Rumuni 'nemusia' rómov, gayov a ľudí s AIDS

Rumuni nie sú tolerantný národ. Vyplýva to z prieskumu Gallupovho inštitútu, podľa ktorého má väčšina obyvateľov krajiny hlboké predsudky voči homosexuálom, Rómom a ľuďom trpiacim na AIDS. Celkove 66 percent Rumov vníma homosexualitu ako "zlú voľbu" a podľa 36 percent by gayovia mali byť trestaní za ich sexuálnu orientáciu a to od odňatia niektorých práv cez pokuty, až po väzenské tresty.

08.09.2008 18:39
Bozk homosexuálov Foto:
Ilustračné foto
debata

Zhruba dve tretiny z 1200 respondentov prieskumu uskutočneného v júli pre Národnú radu pre boj proti diskriminácii (CNCD) uviedlo, že homosexuála by nechceli mať ako priateľa, suseda, ani kolegu v práci.

Takmer 50 percent tiež uviedlo, že nechcú byť v kontakte s niekým, kto je HIV pozitívny alebo trpí na AIDS, 20 percent sa nechce stýkať s postihnutými osobami. Podľa 29 percent by deti s AIDS mali byť v oddelených školách, 71 percent sa domnieva, že ľudia s AIDS by mali o svojom ochorení verejne informovať.

Medzi etnickými menšinami 42 percent rómskych respondentov uviedlo, že pociťujú diskrimináciu v práci, škole alebo v reštauračných podnikoch. Na diskrimináciu si sťažovalo aj 15 percent etnických Maďarov. 44 percent Rumunov uviedlo, že Rómovia kazia imidž krajiny v zahraničí, oveľa viac ako napríklad zločinci, a polovica respondentov považuje Rómov za „nečestných“ a „lenivých“. Rumuni sami seba považujú za ťažko pracujúcich a pohostinných.

debata chyba