Španieli vyskúšajú očkovanie proti kokaínu

Španielsko, ktoré má najvyššiu spotrebu kokaínu v Európe, začne od budúceho roka skúšobne liečiť závisloť na tejto droge. Lekári chcú potlačiť účinky drogy, ktorá vyvoláva eufóriu.

21.11.2008 13:35
Droga, Drogy, Narkoman Foto:
Ilustračné foto
debata

Toto „očkovanie proti kokaínu“ sa bude v prvom polroku budúceho roka testovať na 164 závislých osobách asi v desiatich nemocniciach. V skutočnosti nejde o očkovanie, ale o liečbu, ktorá sa bude aplikovať tým závislým Španielom, ktorí požiadali svojich lekárov o pomoc.

Ide o klinický experiment, ktorý schválila Európska agentúra pre hodnotenie liečivých prípravkov. Neskôr sa môže rozšíť aj do ďalších európskych krajín.

Cieľom liečby je prostredníctvom imunitného systému odstrániť stimulujúci efekt kokaínu. „A to tak, že pacienti nebudú po konzumácii kokaínu cítiť eufóriu, ale frustráciu, že svoje peniaze za drogu vyhodili zbytočne,“ uviedol španielsky psychiater Carlos Álvarez Vara.

Molekula kokaínu je veľmi ľahká, vysvetlili experti, preto ju organizmus neidentifikuje ako vonkajší činiteľ a postupuje priamo k neurónovým receptorom.

Liečba pôsobí tak, že v prípade užitia kokaínu sa k droge pripojí aj proteín, ktorý jej dodá molekulárnu váhu. Imunitný systém drogu rozpozná a zničí ju skôr , ako sa dostane k mozgovým receptorom, vďaka ktorým by inak v mozgu stimulovala pocity radosti.
V Španielsku konzumovali kokaín za posledný rok asi tri percentá obyvateľstva.

debata chyba