Reštaurácie na trati sa tešia obľube

Niekoľkohodinová cesta vlakom neraz prinúti pasažierov zájsť do reštauračného vozňa a dopriať si raňajky od Popradu až po Liptovský Mikuláš či obed z Piešťan do Bratislavy. Ponúkajú ich v trinástich rýchlikoch a Intercity vlakoch na severnej trati z Bratislavy cez Žilinu do Košíc. O prevádzkovaní jedálenských vagónov v najbližších rokoch teraz rozhoduje Železničná spoločnosť Slovensko.

19.09.2008 06:00
Vlak Foto:
ilustračné foto
debata

„Práve končíme verejnú súťaž na poskytovanie reštauračných služieb a s úspešným uchádzačom pripravujeme zmluvu,“ povedal hovorca Železničnej spoločnosti Miloš Čikovský. Železničiari uzatvoria zmluvu na šesť rokov. Prenájom reštauračného vozňa na jeden deň by mal stáť od 245 do 266¤korún (8,13 až 8,83¤eura). Meno firmy, ktorá bude vo vlakoch služby poskytovať, ešte nie je známe.

Železničná spoločnosť prenajíma vozne už tri roky košickej firme Wagon Slovakia. Za prvý polrok tohto roku získali železnice z prenájmu takmer 480-tisíc korún. Wagon je jedinou firmou na Slovensku, ktorá sa zaoberá stravovaním vo vlakoch.

Cestujúci môžu na jedálnych lístkoch vo vlakoch nájsť studené či teplé predjedlá, jedlá z kuracieho, bravčového mäsa alebo rýb. Tiež bezmäsité jedlá či múčniky, teplé a studené nápoje. Suverénne najobľúbenejším jedlom je vyprážaný syr s hranolčekmi a tatárskou omáčkou.

Súčasný európsky trend, keď cestujúci uprednostňujú rýchle občerstvenie pred tradičným vareným jedlom, už stál napríklad talianske železnice niekoľko reštauračných vozňov. Ich prevádzka bola stratová, a tak ich počas leta začali nahrádzať snackbarmi.

Na Slovensku je situácia opačná. ,,Cestujúci majú stále záujem o klasické reštauračné služby, ktoré sú jednoznačne obľúbenejšie ako rýchla forma občerstvenia. Je vnímaná skôr ako doplnková," vysvetľuje František Daňko, riaditeľ pre vnútorné a vonkajšie vzťahy spoločnosti Wagon Slovakia Košice. Cestujúci sa vo vlakoch môžu stretnúť aj s rýchlym občerstvením v mobilných baroch a donáškou jedál na miesto.

Na železnice pribudol v roku¤2007 jeden reštauračný vozeň a Železničná spoločnosť plánuje v najbližšom čase obnoviť osem jedálenských vozňov. „Štyri už boli dodané tento rok a zvyšné štyri by mali byť zmodernizované v budúcom roku,“ spresnil Čikovský. Na počte vagónov sa to zatiaľ neprejavilo, pretože nimi nahradili staré, ktoré buď vyradili, alebo dali opraviť. ,,Či budeme potrebovať viac vozňov, zistíme až vtedy, keď tie nové zaradíme. Vo vlakoch, kde doteraz neboli reštauračné vagóny, nevieme odhadnúť záujem, aký by o ne mali cestujúci," vysvetlil Čikovský.

Ceny jedál a nápojov sa v jednotlivých vlakoch líšia o niekoľko korún. Wagon Slovakia Košice totiž poskytuje služby prostredníctvom podnikateľov, ktorí si od nej prenajímajú vagóny. Od decembra tohto roku bude košická firma servírovať aj v českých vlakoch.

debata chyba