne fakty začnú vytesňovať,“ podotkol politológ.

chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby 2020