Uniformy čestnej stráže doslúžili, nové budú za 7 miliónov

Čestná stráž prezidenta dostane nové historické verzie svojich uniforiem v hodnote 7,1 milióna korún bez DPH (235 677 €). Nové slávnostné rovnošaty vrátane doplnkov dostanú všetci príslušníci čestnej stráže začiatkom budúceho roka namiesto súčasných, ktoré im slúžia už päť rokov. Ako informoval hovorca prezidenta Marek Trubač, uniformy sa zaviedli v polovici roka 2003.

30.11.2008 11:41
Gašparovič Foto:
ilustračné foto
debata

Nové uniformy, ktoré pre príslušníkov Čestnej stráže prezidenta obstaralo ministerstvo obrany, budú mať oproti súčasným niektoré inovácie. Ušijú sa z kvalitnejších materiálov a mali by tiež byť funkčnejšie. Ich celkový historický vzhľad sa však nezmení. Na základe výhradných autorských práv ich dodá spoločnosť Heleny Jurikovičovej – Persona. Z toho dôvodu bolo na uniformy vyhlásené v júli verejné obstarávanie s rokovacím konaním bez zverejnenia.

„Postup obstarania ´nových uniforiem´ čestnej stráže bol úplne štandardný ako pri každom inom druhu vojenského materiálu nepodliehajúcemu utajeniu. Bol v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní,“ uviedol Trubač. Uniformy sa šijú na mieru, majú letnú a zimnú verziu a slúžiť by mali až 15 rokov. Trubač upozornil, že obstarávanie sa netýka šedo-modrých uniforiem, ktoré používajú vojaci čestnej stráže napríklad pri uvítacích ceremoniáloch, vymení sa len ich historická verzia.

Historické uniformy prezidentskej čestnej sú imitáciou rovnošiat slovenských dobrovoľníkov z roku 1848, konkrétne Janka Francisciho. Národné prvky historickej verzie uniforiem zvýrazňuje klobúk s perom a ornamenty vytvorené šnúrou. Ich farebnosť vychádza zo slovenskej trikolóry. Príslušníci čestnej stráže ich nosia pri audienciách, oficiálnych prijatiach, pri strážení sídla prezidenta a na pokyn veliteľa čestnej stráže.

Čestná stráž prezidenta má aj druhý, modernejší typ uniforiem. Sú šedomodrej-farby, majú vojensko-civilný vzhľad a sú inšpirované klasickým vojenským strihom v bývalej Československej armáde. Zaviedli ich skôr ako historický typ uniforiem, po vzniku samostatnej Slovenskej republiky a používať sa začali od júla 1993.

debata chyba