Fínsky Santa má temnú minulosť

Milióny amerických detí žijú v krutom omyle. Desaťročia posielajú svoje vianočné želania Santa Clausovi na adresu severného pólu. Na vrchole sveta, v nehostinných ľadoch zamrznutého Severného ľadového oceánu však nijaká expedícia vianočného muža nenašla, okrem toho, nežijú tam nijaké soby, ktoré k obrazu moderného Santa Clausa patria.

04.12.2008 13:13
Santa Claus, Joulupukki, dedo mráz, Mikuláš Foto:
Fínsky Santa alias Joulupukki, ktorý sa dnes podobá na klasického Santa Clausa roznášajúceho darčeky na sobovi, mal v minulosti podobu rohatého capa.
debata

Boj o bydlisko bielobradého deduška v červenom kabátci totiž vyhrali Fíni. Hoci ich severskí susedia ešte občas protestujú, tisíce turistov z celého sveta navštevujú práve fínsky Úrad Santa Clausa na polárnom kruhu v laponskom Rovaniemi.

Santa Clausov je v dedinke v skutočnosti viac a striedajú sa na zmeny. Ich hlavnou prácou je fotografovať sa s deťmi na kolenách a prihovárať sa im svetovými jazykmi – slovenčinu, žiaľ, neovládajú. Polárny úrad má aj vlastnú poštu, ktorá skutočne prijíma listy, adresované vianočnému mužovi z celého sveta, a za poplatok na ne dokonca aj odpovedá.

Diskutujte: Chodí k vám Mikuláš, Santa Claus alebo dedo Mráz?

Ubytovanie Santa Clausa pritom Fínom narobilo poriadne problémy. Fínskym deťom totiž darčeky nosieval vždy Joulupukki, a ten to má do Rovaniemi poriadne ďaleko. Podľa fínskej tradície totiž býva omnoho severnejšie, na hraniciach s Ruskom. Jeho bydliskom je Ušatá hora, ktorá sa tak nazýva pre dva výbežky na vrchole – týmito ušami Joulupukki načúva želaniam detí.

Hoci dnes je fínsky Joulupukki natoľko na nerozoznanie od Santa Clausa, že podľa niektorých verzií je tou istou osobou a do Rovaniemi z Ušatej hory len dochádza, ružovolíci deduško bol za mlada riadny výtržník. Joulupukki, doslova vianočný cap, bol rohatá potvora, ktorá na sviatky zimnej rovnodennosti strašila deti svojim hulákaním a tancom a za odmenu si brala niečo pod zub alebo kvapku alkoholu.

Strašidelný charakter zimných sviatkov z pohanských čias pretrváva aj v iných severských kultúrach. Na Islande sú dodnes s Vianocami späté legendy o rodinke ľudožravých trollov, ktorá spoločne so svojou ľudožravou mačkou navštevuje neposlušné deti. Islandské príbytky navyše od dvanásteho decembra navštevujú vianoční škriatkovia jólasveinar. V deň Vianoc sú v dolinách už všetci trinásti a nasledujúce dva týždne zase po jednom odchádzajú. Hoci dnes zohrávajú už civilizovanú úlohu roznášačov darčekov, ich pôvodným poslaním bolo vyvádzať ľuďom zlomyseľnosti a vyjedať im komory.

debata chyba