Profesori predávali študentom skúšky

Na univerzite v chorvátskom hlavnom meste Záhreb zatkli 21 profesorov a štyroch asistentov za predávanie skúšok a diplomov študentom. "Máme rukolapné dôkazy," povedal vo štvrtok v chorvátskej televízii štátny zástupca Mladen Bajič.

19.09.2008 13:25
Promócia Foto:
Ilustračné foto
debata

Medzi zatknutými je aj predsedníčka Antikorupčného výboru chorvátskeho parlamentu. Polícia prezrela okolo 100 bytov, pracovní a áut, uviedli v piatok chorvátske médiá.

Za prijatie na štúdium žiadali profesori sumu do výšky 9000 eur, uviedol vyšetrovateľ. Za skúšku zaplatili študenti od 400 do 2000 eur. Ako uviedli médiá, v byte jedného vysokoškolského profesora našla polícia 21 indexov a 21 000 eur. Skúšky a diplomy predávali profesori na ekonomickej a dopravnej fakulte záhrebskej univerzity. Zákroku polície predchádzalo ročné tajné vyšetrovanie polície.

Veľkým úspechom zásahu 300 policajtov bolo zatknutie najväčšej bojovníčky proti korupcii v krajine. Profesorka Deše Mlikotinová-Tomičová stála na čele Antikorupčného výboru chorvátskeho parlamentu. Minister školstva Dragan Primorač následne zrušil platnosť podvodne kúpených diplomov. „Nevylučujem zatvorenie niektorých fakúlt,“ povedal rektor univerzity Aleksa Bjeliš.

debata chyba