Diamant, najlepší priateľ dievčat a žien

Diamanty. Marilyn Monroe o nich spievala, že sú najlepšími priateľmi, aké dievča môže mať. Ak je to pravda, tak potom Cullinan, Lucy či Koh-i-noor sú pre dievčatá to najlepšie z najlepšieho. Ide totiž o diamantové unikáty známe na celom svete.

24.11.2008 16:41
diamanty, prsteň, šperk Foto:
Diamantový prsteň na výstave voľných diamantov v Bratislave má hodnotu niekoľko miliónov korún. Zišlo sa tu viac ako sedemdesiat kusov drahých kameňov v hodnote šiestich miliónov eur.
debata

Hoci prvenstvo v celkovom počte vyťažených diamantov drží Austrália, najväčší kúsok pochádza z Juhoafrickej republiky. Ubehlo už 103 rokov, čo v bani Premier našli viac ako pol kila vážiaci diamant Cullinan. Vzácny 3 016-karátový minerál rozrezali na deväť väčších a mnoho menších kúskov. Spoločnosť dnes nerobia dievčaťu, ale šarmantnej dáme. Zdobia totiž britské kráľovské klenoty.

V rukách britskej kráľovskej rodiny je aj ďalší svetoznámy diamant. V Indii nájdený 108-karátový Koh-i-noor. Dlhé, dlhé roky najväčší diamant na svete je zároveň dôkazom, že ľudia si tieto drahokamy cenili už v dávnej minulosti. Podľa niektorých zdrojov Koh-i-noor našli už pred päťtisíc rokmi. Kým sa dostal do Británie, neraz sa oň viedli vojny.

„Prvé diamantové ložiská sa objavovali práve v Indii, vzácne drahokamy ľudia získavali z nánosov riečneho piesku,“ hovorí Eva Nelišerová zo Slovenského národného múzea. Diamanty ľudí zaujali predovšetkým dvoma vlastnosťami – tvrdosťou a vysokým rozptylom svetla. Na Slovensku sa v múzeách nachádzajú len malé kúsky, väčšie si mohli ľudia pozrieť na minulotýždňovej špeciálnej výstave v Bratislave.

„U nás sa diamanty nikdy nenašli, v susedných Čechách objavili tri,“ dopĺňa Nelišerová, podľa ktorej však diamant vo svete nie je až natoľko úzkoprofilovým tovarom. „Cenu drží vysoko veľký dopyt,“ dodáva. Okrem okrasného a technického využitia (na vrtáky, brúsky a podobne) sa kúpa diamantu považuje aj za dobrú investíciu. Neraz má aj veľkú zberateľskú hodnotu, najmä ak mal slávnych majiteľov.

Taký je aj Veľký modrý diamant, ktorý budú v decembri dražiť v londýnskej aukčnej sieni Christie's. Tento približne 35-karátový diamant bol totiž súčasťou vena Margaréty Terezy pri zásnubách s Leopoldom I. Habsburským. Nevšedné zafarbenie drahokamu, ako aj jeho história, siahajúca až do 17. storočia, by mohla z vreciek dražiteľov vytiahnuť až 15 miliónov eur.

Diamant Lucy síce slávnych majiteľov nemá, je však pomenovaný po slávnej piesni Beatles – Lucy in the Sky with Diamonds. A čím je jedinečný? Hmotnosťou v karátoch, ktorá sa uvádza v kvantiliónoch, čo je číslo s tridsiatimi nulami. Má to samozrejme jeden háčik – nachádza sa vo vesmíre, asi 50 svetelných rokov od Zeme. Lucy vznikol kryštalizáciou jadra bieleho trpaslíka, teda vyhasnutej hviezdy.

Štyri C diamantov
Cenu diamantov určujú predovšetkým štyri základné vlastnosti, v angličtine sa všetky začínajú písmenom C
Clarity (čírosť) – narušujú ju najčastejšie drobné pukliny či cudzie prímesi
Color (farba) – perfektný je bezfarebný; žltá farba cenu zväčša znižuje, ružová a modrá zvyšuje
Cut (rez) – tradičný je briliantový výbrus, pretože najlepšie zhodnotí vlastnosti drahokamu
Carat (karát) – ide o hmotnosť diamantu, jeden karát sa rovná 200 miligramom

Diamanty zdobia aj filmové plátno

Ružový panter
Krásna princezná, elegantný zlodej a nemotorný policajný inšpektor. A samozrejme – diamant zvaný Ružový panter. To sú základné zložky legendárnej filmovej komédie s Peterom Sellersom alias babráckym inšpektorom Jacquom Clouseauom v hlavnej úlohe.

Nesprávne nohavice
Krádež diamantu je hlavnou témou aj v Oscarom ovenčenom polhodinovom animovanom filme o vynálezcovi Wallacovi a jeho psíkovi Gromitovi. Psa Gromita totiž z domu vytláča iné zviera – tučniak kriminálnik. Ten chce využiť Wallacov vynález – mechanicky ovládané nohavice, aby pre seba ukradol obrovitý diamant.

Smoliar
Do auta smoliara Antoina Maréchala (Bourvil) nabúra bohatý Léopold Saroyan (Louis de Funés). Ako odškodnenie mu ponúkne, že sa na letné dobrodružstvo môže vybrať v jeho bielom cadillacu. Antoine však netuší, že okrem svojej batožiny vezie v luxusnom aute aj skryté drogy, zlato – a obrovský diamant. Vie o tom však zločinecký gang…

Krvavý diamant
Rybár Solomon Vandy sníva o tom, že jeho syn sa raz stane doktorom. V ich domovine Sierre Leone však zúri občianska vojna a potomkovi hrozí skôr osud vojaka v detskej armáde. Solomon však získa šancu na zmenu priamo na svojom nútenom pracovisku – na diamantovom poli. Nachádza tam veľký ružový diamant, ktorý by jemu a jeho rodine mohol zabezpečiť cestu k lepšiemu životu.

Titanic
Diamant otvára aj filmový príbeh lásky na palube Titanicu. Keď výskumník vo vraku slávnej lode po rokoch nájde sejf, myslí si, že má v rukách slávny diamant Srdce oceánu. Namiesto toho však vnútri nachádza len obrázok, na ktorom tento drahokam krášli telo mladej nahej ženy. Teda bohatej Rose, ktorá sa počas tragickej plavby zaľúbila do chudobného Jacka.

debata chyba