Fico: Nový premiér môže dať Smeru nový vietor

Ak by sa premiér Robert Fico stal po prezidentských voľbách hlavou štátu, o budúcnosť strany Smer sa neobáva.

08.02.2014 20:48 , aktualizované: 21:07
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (125)

Zdôrazňuje pritom, že politická strana by nemala byť projektom pre jedného človeka, s ktorým sa takéto zoskupenie začína a skončí. „My sme v roku 2002 hodnotovo určili orientáciu Smeru ako sociálnu demokraciu. A o tom nemôže nikto pochybovať,“ vyjadril sa v rozhovore, ktorý zverejnil portál IDnes.cz.

„Generácia politikov, ktorá išla spoločne so mnou, sa veľa naučila a ja dnes vidím minimálne troch ľudí na čele Smeru, ktorí by sa mohli stať premiérom,“ myslí si a podotkol, že nič, čo sa udialo od ohlásenia jeho kandidatúry, nebolo náhodné: „Nič nebolo založené na akomsi mojom okamžitom vzplanutí duše, alebo na nejakých túžbach.“

Premiér pre server uviedol, že ohláseniu prezidentskej kandidatúry predchádzali „veľmi jasne premyslené kroky“. „Nový premiér môže dať Smeru aj nový vietor do plachiet. Po pätnástich rokoch vo funkcii vedení strany a šiestich rokoch, čo som bol premiérom, tak ktokoľvek, kto nastúpi do tejto funkcie, prináša šancu na oživenie strany,“ domnieva sa. Taktiež priznal, že sa v Smere obávali, ako zareagujú voliči sociálnej demokracie na premiérov úmysel, a či nebudú skôr dávať prednosť Ficovmu pôsobeniu na čele vlády, než v prezidentskom ú­rade.

„Prieskumy, ktoré sme si urobili, boli pre nás šokujúce, pretože štyridsať až päťdesiat percent voličov Smeru hovorilo, že ma nebudú voliť za prezidenta. Pretože chcú, aby som zostal premiérom. Veľmi trpezlivým vysvetľovaním a argumentmi sme dnes dosiahli stav, že mám najvyššiu mieru lojality voličov svojej strany v porovnaní s ďalšími kandidátmi a inými politickými stranami,“ vyjadril sa šéf kabinetu.

Premiér pre server tiež vyhlásil, že Smer je vnútorne stabilná strana, v ktorej vedení nikdy neboli, počas pätnástich rokov existencie, konflikty. „Ako prezident by som určite chcel pomáhať tomu, aby táto atmosféra v strane pokračovala. Ale nech už to bude ako chce, nech prezidentské voľby vyhrám, alebo prehrám, tak pri pohľade na výsledky minulých dvoch rokov, ktoré sa začínajú prejavovať: vyšší výber DPH, vyšší hospodársky rast, rast zamestnanosti, dobrý sociálny dialóg, má Smer šancu byť veľmi úspešný aj vo voľbách v roku 2016 a dosiahnuť taký výsledok, ktorý mu umožní pokračovať ďalej vo vládnutí,“ tvrdí Fico.

Fico by novému premiérovi ponúkol pomoc v európskej agende

Ak by sa šéf Smeru stal hlavou štátu, novému premiérovi by navrhol v prípade záujmu spoluprácu v európskej agende. „Tam sa cítim doma. Ak by došlo k dohode, tak by som rád reprezentoval Slovensko na príslušných fórach Európskej únie," uviedol.

Premiér by podľa Fica v určitých situáciách mohol mať potrebu ísť a budovať svoje vzťahy. "Ale nový premiér, ak nastúpi, bude mať veľa práce s rozbehnutím vlády. Preto minimálne v tom prvom období by som dokázal zastúpiť všetky jeho povinnosti v Európskej rade. Pokiaľ ide o zastupovanie Slovenska v orgánoch NATO, tam už je to tradícia prezidenta, ktorý je vrchným veliteľom ozbrojených síl. Podobne je to aj v OSN. Ja by som to rád rozšíril aj o Európsku úniu,“ vyhlásil.

125 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #prezidentské voľby 2014