Ameriku zaujíma osud prvej svokry USA

Presťahuje sa prvá svokra Spojených štátov Marian Robinsonová do Bieleho domu? Táto otázka trápi americkú verejnosť rovnako ako to, kam budú chodiť do školy prvé dcéry USA Malia a Sasha Obamové alebo akého psa im prezidentskí rodičia zabezpečia. Odpovedať na túto otázku je zrejme ešte priskoro.

23.11.2008 12:44
Obama, rodina Foto:
Najbližšia rodina Baracka Obamu so svokrou Marian Robinsonovou (vpravo).
debata

Budúca prvá dáma USA Michelle Obamová by mamu vo svojej domácnosti v Bielom dome rada privítala. „Samozrejme, že sa k nám môže nasťahovať, ak bude chcieť,“ povedal nedávno Barack Obama.

Marian Robinsonová, sedemdesiatje­denročná banková úradníčka z Chicaga má ale k sťahovaniu do prezidentskej rezidencie výhrady. „Biely dom mi pripomína múzeum. Ako môžete spať v múzeu?“ citoval ju nedávno časopis Newsweek. Nechce sa vraj mladým vnucovať a obťažovať ich a má obavy, či sa pre ňu v budove so 132 miestnosťami nájde izba. Pravdou je, že väčšina miestností Bieleho domu slúži k reprezentačným a pracovným účelom. V obytnom poschodí so šestnástimi miestnosťami vrátane piatich kúpeľní a troch spoločenských miestností, sa s izbou pre prezidentovu svokru nepočítalo. K dispozícii by mohla byť jedna z dvoch hosťovských izieb – Lincolnova alebo Kráľovnina, ktoré doposiaľ obývali súkromné návštevy amerických prezidentov.

Ak by sa predsa len babička desaťročnej Malie a sedemročnej Sashi rozhodla bývať s Obamovcami, bolo by to po prvýkrát v známej histórii, keď sa do Bieleho domu presťahovali súčasne tri generácie prezidentskej rodiny. Ďalšou možnosťou je, že Marian Robinsonová bude žiť niekde v okolí, aby to nemala za vnúčatami ďaleko. Že sa z bytu v chicagskej štvrti South Shore, len pár minút cesty od súčasného domu Obamu, presťahuje do Washingtonu, je takmer isté.

O Marian Robinsonovú, ktorá je už 17 rokov vdovou, sa hovorí, že je vzornou babičkou. Dcére a zaťovi pomáhala s deťmi už predtým, než sa Barack rozhodol kandidovať na prezidenta a Michelle pracovala ako právnička a manažérka v nemocnici. Babička brala deti zo školy a škôlky, vozila ich na rytmickú gymnastiku, hodiny klavíra a ku kamarátkam, či pomáhala Malii s domácimi úlohami.

Viac starostí prišlo s rohodnutím Baracka Obamu naplno sa venovať volebnej kampani. „Jediný dôvod prečo bola Michelle ochotná zapojiť sa do kampane bolo to, že vedela, že jej matka pomôže s dievčatami,“ povedal na demokratickom nominačnom sneme koncom augusta brat budúcej prvej dámy Craig Robinson.

Malia a Sasha našli u babičky v posledných dvoch rokoch druhý domov. Často u nej prespávali, keď Obamovci jazdili po volebných zhromaždeniach po celých Spojených štátoch. Keď sa z kampane vrátili do Chicaga, Marian sa vraj postarala aj o nich.

Marian Robinsonová ale nemusí byť jedinou starou dámou, ktorá bude zdieľať strechu nad hlavou s významnými americkými rodinami. Budúci viceprezident Joe Biden už pozval svoju matku, deväťdesiatje­denročnú Catherine Bidenovú, aby sa spolu s ním a manželkou Jill presťahovala do viceprezidentskej rezidencie v Námornom observatóriu vo Washingtone. Dôvodom v tomto prípade nie sú vnúčatá, ale starosti o matku. Rovnaké motívy viedli bývalú prvú dámu a zrejme budúcu ministerku zahraničia Hillary Clintonovú, v ktorej domácnosti, spolu s exprezidentom Billom Clintonom, žije už nejaký čas aj jej matka, osemdesiatdeväťroč­ná Dorothy Rodhamová.

debata chyba