Cudzia ruka zločinca žila tri roky

Mal dve ruky na jednom predlaktí, dostane tretiu? Stratil ruku, prišili mu ju, musel sa jej vzdať, dostal novú, dal si ju vziať, žiada ďalšiu. Horná pravá končatina Novozélanďana Clinta Hallama sa zapísala do dejín transplantácie. Presne pred desiatimi rokmi sa po štrnásťhodinovej operácii stal prvým človekom, ktorému chirurgovia nasadili ruku od klinicky mŕtveho darcu.

22.09.2008 17:34
Transplantovaná ruka Foto:
Pred desiatimi rokmi lekári prišili Clintovi Hallamovi (na snímke) ruku mŕtveho človeka. Dnes je opäť jednoruký, keďže sa mu nepáčila a v roku 2001 si ju nechal odstrániť.
debata

„Bude s ňou hýbať, ale potrvá deväť mesiacov, kým začne ovládať prsty, lebo sa mu musí zrásť nervové tkanivo,“ predpokladal pre noviny Daily Telegraph v septembri 1998 londýnsky odborník Nadey Hakim z tímu špecialistov zo štyroch krajín, ktorí Hallamovi transplantovali ruku v nemocnici v Lyone. Novozélanďan zostal okyptený v roku 1984 po úraze vo väzení, kde si odpykával 30-mesačný trest za finančný podvod. Zasiahla ho vtedy cirkulárka, ruku mu síce prišili, ale o päť rokov si ju dal amputovať, pretože bola iba nehybnou časťou tela. Náhrady sa dočkal pred desiatimi rokmi a časom sa splnila aj Hakimova predpoveď.

Netrvalo však dlho a Hallam požiadal, aby mu odstránili ruku, ktorú dostal od francúzskeho motocyklistu, ktorý havaroval, ležal v beznádejnom stave a dožíval napojený na prístrojoch. „Vyzerá odporne, je odumretá. Navyše je väčšia a dlhšia, ako bola moja pôvodná a tiež inej farby, ako mám odtieň pokožky,“ zdôvodňoval v roku 2001 tento Novozélanďan v rozhovore pre BBC. Zhruba prvých dvanásť mesiacov od transplantácie mu pritom celkom dobre fungovala. Zvrat lekári pripísali tomu, že prestal pokračovať v liečbe – nebral predpísané lieky a vyhýbal sa zdravotnej kontrole. „Všetko mohlo byť inak, keby rehabilitoval,“ komentoval amputáciu náhradnej ruky austrálsky špecialista Earl Owen, ktorý sa podieľal na transplantácii.

Ruku odstránili Hallamovi v Londýne, kde uprosil chirurgov. Vo Francúzsku mu totiž povedali, že zákrok neprichádza do úvahy, lebo podľa tamojších zákonov je ľudské telo nedotknuteľné, ak nie je ohrozené zdravie a život človeka. Hallam, ktorý má teraz 58 rokov, neskôr požiadal o novú transplantáciu, ale doteraz je jednoruký.

Hoci vošiel do dejín medicíny, bývalý trestanec nedáva najavo nijakú vďačnosť k špičkovým lekárom. „Jediná vec, ktorú mi chirurgovia dali, je Marti. Nič viac,“ povedal v apríli tohto roku pre noviny Sun. Mal na mysli zdravotnú sestru Martinu Szmytkowskú, ktorú spoznal v lyonskej nemocnici. Po transplantácii sa síce vrátil do Austrálie, kam sa presťahoval z Nového Zélandu, ale s manželkou a deťmi dlho nepobudol. Opustil ich, odišiel za novou láskou a usadil sa s ňou v Las Vegas. „Sme šťastní, adoptovali sme si dievčatko z vietnamského sirotinca a koncom tohto roka plánujeme svadbu,“ uviedol Hallam pre denník The Sun.

debata chyba