Piráti prepustili ukrajinskú loď naloženú tankami

Somálski piráti opustili ukrajinskú loď naloženú tankami, ktorú zadržiavali päť mesiacov. Jeden z pirátov pre tlačovú agentúru AP potvrdil, že 14 ozbrojených mužov aj s ich veliteľom prišli vyzdvihnúť z paluby dva člny. Hovorca majiteľa ukrajinskej lode uviedol, že piráti v stredu dostali výkupné. Po zaplatení dohodnutej sumy zvyknú zadržiavané plavidlo okamžite prepustiť.

05.02.2009 09:41
debata

Ukrajinská loď Faina, ktorá sa plavila pod vlajkou Belize, viezla vojenskú zásielku vrátane 33 ruských tankov typu T-72, ktoré si objednala kenská vláda. Piráti plavidlo uniesli koncom septembra v Adenskom zálive pri pobreží Somálska.

Posádku tvorilo 21 Ukrajincov, traja Rusi a jeden Lotyš. Piráti pôvodne žiadali od majiteľov lode výkupné 20 miliónov dolárov, v októbri ho znížili na 8 miliónov. USA sa obávali, že piráti by mohli zbrane predať islamským povstalcom napojeným na al-Kájdu, ktorí už dva roky bojujú proti centrálnej somálskej vláde. Somálsko pritom nemá funkčnú vládu viac ako 17 rokov.

Pobrežné vody Somálska patria k najnebezpečnejším na svete. Oblasťou na pomedzí Červeného mora a Indického oceánu sa každoročne plaví okolo 20 tisíc lodí. Doteraz najväčším úlovkom pirátov bol saudskoarabský supertanker Sirius Star, ktorý prepustili za vysoké výkupné začiatkom roka.

debata chyba