Tatranské železnice jazdia už 100 rokov

Tatranské úzkorozchodné elektrické železnice, jeden zo symbolov Tatier, začali prvých turistov voziť pred 100 rokmi. Ich postupné budovanie, počas ktorého vlaky vytlačili pôvodné fiakre a trolejbusy, odštartoval rastúci záujem návštevníkov o tatranskú prírodu. Železnicu dodnes využívajú nielen turisti, ale aj obyvatelia hôr.

20.09.2008 11:18
Vysoké Tatry Foto: ,
Ilustračné foto
debata

„Železnica priniesla hromadnú dopravu k Tatrám a umožnila navštíviť hory väčšiemu počtu turistov,“ povedal ČTK Ladislav Olexa zo Železničnej spoločnosti Slovensko, ktorý o histórii tatranských železníc napísal knihu.

Olexa má k tatranským železniciam blízko už od detstva, keďže vyrastal v Poprade. Práve odtiaľto v decembri roku 1908 vyrazil do Starého Smokovca prvý vlak, ktorý začal voziť do hôr turistov.

Výstavba trate v komplikovanom teréne, ktorú financovala dvojica podnikateľov z Popradu, trvala dva roky. Na prvú trať už o niekoľko dní nadviazalo aj dobudovanie pozemnej lanovky zo Starého Smokovca na Hrebienok.

K prvým tratiam postupne pribúdali ďalšie, v súčasnosti majú tatranské železnice už približne 35 kilometrov. Hoci sú určené najmä pre osobnú dopravu, v minulosti často jazdili na koľajniciach s úzkym rozchodom aj nákladné vozne. Vlakmi sa totiž podľa Olexu do hôr dopravovalo uhlie, potraviny, stavebný materiál či pošta.

Najväčším nepriateľom tatranských železníc aj po 100 rokoch ostáva nevyspytateľné počasie. Hoci vlaky jazdia celoročne, prudký vietor vyvracajúci stromy dokáže dopravu podľa Olexu neraz skomplikovať.

Najhoršia katastrofa postihla železnice pri veternej smršti v roku 2004, ktorá zničila pod Tatrami lesy na rozsiahlom území. Doprava bola vtedy prerušená na všetkých úsekoch tatranskej železnice.

Tatranské elektrické železnice pôvodne vybudovali a prevádzkovali súkromní podnikatelia. V roku 1949 ich znárodnil nastupujúci režim. Hoci železnice dodnes spravuje štátna železničná spoločnosť, lanovky na Lomnický štít, Lomnické sedlo, Skalnaté pleso a Hrebienok získala súkromná spoločnosť Tatranské lanové dráhy.

Železnice si tento víkend okrúhle výročie tatranských električiek pripomínajú viacerými podujatiami. Pre návštevníkov v sobotu a v nedeľu pripravili výstavu historických strojov v popradskom železničnom depe či slávnostné jazdy starých súprav. Počas osláv je cestovanie na tatranských železniciach a zubačke bezplatné.

debata chyba