Vláda stredu má nádej na úspech

Úlohou politikov v tomto roku bude podľa politológa Michala Horského prinavrátiť občanom sebavedomie, že aj toto zložité obdobie spoločnosť zvládne. Myslí si, že strany, ktoré sa dostanú do parlamentu, si budú vedomé svojej zodpovednosti.

02.01.2012 15:00
Fico, Dzurinda Foto:
Budú Robert Fico a Mikuláš Dzurinda po voľbách koaličnými partnermi?
debata (24)

Prečo sa sklamanie ľudí z politiky za posledný rok výrazne zväčšilo?
Až nečakane rýchlo sa skončilo volebné obdobie a výkon funkcie stredopravej vlády. Jeho viditeľným dôsledkom je pokles dôvery k stredopravým stranám, únava a dezilúzia občanov zo spôsobu vykonávania vládnej moci. Nepochybne v blbej nálade, ktorá sa šíri v spoločnosti, je aj celý rad ďalších príznakov. V minulých voľbách kandidovalo 18 politických subjektov, zatiaľ čo dnes ich máme 26. Svedčí to o väčšej fragmentácii spoločnosti a skupín, ktoré vyžadujú politickú a spoločenskú zmenu. V médiách i v politickom diskurze sa vyskytujú témy zamerané proti zavedeným politickým stranám a tzv. partokratizmu. Mimoriadne ostro je vnímaná šíriaca sa finančno-hospodárska kríza, ktorá je chápaná ako kríza dôvery nielen trhov a ekonomických subjektov, ale aj ako strata dôvery k demokratickému politickému systému. Treba však povedať, že nielen na Slovensku pristupujeme k predčasným voľbám, ale v takmer desiatke európskych krajín padli premiéri a ich kabinety.

Aká výzva je pred politikmi v novom roku?
Politické strany majú trojjedinú úlohu, a to zabezpečiť pokoj a stabilitu krajiny v zlom počasí. To znamená, skoncentrovať pozornosť na to, ako zamedziť dôsledkom šíriacej sa krízy vo svetovom i európskom priestore, ale aj v našej krajine. Teda akým spôsobom zabezpečiť aj v ťažkých pomeroch rast a hospodársku budúcnosť a ako obnoviť dôveru v demokratické inštitúty a integračné procesy, ktoré nastávajú v Európe a ako prinavrátiť občanom sebavedomie, že aj toto zložité obdobie naša spoločnosť zvládne.

Onedlho sú voľby, čo môže rozhodnúť o tom, aká vláda napokon vznikne?
Naše politické elity majú konštanty, ktoré podnietia zostavenie budúcej vládnej koalície. Nie je vylúčené, že po voľbách bude u nás nastolená vláda jednej strany. Skúsenosti s vládou jednej strany nielen v autoritárskom, ale aj v demokratickom politickom systéme nie sú najlepšie. Oveľa menej je pravdepodobná alternatíva vlády stredopravých strán nielen preto, že vo vláde boli a sklamali, ale aj preto, že jedna zo stredopravých strán úplne stratila koaličný potenciál.

Môže ju nahradiť iná stredopravá strana?
Áno, mohla by, ale 150 kandidátov na poslanecké miesta, ktorí majú rôznorodý politický životopis a programy, by bola ešte väčšia katastrofa. Nepredpokladám, že keby sa takýto subjekt dostal do parlamentu, mohol by byť súčasťou akejkoľvek koalície.

Hoci je Smer ako víťaz istý, nehrozí Slovensku, že vláda sa bude skladať dlho?
Slovensko čaká buď pat medzi ľavicou a stredopravými stranami, alebo vleklá kríza ako v iných krajinách. Myslím si však, že strany, ktoré postúpia do parlamentu, si budú vedomé svojej zodpovednosti. Tzv. vláda stredu, v ktorej bude zastúpená ľavica a časť pravice, má tentoraz väčšiu nádej na úspech ako pokusy po minulých voľbách.

24 debata chyba