Mládkov Jožin z bažin opantal Poľsko

Poliaci objavili nestarnúcu pieseň Ivana Mládka Jožin z bažin. Klip starý 30 rokov sa razom stal hitom. Vznikla už aj disko verzia, mládež napodobňuje tanečné kreácie Iva Pešáka. "Józek z bagien", ako sa poľsky skladba nazýva, poráža v hitparádach pesničky súčasných tvorcov. Mládek sa tak zaradil medzi spevákov, ako napríklad Helena Vondráčková, ktorá slávi v Poľsku úspech.

15.01.2008 16:46
Ivan Mládek Foto:
debata

Pesnička sa dostala do povedomia Poliakov pred niekoľkými dňami vďaka internetu.  Klip s poľskými titulkami sa objavil už aj vo verejnoprávnej televízii TVP a Jožina hrajú aj niektoré rádiá. V posviatočnom období, keď ľudia pomaly začali porušovať novoročné predsavzatia a mučia sa diétami, song baví a pomáha rozveseliť myseľ zahĺbenú v zimnej depresii.

Jožin z bažin urobil skrátka v Poľsku dieru do sveta, myslia si hudobní recenzenti. “Nie je celkom jasné, či divákom učaroval štýl Ivana Mládka, alebo tanec fúzatého Ivo Pešáka, ktorý s vážnou tvárou pomáha spevákovi v refrénoch. A možno ide o mágiu českého jazyka, ktorý vždy vyvoláva úsmev na tvárach rodákov,“ napísal server interia.pl.

Celkom iste ale zaujala história Jožina, ktorý žije v bažinách na Morave (pravdepodobne v okolí Vizovic) a živí sa hlavne Pražanmi, trápi miestnych obyvateľov a predseda ponúka za jeho zničenie dcéru a pol družstva. Objavujú sa ale tiež hlasy, že Jožin z bažin je vážnou sociologickou sondou. Ľudia na internete píšu o tom, že Pražania asi so slzami v očiach objavujú netoleranciu, s ktorou sa voči obyvateľom hlavného mesta  stretávajú v rôznych regiónoch Čiech a Moravy. Iní sa domnievajú, že dielo je príspevkom do diskusie o ekológii. Jožin by vraj mohol byť protestom voči nadmiere civilizácie (a teda aj obyvateľom Prahy) v miestach nedotknutých rukou človeka.

debata chyba