V múzeu sa trasie zem. Začala sa geovýstava

Jemne kmitajúca krivka na seizmografe sa zrazu rozlietala do strán ako šialená. Neprišlo však zemetrasenie, to len okolo Slovenského národného múzea v Bratislave prešla električka.

25.11.2008 09:56
Výstava Foto:
Návštevníkov výstavy zaujme takmer tri metre veľký prierez Zeme.
debata

„Prístroj je nastavený tak, aby zaznamenával aj najjemnejšie otrasy, teda aj vaše kroky,“ vysvetľoval Ján Madarás zo Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra, pri otváraní hravej výstavy Planéta, na ktorej žijeme.

Do Prírodovedného múzea SNM na Vajanského nábreží v Bratislave by mal zavítať každý, kto je zvedavý, čo sa nachádza vnútri našej planéty a ako vlastne vznikla. Na troch poschodiach výstava predstavuje Zem a jej štyri základné geosféry – litosféru, hydrosféru, atmosféru a biosféru. „Jedným z dominantných prvkov je takmer tri metre veľký rez Zeme, zaujme aj funkčný model sopky,“ opisuje Kristína Freyerová z múzea.

Návštevníci sa dozvedia viac aj o prírodných katastrofách. „Pretože práve geovedy pomáhajú s riešením rizík, ktoré pri nich hrozia,“ doplnil Jaroslav Lexa z Geologického ústavu Slovenskej akadémie vied, ktorý sa tiež podieľal na príprave výstavy. Na veľkých tabuliach si ľudia môžu prezrieť, ako vznikli ničivé cunami v Indickom oceáne pred štyrmi rokmi, či kde všade na svete zaznamenali vlani zemetrasenia.

„Na Slovensku bolo posledné väčšie zemetrasenie v roku 1906 v Dobrej Vode. Počas posledných rokov až v 90 percentách roztrasie ukazovatele seizmografov ľudská činnosť, najčastejšie odstrely v lomoch,“ hovorí Madarás a dodáva, že seizmografy zohrali dôležitú úlohu aj pri rekonštrukcii nešťastia v muničnom sklade v Novákoch.

Prínos geovied na výstave zaujímavo zachytáva aj tá časť, kde je uvedené, koľko prírodných surovín sa spotrebuje pri výrobe automobilu. Jedno auto strednej triedy, to je napríklad až 77 kilogramov hliníka, 5 medi, 6 zinku, 11 olova, 693 železa a 50 kíl kremenných pieskov. Výstava, ktorá je súčasťou akcií v rámci Medzinárodného roku planéty Zem potrvá až do 30. júna 2009.

debata chyba