Vedci: Čo počúvate? Povieme vám, kto ste.

Poslucháči klasickej hudby a džezu sú kreatívni, fanúšikovia popu pracovití a vyznávači heavy metalu sú napriek predsudkom jemní, tvoriví pohoďáci. Vyplýva to z najnovšej štúdie škótskych vedcov, skúmajúcich vzťah medzi povahou človeka a voľbou hudobného štýlu.

08.09.2008 14:51
noty, hudba, pieseň Foto:
Ilustračné foto
debata

„Ľudia svoju osobnosť často vyjadrujú hudbou, ktorú počúvajú, svojim oblečením, krčmami, do ktorých chodia a slangom, ktorý používajú,“ vyhlásil autor štúdie Adrian North zo škótskej Heriot-Wattovej univerzity. Podľa Northa preto nie je prekvapením, že charakter človeka sa odráža aj v jeho obľúbenom druhu hudby.

Výskumu sa zúčastnilo 36 518 ľudí z celého sveta, ktorí pred vyplnením predloženého dotazníka mali podľa svojho vkusu ohodnotiť 104 rôznych hudobných štýlov.

„Vedci dlhé desaťročia tvrdia, že fanúšikovia rocku a rapu majú rebelské sklony a že milovníci opery sú bohatí a majú dobré vzdelanie,“ uviedol North. Teraz je však prvýkrát vedecky dokázaný vzťah medzi povahou človeka a jeho hudobnými preferenciami.

Výsledky publikovanej štúdie ukázali, že poslucháči džezu a klasiky sú obvykle veľmi kreatívne osobnosti s vyššou mierou sebaúcty. Prví však bývajú viac spoločenskí, kým druhí sú skôr nesmelí.

Vyznávači country sú podľa Northa usilovní a nesmelí, fanúšikovia hip hopu zase otvorenejší a spoločenskí, kým milovníkom nezávislej indie scény vraj chýba sebaúcta a nie sú príliš milí. Počúvanie soulu odhaľuje, že títo ľudia sú tvoriví, spoločenskí, jemní, vyrovnaní a navyše i hrdí.

Škótski vedci sa tiež pokúsil vysvetliť, prečo sa vodiči drahých športových automobilov radi premávajú ulicami miest s hlasnou hudbou duniacou zo špičkových stereosystémov ich automobilov. „Tí, ktorí s obľubou počúvajú hlasnú hudbu, vraj obvykle patria k ľuďom s vyššími príjmami, kým upokojujúcej hudbe dávajú prednosť horšie platení ľudia,“ vysvetlil North.

debata chyba