Hitlerova slúžka ráno kŕmila psov

Adolf Hitler bol megalomaniacky šialenec, ktorý pre milióny ľudí pripravil smrť a súženie. Vyslovenie jeho mena však u jednej ženy vyvoláva úsmev na tvári. Deväťdesiatjedenročná Rosa Mittererová pred vyše 70 rokmi slúžila u Hitlera v jeho bavorskom útočisku Berghof. Teraz prerušila mlčanie a prehovorila. Mittererová je posledná žijúca z okruhu ľudí, ktorí robili s Hitlerom pred druhou vojnou.

05.12.2008 10:19
Rosa Mittererová Foto:
Rosa Mittererová.
debata

„Moja sestra Anni pre Hitlera pracovala. Keď potreboval slúžku, spomenula si na mňa,“ hovorí o tom, ako sa 15-ročná dostala do služby šéfa nacistov. „Veľmi jasne si pamätám na deň, keď som s ním po prvý raz prehovorila. Povedala som, že som Annina sestra a on sa usmial, pretože Anni bola jeho obľúbenkyňa.“ Mittererová vstávala o šiestej ráno: „Mojou prvou úlohou bolo nakŕmiť Hitlerových troch psov.“

Ako zamestnankyňa Hitlerovho sídla mala Mittererová možnosť vidieť zblízka aj spoločníkov budúceho vodcu tretej ríše. „Stále tam chodil napríklad Heinrich Himmler, vyzeral omnoho chudšie ako na fotografiách,“ spomína si na šéfa nemeckých esesákov. Ako jedna z mála ľudí sa mohla stretávať aj s Evou Braunovou, Hitlerovou budúcou manželkou, ktorú počas svojej vlády nemecký vodca pred verejnosťou inak tajil. „Zblízka vôbec nebola taká pekná,“ vyťahuje z pamäti podrobnosti Mittererová.

Do oka jej vôbec nepadol Martin Bormann, Hitlerov tajomník a kancelár NSDAP. „Toho som vôbec nemala rada. Bormann bol špinavé prasa,“ netají sa svojím odporom.

Mittererová zostala v Hitlerovej blízkosti až do roku 1934, keď sa zaľúbila a požiadala o prepustenie. Hitlera potom osobne stretla už len raz, o dva roky na svadbe svojej sestry.

debata chyba