Francúzi začali ponúkať zájazd do Iraku

Francúzska cestovná kancelária Terre Entiere začala ponúkať osemdňový zájazd do severoirackého autonómneho regiónu Kurdistan. Zájazd je označený ako kresťanská púť a načasovaný je na obdobie Vianoc. "Irak nie je len to, čo každý večer vidíme v televízii," povedal Pierre Simon, hovorca cestovnej kancelárie.

09.09.2008 08:52
Lietadlo Foto:
Ilustračné foto
debata

Turisti majú byť ubytovaní v kresťanskom seminári pri Irbíle, hlavnom meste irackého Kurdistanu. Keďže v regióne sa nachádza relatívne málo irackých archeologických lokalít, turisti budú mať na programe skôr stretnutia s miestnymi obyvateľmi ako návštevy historických miest.

Zájazd francúzskej kancelárie nie je prvou cestou západných turistov do Kurdistanu od začiatku irackej vojny v roku 2003. V júni tohto roka zorganizovala cestu do Kurdistanu kalifornská cestovná kancelária Long Beach. „Bola to veľmi úspešná cesta,“ povedala vlastníčka kancelárie Janet Mooreová, ktorá plánuje vyslanie ďalších dvoch alebo troch skupín turistov na budúci rok. Irackí predstavitelia sa snažia podporiť Kurdistan s jeho zelenými tichými horami ako medzinárodnú turistickú destináciu. Zatiaľ región vyhľadávajú hlavne irackí turisti, ktorí si chcú oddýchnuť od sektárskych násilností v iných častiach krajiny. Toto leto navštívilo Kurdistan viac ako 23 tisíc irackých turistov. Vlani ich bolo iba 3 700.

debata chyba