SDKÚ nepodporí v banskobystrickom regióne žiadneho kandidáta

Strana SDKÚ nepodporí v druhom kole volieb predsedu Banskobystrického kraja (BBSK) ani jedného z kandidátov. Rozhodlo o tom v pondelok predsedníctvo regionálneho zväzu SDKÚ v Banskej Bystrici.

19.11.2013 13:29
v06-bb-bystrica-shutter Foto:
Ilustračné foto.
debata (58)

V sobotu 23. novembra sa v boji o kreslo šéfa kraja stretne súčasný predseda a europoslanec Vladimír Maňka, ktorý kandiduje za Smer, SZ, HZD, HZDS, SModS, SMK a KDH so svojím protikandidátom Marianom Kotlebom (ĽS-NS). Zvíťazí ten, kto získa najväčší počet platných hlasov.

„SDKÚ nemôže v druhom kole volieb predsedu BBSK podporiť kandidáta zastupujúceho extrémizmus ani podpredsedu Smeru,“ píše sa v uznesení opozičnej pravicovej strany. Maňku odmieta podporiť preto, že Smer je podľa nej zodpovedný za prehlbujúce sa regionálne rozdiely a tiež „vytvára podmienky pre rast extrémizmu“.

Podľa SDKÚ sú výsledky prvého kola volieb v BBSK „logickou reakciou na dlhodobo neriešené a ignorované problémy“. Sociálny, hospodársky a ekonomický úpadok Slovenska sa, ako tvrdí, začal od roku 2006 prehlbovať nástupom vlády Smeru.

Za Maňku sa postavili pred druhým kolom nielen jeho podporovatelia z prvého kola, ale aj niektoré pravicové strany, ktoré si neželajú víťazstvo extrémizmu v BBSK. Podporu Maňkovi avizoval napríklad Most-Híd, NOVA Daniela Lipšica tiež odporúča voliť súčasného šéfa kraja. Aj banskobystrickí mestskí poslanci sa postavili za Maňku. Sú presvedčení, že extrémizmus a neznášanlivosť nepomáhajú riešiť ťažké spoločenské a hospodárske problémy v meste a kraji.

Druhé kolo volieb sa uskutoční v sobotu 23. novembra. Voliči hlasujú tak, že krúžkujú svojho favorita. Ak chce volič odovzdať hlas svojmu favoritovi, musí byť v čase volieb v mieste trvalého bydliska, tiež by si doma nemal zabudnúť občiansky preukaz. Tým sa totiž musí preukázať volebnej komisii.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #VÚC #Maňka #Marian Kotleba